Kansainväliset mahdollisuudet partiolaiselle

Suomalaiset partiolaiset ovat osa maailmanlaajuista partioliikettä, joka tarjoaa uskomattomat mahdollisuudet tehdä erilaisia (ja samanlaisia) asioita, kuin mihin olemme tottuneet omissa lippukunnissamme. Jokainen partiolainen voi osallistua kansainväliseen partiotoimintaan joko tutustumalla muihin kulttuureihin koloilloissa ja leirellä tai lähtemällä partioreissuun ulkomaille.

Tälle sivulle on koottu erilaisia mahdollisuuksia, joita kansainvälisellä partiolla on tarjota. Tutustu rohkeasti vaihtoehtoihin ja lähde rakentamaan ystävyyttä yli rajojen!

Kansainvälisiin asioihin saat tukea ja apua piirisi KV-vastaavalta tai Suomen Partiolaisten KV-tuen tiimiltä (Jere Huotari, Ronja Saraste, Yusuf Riaz). Yhteyttä heihin saat sähköpostilla etunimi.sukunimi@partio.fi.

Kansainvälisyys osana partio-ohjelmaa

Kansainväliset aktiviteetit ovat osa kaikkien ikäkausien partio-ohjelmaa ja niiden avulla voit päästä konkreettisemmin KV-partioon käsiksi. Jos kuitenkin haluat tehdä vielä vähän enemmän, voit tutustua erilaisiin teemoihin niiden omien aktiviteettipakettien kautta!

Monissa aktiviteeteissa pyydetään ottamaan yhteyttä partioryhmään tai lippukuntaan ulkomailla. Miten sellaiseen sitten oikein saa yhteyden? Kurkkaa seuraavan otsikon alta Euroopan partioalueen yhteinen nettisivu Azimuth!

Löydä meininkiä maailmalta Azimuth-sivun avulla

Euroopan partioalueella on kansainväliseen yhteydenpitoon suunniteltu nettialusta nimeltä Azimuth. Azimuthin avulla voit etsiä esimerkiksi etäkaveria, leiriä ulkomailla tai vapaaehtoispaikkoja Euroopan alueella. Voit myös itse julkaista postauksia, joissa etsit omaan projektiisi kansainvälisiä kumppaneita. Azimuthiin voivat rekisteröityä vain partiojärjestöjen jäsenet. Tästä syystä huomioi, että kun teet Azimuthiin käyttäjän, kestää tunnuksen aktivoituminen jonkin aikaa, koska ylläpitäjän täytyy varmistaa, että tunnuksen luoja on partion jäsen. Tutustuthan ennen Azimuthin käyttöä alla oleviin käyttöohjeisiin (tulossa pian) ja turvallisuussääntöihin.

Azimuthiin pääset tästä!

Partiomatkat

Leirimatkat ja partiomatkat ovat partiota siinä missä muukin partiotoiminta. Leirimatkan erikoispiirteenä on toiminta vieraassa ympäristössä, muiden kulttuurien ja muiden maiden partiolaisten kohtaaminen, eli kansainvälisyys.  Partion arvopohja ja päämäärä ohjaavat matkojen tekemistä.

Suomen Partiolaiset järjestää leirimatkoja suuriin kansainvälisiin partiotapahtumiin kuten maailmanjamboreelle, Roverwaylle ja World Scout Mootille. Tiedot tämän hetkisistä leirimatkoista löydät täältä.

Partiotapahtumia järjestetään jatkuvasti ja niille voi osallistua myös omatoimisesti. Piirit, lippukunnat tai yksittäiset ryhmät voivat tehdä myös omia leirimatkoja ulkomaille. Pohjoismaat ja Baltia ovat vain laiva- tai junamatkan päässä ja voit tutustua lähialueen kulttuuriin ja partiotoimintaan muutaman tunnin matkustamisella (ja vähin kustannuksin).

Oppaan leirimatkan tekemisen tueksi löydät partiomoodlesta.

Tänään leirissä oli vierailupäivä, joka tarkoitti meille Suomen esittelyä omassa savussamme ja kiertelemistä muiden savuissa tutustumassa muihin kulttuureihin. Suomen esittely tapahtui tarjoamalla ulkomaalaisille kaurapuuroa ja lakkahilloa sekä salmiakkia. Lisäksi leikimme pikipataa. Itse saimme maistella niin kanadalaisia, britannialaisia, skotlantilaisia, indonesialaisia, ruotsalaisia kuin taiwanilaisiakin ruokia. — Illalla oli kuitenkin vielä mahdollisuus osallistua fortnite-bileisiin sekä skotlantilaisten tansseihin.

  •  Raukee -ryhmän matkakertomus matkasta kansainväliselle partioleirille Hollantiin 2019

Partiokodit- ja keskukset

Partioliikkeellä on monta partiokotia ympäri maailmaa. Niissä on sekä edullisia hotellihuoneita että useimmissa myös leirialue, jossa voi telttailla. Partiokodit ovat varsin suosittuja, joten huone on varattava jopa vuosi etukäteen, samoin telttapaikka, mikäli kyseessä on sesonkiaika. Ota selvää myös kotien aukioloajoista, sillä jotkut niistä ovat auki vain kausiluontoisesti. Voit myös hakeutua partiokotiin töihin!

Tunnetuimmat partiokodit ovat maailmanjärjestöjen omistamia. Partiotyttöjen maailmanliitto (WAGGGS) omistaa neljä partiokotia ja Partioliikkeen maailmanjärjestö (WOSM) kaksi.

Partiokodeissa järjestetään kansainvälistä toimintaa ympäri vuoden: kursseja, kokouksia, tutustumisia paikalliseen kulttuuriin ja palveluprojekteja. Lippukunnat voivat pitää myös oman leirinsä partiokotien alueella. WAGGGS:n partiokoteihin voivat hakea vapaaehtoisiksi vain tytöt, kun taas WOSM:in koteihin voivat hakea vapaaehtoisiksi sekä tytöt että pojat. Vapaaehtoismahdollisuuksista löytyy lisätietoja partiokotien nettisivuilta tai voit lähettää kysymyksesi vapaaehtoispaikkoihin liittyen SP:n kansainvälisten yhteyksien valiokunnannalle international@partio.fi

WAGGGS:n omistavat partiokodit ovat

WOSM:n partiokodit ovat

Partiokeskukset

Partiokeskukset tarjoavat hyvät puitteet esimerkiksi oman leirin järjestämiseen. Monissa paikoissa voit myös osallistua järjestettyihin aktiviteetteihin osana partiomatkaasi.

Scout Activity Centres, Iso-Britannia

Tarjolla eripituisia vapaaehtoistyöjaksoja partiokeskuksissa, jotka järjestävät aktiviteetteja esimerkiksi koululaisille, partiolaisille, sekä yrityksille. Työtehtävät voivat olla ulkoiluaktiviteettien vetämistä, asiakaspalvelua tai alueen ja tilojen kunnossapitoa. Vapaaehtoisille tarjotaan työpanosta vastaan ruoka ja majoitus. Tämä on hieno mahdollisuus oppia uutta tiimityöskentelystä ja johtamisesta, sekä tutustua partiolaisiin ympäri maailmaa. Lisätiedot ja hakuohjeen löydät täältä.

Vässarö, Ruotsi

Vässarön saari sijaitsee jonkin verran Tukholmasta pohjoiseen. Merellinen sijainti luonnon helmassa mahdollistaa monenlaiset aktiviteetit. Voit varata leiripaikan ja suunnitella ohjelman itse tai hyödyntää tarjottuja aktiviteettipaketteja osana leiriohjelmaanne. Tarjolla on useita mielenkiintoisia aktiviteetteja, esimerkiksi purjehdusta, melontaa ja kiipeilyä. Lue internetsivuilta.

Kansainväliset pestit

Partion maailmanjärjestöt WOSM ja WAGGGS etsivät vapaaehtoisia säännöllisin väliajoin sekä maailman että Euroopan tasolle. Julkaisemme tietoja kansainvälisistä pestihauista tällä sivulla ja partion somekanavilla. Seuraava hakukierros maailmanjärjestöpesteihin on WAGGGS:n maailmankonferenssin jälkeen syksyllä 2023.

”Brownsean saari on kohtalaisen iso saari ja vain osa siitä on retkeilykäytössä. Itse työskentelin Outdoor Centerin alueella, jonne voi kuka tahansa tulla leireilemään ja alueella käy paljon partiolaisia ulkomailtakin asti. Osana leirialuetta on Lordi Baden-Powellin ensimmäisen partioleirin leirialue, joka on edelleen käytössä. Alueelle tehdään paljon päiväretkiä tai järjestetään esimerkiksi leirikouluja. Päivittäisiin tehtäviini kuului muun muassa leirialueen siivoamista, telttojen ja muiden leirivälineiden tarkastamista, sekä turistien opastamista. Illat olin joko vapaalla tai autoin alueella pyörivien leirien ohjaamisessa. — Yleensä alueen vapaaehtoiset lähtevät yöksi kotiin saarelta, mutta minä telttailin koko kaksi viikkoa leirialueella. Ostin ja kokkasin itse omat ruokani ja iltaisin tutkin saaren eläimiä ja kauniita maisemia. Vapaapäivinä vierailin lautalla Poolessa ja Bournemouthissa.

  • Vapaaehtoisen kertomus vapaaehtoistyöstä Brownsean saarelta Isosta-Britannista vuodelta 2018

WOSM:n partiokoti Kanderstegissä Sveitsissä etsii neljä kertaa vuodessa vapaaehtoisia keskuksen pyörittämisen avuksi kolmen kuukauden jaksoiksi kerrallaan. Tietoa KISC:in vapaaehtoispesteistä löydät suoraan keskuksen nettisivuilta.


Yläkuva: Jere Huotari