Maailmanjärjestöt

Alusta lähtien partio on ollut kansainvälinen nuorisoliike, joka on temmannut mukaansa arviolta yli miljardi partiolaista ihka ensimmäisestä Brownsean leiristä tähän päivään. Partion maailmanlaajuisuudesta kertoo myös se, että tällä hetkellä koko maailmassa partiolaisia on yhteensä noin 45 miljoonaa yli 200 maassa, joista kaikkia yhdistävät partion yhteiset arvot. Partioliike on järjestäytynyt partiojärjestöiksi sekä kansainvälisellä että kansallisilla tasoilla.

Partiolaisilla on kaksi maailmanjärjestöä, WOSM ja WAGGGS

Kuvassa WOSM logo

Partioliikkeen Maailmanjärjestö eli WOSM (World Organisation of the Scout Movement) on partiolaisten maailmanjärjestö, jossa on mukana kansallisia partiojärjestöjä 161 maasta. WOSM:n jäsenyys on avointa tytöille ja pojille, WOSM:n jäsenjärjestöissä toimii yli 40 miljoonaa partiolaista, joista noin kolmasosa on tyttöjä. WOSMin paitatunnus on lilalla pohjalla valkoinen partiolilja. https://www.scout.org/

Kuva Wagggs logo

Partiotyttöjen Maailmanjärjestö eli WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) perustettiin vuonna 1928. WAGGGS:n jäsenet ovat pääasiassa tyttöjä ja WAGGGS keskittyy partiotoiminnan edistämiseen sekä tyttöjen aseman parantamiseen globaalisti. Jäsenmaita WAGGGS:ssä on noin 146, ja niissä partiolaisia noin 10 miljoonaa. WAGGGSin paitatunnus on kultainen kolmiapila sinisellä pohjalla. https://www.wagggs.org/en/

Maailmanjärjestöjen tehtävänä on kehittää partiotoimintaa ja tukea kansallisia partiojärjestöjä. Maailman suurimpana nuorisoliikkeenä partio toimii myös aktiivisesti nuorten elinolojen ja vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi. Partio vaikuttaa kansainvälisissä järjestöissä kuten YK:ssa ja Euroopan unionissa ja toimii yhteistyössä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa, että nuorten näkökulma otettaisiin huomioon esimerkiksi kehityspolitiikkaa tai koulutusjärjestelmiä kehitettäessä.

Molemmilla järjestöillä on omat kansainväliset rahastot, joiden avulla ne edistävät ja tukevat partiotoimintaa kehitysmaissa. WOSM:n Kansainvälinen Partiorahasto on nimeltään Universal Scout Fund eli Scout U Fund ja WAGGGS:n Thinking Day Fund.

Yläkuva: Anna Enbuske