Kansainväliset mahdollisuudet partiolaiselle

Suomalaiset partiolaiset ovat osa maailmanlaajuista partioliikettä, joka tarjoaa uskomattomat mahdollisuudet tehdä erilaisia (ja samanlaisia) asioita, kuin mihin olemme tottuneet omissa lippukunnissamme. Jokainen partiolainen voi osallistua kansainväliseen partiotoimintaan joko tutustumalla muihin kulttuureihin koloilloissa ja leirellä tai lähtemällä partioreissuun ulkomaille.

Tälle sivulle on koottu erilaisia mahdollisuuksia, joita kansainvälisellä partiolla on tarjota. Tutustu rohkeasti vaihtoehtoihin ja lähde rakentamaan ystävyyttä yli rajojen!

Kansainvälisiin asioihin saat tukea ja apua piirisi KV-vastaavalta tai Suomen Partiolaisten KV-tuen tiimiltä (Jere Huotari, Ronja Saraste, Yusuf Riaz). Yhteyttä heihin saat sähköpostilla etunimi.sukunimi@partio.fi.

Mitä on menossa juuri nyt?

Kahdesti vuodessa julkaistava ajankohtaisviesti sisältää tietoa siitä, mitä kansainvälisessä partiossa tapahtuu juuri nyt!

Kansainvälisyys osana partio-ohjelmaa

Kansainväliset aktiviteetit ovat osa kaikkien ikäkausien partio-ohjelmaa ja niiden avulla voit päästä konkreettisemmin KV-partioon käsiksi. Jos kuitenkin haluat tehdä vielä vähän enemmän, voit tutustua erilaisiin teemoihin niiden omien aktiviteettipakettien kautta!

Monissa aktiviteeteissa pyydetään ottamaan yhteyttä partioryhmään tai lippukuntaan ulkomailla. Miten sellaiseen sitten oikein saa yhteyden? Kurkkaa seuraavan otsikon alta Euroopan partioalueen yhteinen nettisivu Azimuth!

Yhteydenpitoa ulkomaille helpottaa ystävyyslippukunta. Ystävyyslippukunnan kanssa erilaisten aktiviteettien tekeminen tai heidän luonaan vieraileminen on helppoa, kun on tuttu yhteyshenkilö, johon ottaa yhteyttä. Ystävyyslippukuntatoimintaan apuna on Hämeen partiopiirin aktiviteettipaketti!

Jos tapaat kansainvälisen kaverin mutta et tiedä, miten etäkaveruuden voisi aloittaa, voit kurkata kaveriapurin!

Azimuth: Seikkailuja yli rajojen – kansainvälisyys osaksi arkea

Koko Euroopan partioyhteisö yhdessä paikassa – liity mukaan ja laajenna horisonttiasi!

Unelmoitko kansainvälisistä partiotapahtumista, leiriytymisestä ulkomailla tai vierailusta uudessa partiokeskuksessa? Haluaisitko liittyä mukaan upeisiin seikkailuihin ympäri Eurooppaa?

Partion maailmanjärjestöjen WOSMin ja WAGGGSin Euroopan alueen yhteinen sosiaalinen verkkoalusta Azimuth soveltuu lippukuntien, partioryhmien ja yksilöiden käyttöön silloin, kun halutaan tuoda kansainvälisyyttä rikastamaan omaa arkista partiotoimintaa.

Voit jakaa tapahtumia, paikkoja tai muuta kiinnostavaa koko eurooppalaisen partioyhteisön nähtäväksi. Hyviä julkaisuideoita ovat esimerkiksi lippukunnan kesäleiri, jokin projekti tai lippukunnan vuokrattava kämppä.

Azimuthin kautta pystyt olemaan yhteydessä muihin alustalla oleviin ulkomaalaisiin partiolaisiin ja näet mitä he ovat julkaisseet. Alustan avulla löydät kätevästi vaikkapa ystävälippukunnan toisesta maasta. Kokeile rohkeasti eri toimintoja ja hyödynnä alustan tarjoamat mahdollisuudet aktiivisella käytöllä!

Azimuth on maailmanjärjestöjen ylläpitämä, mutta Suomen Partiolaisten luottamushenkilöt moderoivat kansallista käyttöä. Rekisteröityä voivat kaikki jäsenmaksun maksaneet yli 15-vuotiaat partiolaiset. Huomioithan, että tilin aktivoitumisessa saattaa kestää hetki, sillä varmistamme, että tunnuksen luoja on partion jäsen.

Tutustuthan ennen Azimuthin käyttöä alla oleviin käyttöohjeisiin ja turvallisuussääntöihin. Ruotsinkieliset käyttöohjeet löydät täällä ja turvallisuussäännöt täällä.

Azimuthiin pääset tästä!

Partiomatkat

Leirimatkat ja partiomatkat ovat partiota siinä missä muukin partiotoiminta. Leirimatkan erikoispiirteenä on toiminta vieraassa ympäristössä, muiden kulttuurien ja muiden maiden partiolaisten kohtaaminen, eli kansainvälisyys.  Partion arvopohja ja päämäärä ohjaavat matkojen tekemistä.

Suomen Partiolaiset järjestää leirimatkoja suuriin kansainvälisiin partiotapahtumiin kuten maailmanjamboreelle, Roverwaylle ja World Scout Mootille. Tiedot tämän hetkisistä leirimatkoista löydät täältä.

Partiotapahtumia järjestetään jatkuvasti ja niille voi osallistua myös omatoimisesti. Piirit, lippukunnat tai yksittäiset ryhmät voivat tehdä myös omia leirimatkoja ulkomaille. Pohjoismaat ja Baltia ovat vain laiva- tai junamatkan päässä ja voit tutustua lähialueen kulttuuriin ja partiotoimintaan muutaman tunnin matkustamisella (ja vähin kustannuksin).

Katso koostamamme listaus tulevista kansainvälisistä partioleireistä täällä!

Oppaan leirimatkan tekemisen tueksi löydät partiomoodlesta.

Tänään leirissä oli vierailupäivä, joka tarkoitti meille Suomen esittelyä omassa savussamme ja kiertelemistä muiden savuissa tutustumassa muihin kulttuureihin. Suomen esittely tapahtui tarjoamalla ulkomaalaisille kaurapuuroa ja lakkahilloa sekä salmiakkia. Lisäksi leikimme pikipataa. Itse saimme maistella niin kanadalaisia, britannialaisia, skotlantilaisia, indonesialaisia, ruotsalaisia kuin taiwanilaisiakin ruokia. — Illalla oli kuitenkin vielä mahdollisuus osallistua fortnite-bileisiin sekä skotlantilaisten tansseihin.

  •  Raukee -ryhmän matkakertomus matkasta kansainväliselle partioleirille Hollantiin 2019

Partiokodit- ja keskukset

Partioliikkeellä on monta partiokotia ympäri maailmaa. Niissä on sekä edullisia hotellihuoneita että useimmissa myös leirialue, jossa voi telttailla. Partiokodit ovat varsin suosittuja, joten huone on varattava jopa vuosi etukäteen, samoin telttapaikka, mikäli kyseessä on sesonkiaika. Ota selvää myös kotien aukioloajoista, sillä jotkut niistä ovat auki vain kausiluontoisesti. Voit myös hakeutua partiokotiin töihin!

Tunnetuimmat partiokodit ovat maailmanjärjestöjen omistamia. Partiotyttöjen maailmanliitto (WAGGGS) omistaa neljä partiokotia ja Partioliikkeen maailmanjärjestö (WOSM) kaksi.

Partiokodeissa järjestetään kansainvälistä toimintaa ympäri vuoden: kursseja, kokouksia, tutustumisia paikalliseen kulttuuriin ja palveluprojekteja. Lippukunnat voivat pitää myös oman leirinsä partiokotien alueella. WAGGGS:n partiokoteihin voivat hakea vapaaehtoisiksi vain tytöt, kun taas WOSM:in koteihin voivat hakea vapaaehtoisiksi sekä tytöt että pojat. Vapaaehtoismahdollisuuksista löytyy lisätietoja partiokotien nettisivuilta tai voit lähettää kysymyksesi vapaaehtoispaikkoihin liittyen SP:n kansainvälisten yhteyksien valiokunnannalle international@partio.fi

WAGGGS:n omistavat partiokodit ovat

WOSM:n partiokodit ovat

Partiokeskukset

Partiokeskukset tarjoavat hyvät puitteet esimerkiksi oman leirin järjestämiseen. Monissa paikoissa voit myös osallistua järjestettyihin aktiviteetteihin osana partiomatkaasi.

Scout Activity Centres, Iso-Britannia

Tarjolla eripituisia vapaaehtoistyöjaksoja partiokeskuksissa, jotka järjestävät aktiviteetteja esimerkiksi koululaisille, partiolaisille, sekä yrityksille. Työtehtävät voivat olla ulkoiluaktiviteettien vetämistä, asiakaspalvelua tai alueen ja tilojen kunnossapitoa. Vapaaehtoisille tarjotaan työpanosta vastaan ruoka ja majoitus. Tämä on hieno mahdollisuus oppia uutta tiimityöskentelystä ja johtamisesta, sekä tutustua partiolaisiin ympäri maailmaa. Lisätiedot ja hakuohjeen löydät täältä.

Vässarö, Ruotsi

Vässarön saari sijaitsee jonkin verran Tukholmasta pohjoiseen. Merellinen sijainti luonnon helmassa mahdollistaa monenlaiset aktiviteetit. Voit varata leiripaikan ja suunnitella ohjelman itse tai hyödyntää tarjottuja aktiviteettipaketteja osana leiriohjelmaanne. Tarjolla on useita mielenkiintoisia aktiviteetteja, esimerkiksi purjehdusta, melontaa ja kiipeilyä. Lue internetsivuilta.

Kansainväliset pestit

Partion maailmanjärjestöt WOSM ja WAGGGS etsivät vapaaehtoisia säännöllisin väliajoin sekä maailman että Euroopan tasolle. Julkaisemme tietoja kansainvälisistä pestihauista tällä sivulla ja partion somekanavilla. Seuraava hakukierros maailmanjärjestöpesteihin on WAGGGS:n maailmankonferenssin jälkeen syksyllä 2023.

”Brownsean saari on kohtalaisen iso saari ja vain osa siitä on retkeilykäytössä. Itse työskentelin Outdoor Centerin alueella, jonne voi kuka tahansa tulla leireilemään ja alueella käy paljon partiolaisia ulkomailtakin asti. Osana leirialuetta on Lordi Baden-Powellin ensimmäisen partioleirin leirialue, joka on edelleen käytössä. Alueelle tehdään paljon päiväretkiä tai järjestetään esimerkiksi leirikouluja. Päivittäisiin tehtäviini kuului muun muassa leirialueen siivoamista, telttojen ja muiden leirivälineiden tarkastamista, sekä turistien opastamista. Illat olin joko vapaalla tai autoin alueella pyörivien leirien ohjaamisessa. — Yleensä alueen vapaaehtoiset lähtevät yöksi kotiin saarelta, mutta minä telttailin koko kaksi viikkoa leirialueella. Ostin ja kokkasin itse omat ruokani ja iltaisin tutkin saaren eläimiä ja kauniita maisemia. Vapaapäivinä vierailin lautalla Poolessa ja Bournemouthissa.

  • Vapaaehtoisen kertomus vapaaehtoistyöstä Brownsean saarelta Isosta-Britannista vuodelta 2018

WOSM:n partiokoti Kanderstegissä Sveitsissä etsii neljä kertaa vuodessa vapaaehtoisia keskuksen pyörittämisen avuksi kolmen kuukauden jaksoiksi kerrallaan. Tietoa KISC:in vapaaehtoispesteistä löydät suoraan keskuksen nettisivuilta.

Kansainväliset tapahtumat

Voit osallistua kansainvälisiin tapauksiin omalta kololta käsin! Muistelemispäivä järjestetään 22.2. ja siihen julkaistaan materiaali alkuvuoden aikana. Jamboree on the Air – Jamboree on the Internet (JOTA-JOTI) järjestetään 20.-22.10. ja osallistumalla voit tutustua muiden maiden partiolaisiin radioaalloilla ja verkossa.

Suomen Partiolaisten delegaatio osallistuu vuonna 2024 Pohjoismaiseen konferenssiin Färsaarilla ja Partioliikkeen maailmanjärjestö WOSMin maailmankonferenssiin Egyptissä. Konferenssit toimivat järjestöjen päättävinä kokouksina ja ne järjestetään kolmen vuoden välein. Delegaatiot on jo valittu ja niiden toiminnasta ja tehdyistä päätöksistä tiedotetaan erikseen.

Yhteiset pohjoismaiset tapahtumat

Suomen Partiolaiset ja muut pohjoismaiset partiojärjestöt järjestävät vuosittain useita yhteisiä tapahtumia.

Ung i Norden
Ung i Norden on vuosittain toistuva seminaari, joka kokoaa yhteen 16-22-vuotiaita nuoria pohjoismaista työskentelemään vaihtuvan ajankohtaisen teeman ympärille. Tapahtuman tarkoituksena on kehittää osallistujien taitoja vaikuttamisessa ja muutoksen luomisessa yhteiskunnassa ja omassa elämässään.

Tapahtuma järjestetään Suomessa, 11-13.10.2024! Tapahtuman teemana on rauha. Ilmoittautumisesta seuraa lisää infoa myöhemmin. Johtajarekry on nyt auki! Hae innostavaa ja hauskaa pestiä täällä!

Vuonna 2023 tapahtuma järjestettiin Norjassa (teemana pakolaisuus), lue suomalaisosallistujien raportti täältä! Vuonna 2022 tapahtuma järjestettiin Ruotisissa (teemana kestävyys), tutustu raporttiin täällä.

Go global

Go global tarjoaa 18-30-vuotiaille pohjoismaalaisille partiolaisille sukelluksen kansainvälisen partioliikeen maailmaan!

Tapahtuman tavoitteena on kehittää osallistujien osaamista kv-vaikuttamisesta, maailmanjärjestöistä ja kv-partiosta. Lisäksi tarkoituksena on luoda laaja Pohjoismainen verkosto kansainvälisestä partiotoiminnasta kiinnostuneille, jakaa parhaita käytäntöjä ja edistää kansainvälistä yhteistyötä.

Go global järjestetään seuraavan kerran vuonna 2025 (paikka varmistuu myöhemmin).

Vuonna 2023 tapahtuma järjestettiin Tanskassa, tutustu raporttiin täällä.

Nordic Adventure Race

Kuva: Jorge Romualdo

Tapahtuma on jännittävä kilpailullinen vaellus, jossa osallistujat ratkaisevat ongelmia, haastavat partiotaitonsa ja vaeltavat aikapaineen alla.

Seuraava Nordic Adventure Race järjestetään Tanskassa 5-8.8.2024, kilpailu alkaa 5.8. 13.00 Roskilden asemalta.

Ilmoittautuminen on nyt auki! Jos ryhmääsi kiinnostaa osallistua tapahtumaan, laita viestiä osoitteeseen international@partio.fi mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 24.5. Osallistujamäärä on rajoitettu, eli nopeat syövät hitaat!

Tapahtuman kohderyhmä ovat 13-17-vuotiaat. Kolmea alaikäistä osallistujaa kohden matkaan tulee lähteä yksi täysikäinen ”helper”. Osallistujat jaetaan kansainvälisiin vartioihin, jotka kilpailevat keskenään.

Neljän päivän aikana voit odottaa noin 60km vaellusta, luovia, fyysisiä ja tiimityötä vaativia tehtäviä sekä uusia kansainvälisiä kavereita! Kuka ansaitsee eniten pisteitä? Kenen TikTok-tili on paras? Kuka selviää voittajana tässä eeppisessä kilpailussa?

Suomen Partiolaiset ei järjestä tapahtumaan leirimatkaa, eli ryhmän tulee järjestää matka ja osallistumisensa itsenäisesti.

Tapahtuman hinta (ei sisällä matkoja tapahtumaan): 2000 Tanskan kruunua per osallistuja/ 10 kruunua per päivä ”helpereille”. Tapahtuman hinta voi laskea, kun osallistujamäärä vahvistuu.

Lue lisää tapahtuman nettisivuilta.

Function based network meetings

Virtuaalisessa tapaamisessa pohjoismaiset partiotoimijat kokoontuvat omien vertaisryhmiensä kanssa keskustelemaan vaihtuvasta teemasta. Tapaamisen tarkoituksena on jakaa parhaita käytäntöjä ja mahdollisia projekteja relevanttien ryhmien kesken.

Tapaaminen järjestettiin edellisen kerran syksyllä 2023 Suomen aloitteesta (teemana vastuullisuus). Seuraavasta tapaamisesta tiedotetaan myöhemmin.

Euroseminaarit ja muut koulutustapahtumat

Euroopassa järjestetään vuosittain eri teemoihin liittyviä, eurooppalaisia partiolaisia yhteen kokoavia seminaareja ja koulutuksia. Näitä järjestävät Euroopan tason partion maailmanjärjestöt WOSM sekä WAGGGS, ja joitain tapahtumia järjestetään pohjoismaisena yhteistyönä.

Suomen Partiolaiset lähettää vuosittain luottamushenkilöitään osallistumaan seminaareihin. Tavoitteena on jakaa tapahtumassa saatuja uusia oppeja laajemmalle koko Partion jäsenistöön, jotta osallistuminen hyödyttää kaikkia. Osallistujat valitaan jokaisen seminaarin kohdalla oman hakuprosessinsa kautta. Paikat kohdistetaan pääsääntöisesti koulutuksen aiheeseen liittyvälle toiminnanalalle, ja haku tapahtuu valiokuntien puheenjohtajien kautta, tai toisinaan suoraan hakemalla osallistujaksi.

Suomen Partiolaiset kustantaa osallistujien matka-, osallistumis- ja majoituskustannuksia Folke Bernadotten muistosäätiön avustuksella. Valittujen henkilöiden tulee tutustua huolellisesti Kv-tapahtuman osallistujan ohjeeseen.

Lue lisää jo menneistä tapahtumista niiden raporteista täällä! Voit myös rohkeasti kysyä lisää SP:n Kansainvälisten yhteyksien valiokunnan puheenjohtajalta, kv-valtuutetuilta tai kv-asiantuntijalta.

Tulevia euroseminaareja ja koulutustapahtumia

TapahtumaAjankohta ja paikka Lisätietoa ja hakeminen mukaan
Communications Forum 202420-24.11.2024 Lozen, BulgariaHaku on nyt auki! Mukaan voi lähteä kaksi SP:n viestintäluottista. Lisätietoa tapahtumasta täällä. Ota yhteyttä oman valiokuntasi puheenjohtajaan.
Määräpäivä hakemiselle on 16.6.2024.
Organisational Resilience Forum 2024syyskuu/lokakuu, paikka vamistuu myöhemmin
Sustainability Forum 2024 16-20.10.2024 Corinthos, Kreikka Haku on nyt auki! Mukaan voi lähteä kaksi henkilöä SP:n vastuullisuusryhmäastä. Lisätietoa tapahtumasta täällä. Ota yhteyttä oman valiokuntasi puheenjohtajaan.
Määräpäivä hakemiselle on 31.8.2024.
Ung i Norden 2024

Vuonna 2024 pohjoismainen nuorten seminaari järjestetään Suomessa! Tapahtuman teemana on rauha.
11.-13.10.2024, Helsinki, SuomiLisätietoa mukaan hakemisesta tulossa myöhemmin.
The Academy 2024

Syksyllä 2024 Euroopan suurin partion koulutusseminaari tulee taas, tällä kertaa Puolassa.
24-29.11.2024, Krakova, Puola Lisätietoa hakemisesta mukaan tulossa myöhemmin.

Menneitä euroseminaareja ja koulutustapahtumia

Ilmoittautuminen päättynyt:
-Overture Diversity Network, 7-9.6.2024, Crawfordsburn Scout Centre, UK, Pohjois-Irlanti
-Growth Event 2024, 25-29.4.2024, Brno, Tsekki
-Vaeltajatapahtuma Agora, 3-7.4.2024, Ruotsi,
-Juliette Low Seminar, 29.9.-5-10.2024, Nuestra Cabana (Mexico), Kusafiri (Ghana) tai Sangam (Intia)
-Helen Storrow Seminar, 12-19.3.2024, Our Chalet -partiokoti, Sveitsi.

-4th World Scout Education Congress (WSEC), 1-3.12.2023, Pariisi, Ranska.
-Peace Education in Scouting Training 2023, 21.-26.3.2023, Riika, Latvia
-Vaeltajatapahtuma Agora 2023, 12.-16.4.2023, Fatima, Portugali
-WeAct Forum! Peace Education and Humanitarian Action, 9-13.6.2023, Krakova, Puola
-Overture Diversity Networking Meeting 2023, 19-21.5.2023, Järvenpää, Suomi
-Go Global, 6-8.10.2023, Tanska
-10th European Educational Methods Forum 2023, 11.10.2023 – 15.102023, Skopje, Pohjois-Makedonia
-Ung i Norden, 10-12.11.2023, Oslo, Norja
-The Academy 2023, 15.-19.11.2023, Wiesbaden, Saksa

Kv-trainee-koulutus

KV-trainee on koulutusohjelma kansainvälisestä partiotoiminnasta ja vaikuttamisesta kiinnostuneille partiolaisille. Koulutukseen osallistuttuaan partiolainen mm. tuntee kansainvälisyyteen liittyvän vapaaehtoistoiminnan SP:ssä, piireissä ja lippukunnissa, tietää maailmanjärjestöt WAGGGSin ja WOSMin ja niiden toiminnan perusteet sekä niiden tarjoamat vapaaehtoismahdollisuudet.
KV-trainee-koulutus pyrkii osallistujiensa kv-osaamisen ja tietoisuuden lisäämiseen, jotta kansainvälisyyden toteutumista voidaan edistää ja monipuolistaa partiossa. Koulutus pyrkii myös vahvistamaan SP:n kv-vaikuttamisosaamista ja jatkuvuutta. Koulutuksen tarkoituksena on, että kansainvälisyys nähdään yhä vahvemmin osana partiotoimintaa.

Siirry Kv-traineen sivulle lukemaan lisää!


Yläkuva: Jere Huotari