Nuorten metsäneuvosto

Nuorten Metsäneuvosto järjestetään toisen kerran! Nuorten metsäneuvosto on kanava osallistua ja vaikuttaa kansalliseen metsäpolitiikkaan järjestetään jälleen tammikuussa 2025. Haku mukaan on nyt auki! Tapahtumaa järjestää nuorten työryhmä ja tapahtuman taustalla ovat Suomen Partiolaiset, Suomen 4H-liitto ja Suomen Metsäyhdistys. Tapahtuman rahoitaa maa- ja metsätalousministeriö.

Nuorten metsäneuvosto 2025

Toinen Nuorten metsäneuvosto järjestettiin Espoossa, Nuuksion Solvallassa 16.-18.1.2025. Sen tulokset esiteltiin kansallisessa metsäneuvostossa 26.3.2025.

Vuoden 2025 nuorten metsäneuvosto otti kantaa kahteen kysymykseen.

Ensimmäisenä Nuorten metsäneuvosto pohti kysymystä ”mitä on kestävä ja oikeudenmukainen metsänkäyttö sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta?” Aihetta pohdittiin taloudellisesta, sosiaalisesta ja ympäristöllisestä näkökulmasta.

Maa- ja metsätalousministeriö kysyi nuorilta, mitä pitäisi tehdä tai mitä pitäisi tapahtua, jotta

  • Metsien käytön, metsäympäristön ja metsäkulttuurin ymmärrys kasvaa,
  • koulutukseen ja työtehtäviin hakeutuminen paranee, ja
  • lapsilla ja nuorilla on ajanmukainen tieto monipuolisesta luonnonvarataloudesta ja metsäalan ammateista?

Kumpaankin kysymykseen nuoret tekivät maa- ja metsätalousministeriölle ja kansalliselle metsäneuvostolle esiteltävieä toimenpide-ehdotuksia, jotka ratkaisevat kysymykseen liittyviä ongelmia.

Nuorten metsäneuvostossa nuoret pääsivät kertomaan päättäjille, miten Suomen metsiä tulisi heidän mielestään käyttää. Tapahtumassa pääsee myös keskustelemaan metsistä ja niiden käytöstä toisten nuorten ja asiantuntijoiden kanssa.   

Nuorten metsäneuvosto järjestetään kahden vuoden välein

Nuorten metsäneuvosto on ainutlaatuinen tilaisuus nuorille päästä vaikuttamaan metsiä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Mukaan tapahtumaan valitaan enintään 30 nuorta. Tavoitteena on koota yhteen monipuolinen joukko taustaltaan ja mielenkiinnon kohteiltaan erilaisia 15–29-vuotiaita nuoria ympäri Suomea.  Sinulla ei tarvitse olla etukäteen kokemusta tai osaamista metsiin liittyen. Tärkeintä on kiinnostuneisuus ja uteliaisuus – mukaan voi tulla kuka tahansa nuori!  

Mukaan valitaan maksimissaan 30 tapahtuman aikaan 15-29-vuotiasta nuorta. Osallistujilta ei vaadita ennakko-osaamista Suomen metsäpolitiikasta tai metsien käytöstä, vaan tavoitteena on koota monipuolinen osallistujajoukko, jossa taustoiltaan ja lähtötiedoiltaan erilaiset nuoret pääsevät yhdessä keskustelemaan ja vaikuttamaan metsäpolitiikkaan.

Tapahtuma Instagramissa @nuortenmetsaneuvosto 

Nuorten metsäneuvosto on osa Suomen kansallisen metsästrategian toteuttamista. Tapahtuma järjestetään suomeksi.  

Nuorten metsäneuvosto 2025 kokosi yhteen 30 metsistä kiinnostunutta nuorta

Tapahtuman taustalla olevien organisaatioiden, Suomen Metsäyhdistyksen, Suomen Partiolaisten ja Suomen 4H-liiton lisäksi tapahtumaa toteuttaa eri järjestöjen edustajista koostuva nuorten ryhmä. Ryhmässä olivat edustettuna Suomen Partiolaiset, Suomen 4H-liitto, Nuorten Agenda 2030-ryhmä, Nuorten ilmasto- ja luontoryhmä Nuoli, Suomen Nuorisovaltuustojen liitto, Luontoliiton metsäryhmä, Metsäalan opiskelijat MEOL, Metsäylioppilaat, Maaseutunuoret (MTK) ja Suomen Kylien Nuoret.

Tapahtumaan haettiin osallistujia avoimella hakulomakkeella. Noin 50:tä nuoriso-, metsä- ja ympäristöalan järjestöä, kouluja ja muita toimijoita pyydetään jakamaan hakulomaketta tavoittamilleen nuorille. Haku oli auki suomen-, ruotsin- ja saamenkielillä.

Vuonna 2021 tapahtumaan haki yhteensä 88 nuorta ja vuonna 2025 56 nuorta.  Nuorten metsäneuvostoon 2025 valitut osallistujat olivat 17-29-vuotiaita eri sukupuolia edustavia nuoria ja he tulivat 13 eri maakunnan alueelta. Joukossa oli niin lukiolaisia kuin ammattioppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa sekä yliopistossa opiskelevia ja työelämässä olevia nuoria.

Noin joka viides osallistujista oli nykyisiä tai tulevia metsänomistajia ja monen osallistujan nykyinen tai tuleva työ on metsäalalla. Noin kolmannes painotti hakemuksessaan taloudellista kestävyyttä ja noin kolmannes luonnon monimuotoisuuden suojelua ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Lähes jokainen osallistuja kertoi käyttävänsä metsiä virkistäytymiseen. Osallistujien joukossa oli myös nuoria, joille metsät eivät ole erityisen läheinen aihe, ja jotka opiskelivat tai työskentelivät muilla aloilla.

Vuonna 2021 osallistujat halusivat kommenttipuheenvuoroissaan Suomesta maailman metsäisimmän maan

Nuorten metsäneuvostossa nuoret valmistelivat kommenttipuheenvuorot viidestä Suomen Kansallista metsästrategiaa toteuttavasta hankkeesta ja niiden kehittämisestä. Nuorten mielipiteet huomioidaan maa- ja metsätalousministeriössä strategiaa kehitettäessä.

Nuoret vaativat kommenttipuheenvuoroissaan päättäjiltä, että luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja ilmastonmuutos otetaan huomioon kaikissa metsänhoitotoimissa. Konkreettisina keinoina nuoret esittivät muun muassa luonnontilaisten metsien suojelua, talousmetsien luonnonhoidon lisäämistä ja metsänomistajien sitouttamista ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Nuoret painottivat puheenvuoroissaan myös, että metsäalan työpaikat ja metsänomistajien toimeentulo vahvistuvat tulevaisuudessa.

Lue tiivistelmä puheenvuoroista alta. Linkki kommenttipuheenvuoroihin kokonaisuudessaan sivun lopussa.

Nuorten metsäneuvosto 2021 -hanke

Viestinnän ja vuorovaikutuksen kehittäminen oli yksi aiemman Suomen Kansallisen metsästrategian tavoitteista, ja nuorten osallistaminen yksi tärkeistä sitä edistävistä toimenpiteistä. Myös pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman tavoitteena oli, että nuorten osallisuus yhteiskunnassa kasvaa. Nuorten osallisuus Kansallisessa metsästrategiassa -hankkeessa nuoret ympäri Suomea pääsivät osallistumaan kansallisen metsäpolitiikan toimeenpanoon ja tutustumaan tarkemmin metsästrategiaan.

Nuorten osallisuus Kansallisessa metsästrategiassa -hankkeessa kerrytettin konkreettisia kokemuksia nuorten osallistamisesta metsäpolitiikkaan. Hankkeessa pyrittiin siihen, että nuorten omistajuus ja sitoutuneisuus Kansalliseen metsästrategiaan kasvaa. Tuloksia haluttiin voida hyödyntää myös pysyvinä nuorten osallisuuteen tähtäävinä toimenpiteinä.

Toukokuussa 2021 järjestetty Nuorten metsäneuvosto -tapahtuma oli yksi keskeinen osa hanketta. Tapahtuma innosti ja kannusti nuoria metsäpolitiikan tekoon ja edisti Kansallisen metsästrategian toimeenpanoa. Kyseessä oli kolmiosainen tapahtuma, jossa nuoret valmistelivat kommenttipuheenvuorot Suomen kansallisen metsästrategian strategisista hankkeista ja esittelivät puheenvuoronsa tuolloiselle maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle.

Nuorten metsäneuvostossa 30 nuorta eri puolilta Suomea kommentoi kansallista metsästrategiaa toteuttavia hankkeita. Nuorten kommentit esitettiin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle ja ne otetaan huomioon strategiaa kehitettäessä.

Talousmetsien luonnonhoito ja metsäluonnon monimuotoisuus -hanke

  • Valtiolle ja kunnille velvollisuus suojella luonnontilaisia metsiä.
  • Talousmetsien luonnonhoitoa ja luonnon monimuotoisuutta tulee opettaa jo peruskoulusta alkaen.
  • Lisää tukia metsänomistajille luonnon monimuotoisuuden suojelemiseen.
  • Metsäalan yrittäjille ja työntekijöille ilmaista koulutusta talousmetsien luonnonhoidosta.
  • Luonnon monimuotoisuuden säännöllistä seurantaa ja luontotietoa tulee lisätä.

Ilmastokestävä metsätalous -hanke

  • Hankkeen tavoitteena tulee olla vahvemmin ilmastonmuutoksen hillitseminen ja hankkeen on oltava linjassa kansainvälisten ilmastosopimusten kanssa.
  • Hiilinielujen kasvattamisen kanssa on samaan aikaan turvattava hiilivarastot.
  • Metsänomistajat sitoutettava ja koulutettava ilmastokestävään metsänhoitoon.
  • Hiilikompensaatioiden oltava toissijaisia suhteessa päästöjen vähentämiseen.
  • Metsien monimuotoisuus turvattava muuttuvassa ilmastossa.

Resurssitehokas ja kestävä metsätalous -hanke

  • Luontaiselinkeinot, kuten poronhoito, huomioitava paremmin talousmetsissä.
  • Lisää koulutusta jatkuvasta kasvatuksesta metsänomistajille ja metsäalan ammattilaisille.
  • Hakkuiden oltava kokonaiskestäviä niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.
  • Tarkastuksia lisättävä turvaamaan oikea-aikainen ja oikeanlainen metsänhoito.
  • Metsänhoidon tukien hakemista helpotettava.

Luontomatkailu, luonnontuoteala ja luontoon perustuvat muut palvelut -hanke

  • Luonnontuotteiden poimijoiden korvauksia korotettava.
  • Tieto keruupaikoista ja keruutuotteita ostavista yrityksistä paremmin saataville.
  • Luonnontuotteiden keruutavan on oltava kestävä.
  • Lisää resursseja kansallispuistojen ulkopuolisen retkeilyinfrastruktuurin kunnossapitoon.
  • Jokaisenoikeuksista ja kestävästä retkeilystä viestittävä enemmän ja monikielisesti.

Metsäalan vuorovaikutus ja viestintä -hanke

  • Viestinnässä ja vuorovaikutuksessa huomioitava vähemmistöt ja muut erityisryhmät.
  • Metsänomistajille kerrottava nykyistä enemmän erilaisista tavoista ansaita metsästä esimerkiksi luonnontuotteiden tai luontomatkailun avulla.
  • Metsäopetusta ja metsäaiheisia vieraita ja vierailuja tulee lisätä kouluissa.
  • Asiantuntijaviestinnän lisäksi samaistuttavaa ja ylisukupolvista viestintää.
  • Lisää tutkimusta metsien henkisistä ja kulttuurisista arvoista.

Lue lisää: