Ilmastotyö partiossa

Taitoja ja toimijuutta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi 

Me partiolaiset haluamme kantaa oman vastuumme yhteisestä planeetasta. Olemme liikkeemme yli satavuotisen historian aikana näyttäneet, millä voimalla voimme muuttaa yhteiskuntaa.

Partion perustaja Robert Baden-Powell ohjeisti maailman ensimmäisiä partiolaisia kehottamalla heitä jättämään maailman tuleville sukupolville hieman parempana kuin he sen itse löysivät.  

Tänä päivänä Baden-Powellin ohje kehottaa partiolaisia torjumaan ilmastonmuutosta. Partion pitää nyt pystyä kasvattamaan ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen; muuten liikkeemme ei täytä tehtäväänsä tämän vuosisadan olosuhteissa.  

Partion vastuullisuustyötä edistävät keskusjärjestön ja piirien vastuullisuusryhmät sekä tapahtumien ja lippukuntien vastuullisuusvastaavat. Ilmastotyöhön tarvitaan koko partion organisaatiota, ja vastuullisuusryhmät toimivat vahvasti yhteistyössä eri toiminnanalojen sekä hallitusten kanssa. 

Haluatko päästä mukaan kehittämään partion vastuullisuustyötä? 

Vastuullisuuden avoimet pestit löytyvät pestihausta. Jos sopivaa pestiä ei löydy, voit olla myös suoraan yhteydessä itseäsi kiinnostavaan ryhmään.  

Tutustu partion pestihakuun 

Lisätietoa Suomen Partiolaisten vastuullisuusryhmän toiminnasta antavat vastuullisuusryhmän puheenjohtajat Riikka Rangman ja Vilma Virtanen (etunimi.sukunimi@partio.fi). 

Hiilineutraali partio 2030 -tiekartta ohjaa partiolaisten ilmastotyötä 

Partio on asettanut tavoitteekseen tehdä partiotoiminnasta hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä.  

Hiilineutraali partio 2030 -suunnitelma koostuu kuudesta eri osa-alueesta, joista jokaiselle on määritelty omat tavoitteensa ja toteutuskeinonsa: 

  • Varmistetaan tarvittavat resurssit 
  • Pienennetään partion hiilijalanjälkeä 
  • Kasvatetaan partion hiilikädenjälkeä 
  • Kannustetaan kaikki mukaan 
  • Mitataan ja arvioidaan tuloksia 
  • Viestitään tuloksista 

Hiilijalanjäljen laskenta partiossa 

Partiotapahtuman hiilijalanjälki laskettiin ensimmäisen kerran Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Aihki-piirileirillä jo vuonna 2008. Systemaattinen partiotoiminnan hiilijalanjäljen laskenta on kuitenkin käynnistynyt vasta viime vuosien aikana.

Partion hiilijalanjälkeä laskevat vapaaehtoiset partiolaiset, ja laskemisen tueksi on kehitetty partiokäyttöön sopivat hiilijalanjälkilaskurit vuosilaskuri Vuola ja tapahtumalaskuri Talla

Olemme tähän mennessä laskeneet keskusjärjestön, suurimpien partiotapahtumien ja ensimmäisten partiopiirien hiilijalanjäljen. Vuoden 2024 aikana on tarkoitus laajentaa hiilijalanjäljen laskentaa koskemaan suurempaa osaa partiotoimintaa. 

Partiolaiset testaamassa laskureita metsässä Johtajatulilla.
Kuva: Susanna RonkainenJohtajatulilla vuonna 2023 pidettiin hiilijalanjäljen laskennan työpajoja Evon retkeilyalueella. Kuva: Susanna Ronkainen

Keskusjärjestön tapahtumissa tarjotaan kasvisruokaa 

Suomen Partiolaisten hallitus linjasi tammikuussa 2022, että keskusjärjestön tapahtumissa tarjotaan jatkossa lakto-ovo-vegetaarista ruokaa eli kasvisruokaa, joka voi sisältää maitotuotteita ja kananmunaa. Tällä pyritään pienentämään tapahtumien ruoan hiilijalanjälkeä keskusjärjestötasolla. Piirit ja lippukunnat päättävät itse omissa tapahtumissaan tarjottavasta ruoasta.  
 
Linjaus koskee keskusjärjestön järjestämiä tapahtumia, koulutuksia, kokouksia ja leirejä. Lue lisää kasvisruoasta tapahtumissa.  

Matkojen vähentäminen ja lentojen kompensointi

Suomen Partiolaisten työntekijöiden ja luottamushenkilöiden ulkomaanmatkat liittyvät useimmiten kansainvälisiin kokouksiin. Jokaisen kokouskutsun kohdalla pohditaan, kuinka tärkeää kyseiseen tilaisuuteen on osallistua sekä pyritään löytämään järkevimmät matkustustavat. Kotimaassa pyritään aina matkustamaan maateitse, mutta ulkomaille suunnattaessa käytetään myös lentokoneita.  

Matkoja tehdään harkitusti ja perustellusti, ja jos lento on ainoa järkevä vaihtoehto, lentopäästöt kompensoidaan. Kompensaatiokohde päätetään Suomen Partiolaisten hallituksessa vuosittain.

Partioaseman ympäristölupaus

Partioasema on Helsingissä Töölönkadulla sijaitseva partiolaisten toimitalo. Partioasema on yksi Helsingin ja koko Suomen suosituimmista nuorisotiloista kävijämäärillä mitattuna.

Partioaseman sähkö on uusiutuvaa suomalaista tuulisähköä ja sen lämmitykseen käytetään maalämpöä. Partioasemalle on myös myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti toimitiloissa tehdyn ympäristötyön johdosta. Voit tutustua partioaseman ympäristölupaukseen täällä.

Vastuullisuuskasvatusta sudenpennusta vaeltajaksi

Partio-ohjelmassa ympäristö- ja vastuullisuusteemat ovat esillä monissa eri ikäkausien aktiviteeteissa. On tärkeää,  että jokaiselle ikäkaudelle on tarjolla ikätasoa vastaavaa  ilmastoaiheista ohjelmaa ja mahdollisuuksia toimia konkreettisesti yhteisömme kädenjäljen kasvattamiseksi.  

Alle on kerätty partio-ohjelman sisällöt, jotka käsittelevät erityisesti vastuullisuuden teemoja. Voit tutustua partio-ohjelmaan kokonaisuudessaan täällä. 

Sudenpennut (7–9-vuotiaat) 

Seikkailija (10–12-vuotiaat) 

Tarpojat (12–15-vuotiaat) 

Samoajat (15–17-vuotiaat) 

Vaeltaja (18–22-vuotiaat) 

Muita ympäristökasvatuksen sisältöjä:  

Vuonna 2023 tehtiin tekoja paremman maailman puolesta 

Sanoista tekoihin! oli partion ohjelmapainotus vuosille 2022–2023. Sanoista tekoihin! johdatteli partiolaiset tutustumaan ja oppimaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteista (Agenda 2030) sekä toimimaan paremman maailman puolesta.   

Ohjelmapainotus jakautui kahteen vuoteen siten, että vuonna 2022 Agenda 2030 tavoitteet otettiin haltuun jokaisen ikäkauden partio-ohjelman puitteissa, kun taas vuonna 2023 jokainen lippukunta teki tekoja paremman maailman puolesta, omissa yhteisöissään ja omien yhteistyökumppaneidensa kanssa. Kumpaakin vuotta varten julkaistiin kattavat ohjelmapaketit valmiiden toteutusvinkkien kera.

Partiolaisten ilmastoreppu 

Partio pyrkii järjestönä ajamaan toimenpiteitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi yhteiskunnassa, ja vaikuttamaan päättäjiin sekä yleisiin asenteisiin.   

Vuonna 2022 Suomen partiolaiset luovuttivat Suomen pääministerille ilmastorepun, johon oli koottu nuorten ajatuksia ja huolia ilmastonmuutoksesta. 

Partiolainen Ada Segerstam ojentaa Ilmastorepun pääministerille vuonna 2022. Kuva: Mari Lehtisalo