Ansiomerkit

Ansiomerkit ovat julkinen, näkyvä kiitos pitkäjänteisestä ja säännöllisestä toiminnasta, josta on jäänyt jälki omaan toimintaympäristöön. Se on tapa juhlia yksilön ja yleisesti vapaaehtoisuuden merkitystä yhteisölle. Ansioituneiden esiin nostaminen kertoo muille, millaisia asioita yhteisössä arvostetaan. Muista, että kiitos motivoi jatkamaan ja palaute motivoi kehittymään. Siksi kiitosta ja palautetta ei pidä jättää pestin loppuun.

Oli sitten kyse lippukunnan johtajistosta, partiopiirin ryhmästä tai keskusjärjestön valiokunnasta, jäsenten huomioimisessa tulee muistaa tasapuolisuus. Se vaatii järjestelmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta sekä vastuuhenkilöä. Lippukunnassa ansiomerkkien säännöllisestä ehdottamisesta pitäisi huolehtia joko pestijohtaja yhdessä johtokolmikon kanssa tai lippukunnan oma ansiomerkkiryhmä.

Suomen Partiolaiset myöntää vuosittain noin 700–800 ansiomerkkiä kiittääkseen partiotoiminnassa ja pesteissään ansioituneita partiolaisia. Tämän lisäksi partiopiirit ja FiSSc myöntävät omia ansiomerkkejään.

Ansiomerkkiehdotukset tehdään sähköisesti Kuksassa. Jokaisen ehdotuksen tekemiseen tarvitaan kaksi ehdottavaa organisaatiota edustavaa partiolaista: ehdottaja, joka kirjoittaa ehdotuksen, ja vahvistaja, joka vahvistaa, että ehdotuksen tiedot ovat oikein. Ansiomerkkejä voidaan ehdottaa jäsenmaksunsa maksaneille partiolaisille, jotka ovat ansiokkaasti hoitaneet vastaanottamansa pestin ja ovat edelleen mukana toiminnassa. Partiotoiminnan ystävälle tai tukijalle voidaan ehdottaa Pyhän Yrjön plakettia, standaaria tai hopeista tai kultaista ansioristiä alustaan kiinnitettynä.

Ehdotukset käsitellään neljä kertaa vuodessa ehdotusten määräaikojen (15.1., 15.4., 15.9. ja 15.11.) jälkeen. Osa partiopiireistä käsittelee omia ansiomerkkejään myös näiden määräaikojen välillä. Mannerheim-soljet käsitellään kuitenkin vain kerran vuodessa eli marraskuun 15. päivän jälkeen. Ansiomerkkien käsittelyaika on noin kaksi kuukautta ehdotusten määräajasta, mikä tulee ottaa huomioon ehdotuksen tekemisessä ja ansiomerkin luovutuspäivän määrittelyssä. Ehdottaja suorittaa ansiomerkin lunastusmaksun saamansa laskun perusteella.

Näiltä sivuilta löydät:

Tutustuthan yllä oleviin ohjeisiin huolellisesti ennen ansiomerkkiehdotuksen tekemistä. Muistathan, että ansiomerkin ehdottamista koskevat asiat on joka vaiheessa käsiteltävä luottamuksellisesti, erityisesti, kun käsitellään henkilötietoja.

Jäsenhallintakoordinaattori Ville Jokinen antaa lisätietoja ansiomerkkien ehdottamisesta ja Suomen Partiolaisten ansiomerkkijärjestelmästä. Kultaisen ansioristin, suuren ansioristin, sankarimerkin sekä Hopeajoutsenen ja Hopeasuden ehdotuksen tekemiseen voi pyytää tukea oman partiopiirin/FiSSc:n ansiomerkkiryhmältä tai suoraan Suomen Partiolaisten ansiomerkkiryhmältä olemalla yhteydessä Villeen.

Partiopiirien ja FiSSc:n ansiomerkeistä löydät tietoa alla olevien linkkien kautta:

Kuva: Filip Eller