Aikuisten oma retki

Tähän pakettiin on koottu vinkkejä lippukunnan aikuisten retkiä varten. Aikuisten retket voivat olla osa johtajahuoltoa mutta toimivat hyvin myös perehdytyksenä partioon liittyville aikuisille.

Miksi?

Toimintaan uutena mukaan tulevalle on hyvä olla tiedossa mahdollisimman nopeasti joku tapahtuma, johon osallistua. Aikuisten retki on hyvä alku uuden aikuisen partiopolulle, koska se antaa tilaisuuden tutustumiseen ja kysymysten esittämiseen sekä tarjoaa samalla myös kokemuksen partiosta.

Minne?

Jos lippukunnalla on oma kämppä, laavu tai muu vakituinen retkikohde, aikuisten tutustumisretki kannattaa tehdä sinne. Samalla retkipaikka tulee tutuksi niillekin, jotka eivät ole käyneet siellä aiemmin. Retkikohteeksi voi valita muunkin lähellä olevan kohteen, joka sopisi ryhmien retkipaikaksi.

Päiväretki vai yön yli?

Päätös retken pituudesta kannattaa tehdä osallistujien mukaan ja vaikka kysyä mielipidettä. Yöretkellä pääsee helposti kokeilemaan luonnossa yöpymistä, jos retkeilystä on ollut taukoa ja se jännittää. Päiväretki vaatii osallistujilta vähemmän aikaa eikä vaadi niin paljon varusteita.

Kutsutaanko pelkästään uudet aikuiset vai onko retki avoin koko johtajistolle?

Tähänkään ei ole yhtä oikeaa vastausta. Jos uusia aikuisia on useampia ja ohjelmaan halutaan ottaa Tervetuloa partioon -kurssi tai muuta uusien perehdytystä, voi retken pitää pelkästään uusillekin. Retki voi myös tarjota matalan kynnyksen mahdollisuuden tutustua toimintaan ja olla avoin kokoontuminen kaikille toiminnasta kiinnostuneille ilman, että vielä tarvitsisi sitoutua toimintaan. Koko johtajiston retki toimii kuitenkin myös hyvänä tutustumishetkenä ja auttaa uusia pääsemään mukaan porukkaan. Retkiä voi järjestää säännöllisesti niin, että ohjelma vaihtelee.

Valmistautuminen

Uudelle aikuiselle on hyvä tarjota kattava varustelista etukäteen ja varmistaa, tarvitseeko hän lainaksi jotain varusteita. Tässä kannattaa ottaa myös huomioon, paljonko hänellä on retkeily- ja partiokokemusta ennestään.

Ohjelma

Aikuisten retken ohjelman voi rakentaa monella tavalla. Tutustuminen, syöminen ja retkiarjen askareet voivat tarjota lyhyelle retkelle itsessäänkin tarpeeksi ohjelmaa mutta jos aikaa on enemmän, voi ohjelmaan panostaa. Tässä joitain vinkkejä ohjelman miettimiseen!

Tavallisten retkeilytaitojen opettelu

Moni ryhmien omilla retkillä tarvittava taito tulee opeteltua siinä sivussa osana retkielämää. Miten trangia toimii ja miten lippukunnan majoitteet pystytetään? Vaikka retkeilytaustaa olisi, lippukunnan omiin varusteisiin tutustuminen ennakolta tuo varmuutta lähteä myöhemmin järjestämään oman ryhmän retkiä. Suunnistustaitojen kertaus, niksit nuotion sytyttämiseen tai jonkin muun taidon opettelu kannattaa siis ottaa ohjelmanumeroksi.

Tutustuminen

Tutustumisleikit ja juttelu nuotion ääressä kuuluvat aikuisten retkellä asiaan. Kun aikuisporukka on tuttu, jatkossa on matalampi kynnys lähteä mukaan tapahtumiin ja kysyä apua.

Ajankohtaista asiaa

Retkipuuhailun lomassa voidaan retkellä käydä läpi myös, minkälaisia tapahtumia ja koulutuksia aikuisille on tarjolla. Tätä varten voi tarkistaa piirin ja Suomen Partiolaisten tapahtumakalenterit. Myös oman lippukunnan tapahtumat voidaan käydä läpi ja jutella siitä, minkälaisia tehtäviä uudet aikuiset voisivat niissä hoitaa. Tervetuloa partioon -kurssi tarjoaa pikaperehdytyksen partioon. Kurssilta voi poimia retkelle jonkun osan tai pidemmällä retkellä käydä läpi vaikka koko kurssin.

Elämykset

Aikuisten retkellä voi opetella monenlaista hyödyllistä, mutta kannattaa miettiä myös, miten osallistujille voisi tarjota myös partiomaisia elämyksiä ja mukavia hetkiä. Monelle partion aloittajalle luontokokemukset ja retkeily ovat tärkeitä syitä lähteä mukaan toimintaan. Sopisiko teidän ohjelmaan siis vaikkapa lettujen paisto nuotiolla tai muiden nuotioherkkujen kokkailu, maastoleikki, pieni patikkaretki kauniissa maisemissa tai yhteislaulu pimenevässä illassa?

Kaikille uuden taidon opettelu

Retkellä voi myös ottaa haltuun jotain kaikille uusia taitoja. Onko omassa porukassanne jonkun muille uuden taidon osaaja tai löytyykö sellainen lähipiiristä? Lähtekää linturetkelle tunnistamaan uusia lintulajeja tai kokeilkaa jousiammuntaa.

Kuva: Atte Kesti