Kuinka kertoa partiosta

Infopisteillä ja markkinointitapahtumissa, espanjantunnilla ja tavaratalon hississä saattaa törmätä kysymykseen ”Mitä se partio sit oikeen on?” Ohessa muutamia vinkkejä siihen, mitä kannattaa vastata.

Mitä partio on?

Ystäviä ja yhdessäoloa
Partiossa saa paljon kavereita omalta paikkakunnalta ja ympäri maailmaa. Kerro kuinka paljon olet itse päässyt partion kautta tutustumaan uusiin ihmisiin.

Oppimista
Partiossa opetellaan paljon erilaisia tietoja ja taitoja jokaiseen ikäkauteen sopivalla tavalla. Partiossa oppii mm. sosiaalisia taitoja, kädentaitoja, erä- ja leiritaitoja, johtamista, luonnontuntemusta ja -suojelua, luovaa ajattelua. Kerro mitä sinä olet oppinut partiossa. Partiossa on oma koulutusjärjestelmä, jonka avulla nuoret ja aikuiset saavat tukea johtajuuteensa. Kerro millä kurssilla olet oppinut jotain siistiä.

Kokemuksia ja leirejä
Partioon kuuluu olennaisesti säännöllinen viikoittainen toiminta – kokoukset. Lisäksi retkillä, leireillä ja vaelluksilla käydään säännöllisesti. Kerro, mitä teitte esimerkiksi viime kokouksessa ja minkälaisella leirillä olit viimeksi.

Lapsille ja aikuisille
Partiossa löytyy tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin. Kerro, mitä eri-ikäiset lapset, nuoret ja aikuiset partiossa tekevät ja minkä nimisiä ikäkausia partiossa on.

Luontoa
Partiossa tutustutaan suomalaiseen luontoon ja luonnonsuojeluun. Retket ja leirit järjestetään useimmiten metsässä. Luonnonsuojelu, vaellukset, luonnossa pärjääminen, erätaidot, tullaan tutuksi metsän ja luonnon kanssa. Kerro, mitä sinä olet tehnyt luonnossa.

Kansainvälisyyttä
Partioliike on yksi maailman suurimmista nuorisoliikkeistä. Partiolaisia on yhteensä noin 38 miljoonaa 156 maassa. Kerro omakohtaisista kokemuksistasi esimerkiksi ulkomaanleireiltä tai -projekteista.

Päihteetön
Partiossa ei käytetä alkoholia eikä muita päihteitä vaan hauskaa pidetään muulla tavoin. Kerro omakohtainen kokemus esimerkiksi leiridiskosta tms.

Sitoutumaton
Partio on puoluepoliittisesti sitoutumatonta toimintaa. Partiolla on arvot, joihin jokainen partiolainen sitoutuu.

Kaikille avoin uskonnollisesta taustasta riippumatta
Partiossa ajatellaan, että jokaisen vakaumusta on kunnioitettava. Siksi partiota voi harrastaa uskonnollisesta taustasta riippumatta. Suomessa partio on yhteydessä luterilaiseen kirkkoon. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että moni lippukunta kokoontuu seurakunnan tiloissa. Kerro esimerkkejä siitä, miten omassa lippukunnassa ollaan tekemisissä kirkon kanssa.

Edullinen
Partio maksaa noin 60-80 euroa vuodessa. Lisäksi leireistä ja retkistä peritään niiden pituudesta ja koosta riippuen 5-100 euroa. Raha ei ole este.