Usein kysytyt kysymykset partiorekisteri Kuksasta

Mikä Kuksa on?

Partiorekisteri Kuksa on Suomen Partiolaisten yhteisesti käyttämä toiminnanohjaus- ja jäsenhallintajärjestelmä.

Kuksan (eli jäsenen / huoltajan saaman Kuksa-linkin tai suoraan asiointipalvelun) kautta ilmoittaudutaan mukaan partiotoimintaan, tapahtumiin sekä leirille ja retkille. Myös edellä mainittujen toimintamuotojen laskutus tapahtuu Kuksan kautta. Kuksa sisältää jäsenrekisterin lisäksi koulutus-, tapahtuma-, suoritus- ja ansiomerkkirekisterit.  

Lisää Kuksasta

Mikä partion asiointipalvelu on?

Partion asiointipalvelu on jäsenten ja huoltajien käyttöön tarkoitettu partiorekisteri Kuksan käyttöliittymä. Henkilötiedot ovat siis vain yhdessä järjestelmässä, Kuksassa, ainoastaan huoltajien ja jäsenten  näkymä on erilainen.

Miten asiointipalveluun pääsee?

Asiointipalveluun kirjaudutaan osoitteessa https://asiointi.partio.fi/

Ensimmäisellä kerralla sinun tulee rekisteröityä asiointipalvelun eli Kuksan käyttäjäksi, luoda henkilökohtainen PartioID, valitsemalla sisäänkirjautumistapa. Sisäänkirjautumistapoja on kolme: 

  • Kirjautuminen Facebook-tunnuksella 
  • Kirjautuminen Google-tunnuksella  
  • Kirjautuminen erillisellä itse valitulla käyttäjätunnuksella ja salasanalla.  

Rekisteröitymisikkuna ohjaa läpi rekisteröitymisen. 

Jos olet unohtanut salasanan, lippukuntasi jäsenrekisterinhoitaja voi auttaa tunnuksen nollaamisessa. Sen jälkeen tunnus täytyy rekisteröidä uudelleen. 

PartioID on henkilökohtainen ja sidoksissa sähköpostiosoitteeseen. 

Kuksaan kirjaudutaan osoitteessa https://kuksa.partio.fi/ 

lisää rekisteröitymisestä ja kirjautumisesta

Mitä eroa on jäsennumerolla ja huoltajanumerolla? 

Jokaisella partion jäsenellä on jäsennumero. 

Huoltajalla voi olla huoltajanumero, eli hän voi olla huoltaja Kuksassa ilman jäsenyyttä ja jäsennumeroa. Huoltaja hoitaa huollettavansa asioita, kuten retki- ja leiri-ilmoittautumisia omalla tunnuksellaan. Mikäli huoltaja haluaisi liittyä jäseneksi, huoltajanumeroon voidaan lisätä jäsenyys.  

Myös jäsennumero voi olla huoltajanumero ja partiolaisen olemassa olevaan jäsennumeroon voidaan liittää huollettavia. 

Lippukunnassa toimivalla johtajalla tulee olla käytössä oma PartioID, koska ryhmien johtajaksi ja muihin pesteihin liitetään aina partiolainen, ei huoltajaa. Tämä koskee myös alle 18-vuotiaita partiolaisia.  

Mitä tarkoittaa 1-jäsenyys ja 2-jäsenyys?  

1-jäseniä ovat kaikki 17 vuotta täyttäneet, sekä perheidensä ensimmäiset jäsenet. 

2-jäseniä ovat perheen muut 7-17-vuotiaat. Perheen ainoa partiolainen ei voi olla 2-jäsen.  

3-jäseniä ovat 4-6-vuotiaat perhepartioon huoltajiensa kanssa osallistuvat partiolaiset.  

0–3-vuotiaita lapsia ei ole tarkoitus merkitä Kuksaan. Jos lippukunta tästä huolimatta kokee tarpeelliseksi lisätä perhepartiotoimintaan osallistuvat 0–3-vuotiaat perheenjäsenet Kuksaan, lippukunta voi käyttää jäsenlajia “Vain lippukunnan jäsen, ei partiolainen”. Lippukunnan on siirrettävä neljä vuotta täyttävät jäsenet 3-jäsenluokkaan, koska tällä hetkellä siirtoa ei tehdä automaattisesti. 

Miksi Kuksan kautta ilmoittaudutaan tapahtumiin? 

Kuksa-lomakkeen kautta tapahtumiin ilmoittautuminen vaatii toimivan PartioID:n. Ilmoittautuminen tapahtumiin onnistuu täysi-ikäisen partiolaisen tunnuksilla sekä huoltajatunnuksilla.  Huoltajatunnuksilla ilmoittaminen vastaa allekirjoitusta retkilapussa. 15 vuotta täyttäneet partiolaiset voivat ilmoittautua itse alle kolmen päivän mittaisiin tapahtumiin omalla PartioID-tunnuksellaan. Tätä pidempiin tapahtumiin huoltajien tulee ilmoittaa kaikki alaikäiset osallistujat. 

Ilmoittautuminen tapahtuu aina tapahtuman järjestäjän tarjoamasta linkistä. Ilmoittautumislomakkeita tapahtumiin ei löydy, jos kirjaudut Kuksaan kuten esimerkiksi henkilötietoja käsitellessäsi.  

Kun ilmoitat partiolaisen tapahtumaan huoltajan tunnuksella, muista tarkastaa ilmoittautumislomakkeen kenttä “ilmoitettava henkilö”. Tässä kohdassa tulee olla partiolaisen nimi. 

lisää ilmoittautumisesta tapahtumiin

Mistä jäsenkortin saa? 

Jäsenkortti löytyy asiointipalvelusta jäsenen tiedoista. Voit tallentaa kortin puhelimeen, tulostaa tai käyttää suoraan jäsenpalvelusta.

Jäsenkortti löytyy myös Kuksasta, partiolaisen omasta profiilista. Sivun yläosassa on vihreä painike ”Tulosta jäsenkortti 2020”. Painike näkyy, kun jäsenmaksu on maksettu. Jos jäsenmaksu on maksamatta, painiketta ei näy lainkaan. 

Mistä löydän jäsenmaksulaskun? 

Jäsenmaksulasku löytyy partiolaisen profiilista, ”Laskut”-välilehdeltä. ”Laskutushistoria”-painikkeen takaa löydät aiemmat laskut. 

Olen maksanut jäsenmaksun, mutta jäsenyyteni näkyy punaisena, enkä saa jäsenkorttia tulostettua. Mitä teen? 

Jäsenmaksun näkymisessä voi mennä muutama päivä, riippuen pankista. Myös loma-aikoina maksujen näkymisessä voi olla viivettä. Jos jäsenmaksua ei näy Kuksassa noin viikon sisään, voit lähettää viestin osoitteeseen palvelu@partio.fi. Liitä viestiin kuvakaappaus maksusuorituksesta, niin selvittely käy ripeästi ja maksusi voidaan kohdistaa oikein. 

Lisää jäsentiedoista