Tervetuloa mukaan partioon!

Partio on hauska ja monipuolinen harrastus, joka sopii kaikille. Partiossa leikitään, pelataan, retkeillään, leireillään, opitaan, saadaan uusia kavereita ja koetaan ikimuistoisia elämyksiä. Nuorimmat partiolaiset ovat noin 7-vuotiaita ja yläikärajaa ei ole. Tule mukaan ja koe oma partioseikkailusi!

Tutustu tarkemmin, millaista partio on lapsille, nuorille, aikuisille ja erityistä tukea tarvitseville. Lisäksi kannattaa lukea 10 syytä liittyä partioon. Tietoa on saatavilla myös selkokielellä.

Näin liityt partioon

 1. Löydä oman paikkakuntasi partion paikallisyhdistykset lippukuntahaun avulla.
 2. Valitse sinulle sopivin lippukunta.
 3. Tutustu lippukuntaan heidän omilla sivuillaan tai ota suoraan yhteyttä lippukunnanjohtajaan. Kannattaa myös selvittää, mihin aikaan eriikäisten ryhmät kokoontuvat.
 4. Partioon liittyminen
  • Vaihe 1 – Täytä rekisteröitymislomake, joka löytyy lippukuntahausta valitsemasi lippukunnan tiedoista Jäsenhakemus-kohdasta. Lomake täytetään huoltajan tai täysi-ikäisen partiolaisen tiedoilla. 
  • Vaihe 2 – Lisää huollettava partion asiointipalvelussa, johon siirryt suoraan  täytettyäsi rekisteröitymislomakkeen.
  • Vaihe 3 – Tee jäsenhakemus huollettavalle asiointipalvelussa, siirryt tähän  kohtaan automaattisesti lisättyäsi huollettavan. 
  • Vaihe 4 – Lippukunta ottaa sinuun yhteyttä ja voitte sopia yksityiskohdista tarkemmin.  Löydät tekemäsi huollettavan jäsenhakemuksen ja tiedon sen etenemisestä asiointipalvelusta (Perhe > valitse huollettava > huollettavan tiedot > jäsenyydet > valitse lippukunta)
  • Huom! Jos sinulla on useampia huollettavia, joille olet tekemässä jäsenhakemuksen, toista kohdat 2 ja 3 asiointipalvelussa. Valitse ylävalikosta Jäsenyys ja sen alta Jäsenhakemus. 
  • Katso ohjevideo: näin saat lapsesi ilmoitettua partioon

Löydä lippukunta Kårsökning

Partiota harrastetaan lippukunnissa

Two scout kids solving a task

Partiota harrastetaan lippukunnissa, joita on Suomessa lähes jokaisessa kunnassa. Yhteensä toimintaa on lähes 750 lippukunnassa, joista ruotsinkielisiä on noin 60. Lippukunnat ovat omalla alueellaan toimivia, itsenäisiä paikallisyhdistyksiä, joiden koko vaihtelee noin 20 jäsenestä yli 200 jäseneen.

Partiotoiminta on hyvin vahvasti lippukunnan jäsenten näköistä, joten lippukuntien toiminta vaihtelee suuresti toisistaan. Esimerkiksi osassa lippukunnista toiminta on painottunut vahvasti purjehtimiseen, kun taas toisessa toiminta on paljon erähenkisempää. Kaupunkien keskustoissa toimivat lippukunnat taas saattavat painottaa omaa toimintaansa eri tavalla kuin esimerkiksi harvemmin asutuilla alueilla.

Jokaisella on oma ryhmä, johon kuulua

Four scouts standing infront of a wooden structure

Lippukunnissa jäsenet jakaantuvat ikäryhmittäin pienempiin ryhmiin, joilla kaikilla on omanlaista, ikään sopivaa toimintaa, joka perustuu kasvatukselliseen partio-ohjelmaan. Omasta pienryhmästä muodostuu usein partiolaiselle tärkeä porukka, johon tutustuu hyvin ja jonka kanssa on kiva viettää aikaa.

Nuorempien partiolaisten ryhmät kokoontuvat usein kerran viikossa leikkimään, pelaamaan, askartelemaan, nikkaroimaan ja oppimaan uusia taitoja. Vanhempien partiolaisten harrastus taas koostuu usein kivan yhdessä tekemien lisäksi erilaisista vastuutehtävistä ja projekteista. Tutustu tarkemmin eri ikäkausiin ja siihen mitä partiossa tehdään.

Suurimmassa osassa lippukunnista partiotoiminta tapahtuu joko suomeksi tai ruotsiksi, mutta joillain lippukunnilla on myös englanninkielisiä ryhmiä.

Partio on edullinen harrastus

Partion jäsenmaksu on 60-80 euroa vuodessa. Jäsenmaksun maksamalla saat osallistua lippukuntasi, piirisi ja Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n toimintaan Jäsenmaksun suuruus riippuu jäsenlajista, alueesta ja lippukunnasta. Lue lisää jäsenmaksusta.

Miten koronavirus vaikuttaa partion harrastamiseen?

Koronavirus voi vaikuttaa partion harrastamiseen niin, että ettei esimerkiksi ryhmien kokoontumisia tai retkiä pystytä järjestämään perinteiseen tapaan. Useissa lippukunnissa järjestetään näiden sijaan etäpartiotoimintaa. Kokoontumisia saatetaan järjestää myös ulkona sisätoiminnan sijaan. Voit siis ilmoittaa lapsesi tai itsesi toimintaan mukaan milloin vain. Saat lippukunnastasi tiedon, miten toimintaa kyseisellä hetkellä järjestetään.

Suomen Partiolaiset seuraa ja noudattaa valtioneuvoston, AVIn ja viranomaisten tuoreimpia ohjeita. Partiotoimintaa ohjaavat ensisijaisesti määräykset lasten ja nuorten harrastustoiminnasta ja siihen liittyvistä rajoituksista. Koronatilanne vaihtelee maan eri osissa ja jopa kuntakohtaisesti.

Mikä on parasta partiossa?

Katso videolta kuinka Äidin puheenvuorosta tuttu Inari Fernández viettää perheineen päivän partiossa!

YouTube-videot edellyttävät kaikkien evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia..

Partiokasvatuksen vaikutusta nuorten kehitykseen on tutkittu Suomessa 2019-20.  Tutkimuksen mukaan partiolaiset erottuvat positiivisesti erityisesti sitoutuneisuudessa, yhteisöllisyydessä, ulospäin suuntautuneisuudessa sekä auttamisessa ja muiden tukemisessa. Taidoista korostuvat organisointi- ja johtamistaidot sekä ensiaputaidot ja ympäristötietoisuus. Lue lisää partion vaikuttavuustutkimuksesta!


Yläkuva: Meeri Rasivirta
Artikkelikuvat: Otto Virtanen, Henri Tammi