Kilpailut

Partiotaitokilpailuja järjestetään kaikille ikäkausille ja kilpailut ovat erinomainen menetelmä partiokasvatuksessa. Ongelmanratkaisutaidot kehittyvät, kun ratkotaan tehtäviä yhdessä. Partiossa kilpaillaan aina joukkueena ja tehtävissä menestyy parhaiten monipuolisella osaamisella ja yhteistyöllä. Partiotaitokilpailut kuuluvat kaikkien ikäkausien ohjelmaan.

Sudenpentukilpailu

Sudenpentukilpailu toteutetaan leikkimielisenä tehtäväratana, jonka sudenpennut kulkevat pentueensa kanssa. Jokaisella pentueella on mukanaan myös aikuinen saattaja, joka ei kuitenkaan osallistu tehtävien tekemiseen. Pentueet järjestetään  paremmuusjärjestykseen tehtävistä saatujen pisteiden mukaisesti. Kilpailussa sudenpennut pääsevät testaamaan vuoden aikana opittuja taitoja ja oppivat liikkumaan luonnossa.

Seikkailijakilpailu

Seikkailijoille tarkoitettu kilpailu kestää yhden päivän. Päivän aikana seikkailijat kiertävät helpohkon radan, jonka varrella on tehtäviä.  Seikkailijavartiolla saa olla mukana vähintän 15-vuotias saattaja, joka ei kuitenkaan osallistu tehtävien tekoon. Tavoitteena on, että seikkailija oppii toimimaan ryhmässä ja oppii yhdessä tekemisen merkityksen. Kilpailuja suositellaan järjestettäväksi 1–2 kertaa vuodessa, ja ne voidaan toteuttaa esimerkiksi alueellisesti.

Palapeli, muistipeli, korttipeli, pakopeli… Sudenpentu- ja seikkailijakisa 2020 vie laumat matkalle pelien äärelle! Noppa-kilpailussa pentueet ja vartiot hyppäävät pelilaudalle ja testaavat tuttuja partiotaitoja erilaisten pelien ja tehtävien muodossa. Kilpailun voi järjestää lippukunnassa, alueella tai piirissä. Järjestelypaketin voi tilata omasta piiritoimistosta.

Partiotaitokilpailut

Varsinaisia partiotaitokilpailuja eli pt-kisoja järjestään tarpojille, samoajille, vaeltajille ja aikuisille. Kilpailut  kestävät sarjasta riippuen päivän tai yön yli. Oleellista pt-kisoissa on, että tehtävät perustuvat partio-ohjelmaan ja ovat kullekin ikäkaudelle sopivia. Erityistä huomiota on kiinnitettävä myös sääntöjen noudattamiseen ja tasapuolisuuteen. Kilpailuja järjestetään kullekin sarjalle 1–2 kertaa vuodessa.

Rogaining-kilpailut

Rogaining on uusi suunnistuslaji, jossa koetaan yhdessä tekemisen riemua. Lajin parissa kukin pääsee itse suunnittelemaan oman reittinsä, missä korostuvat muun muassa luovuus-, organisointi- ja ongelmanratkaisutaidot. Nopein metsässäkirmaaja ei siis välttämättä ole voittaja, jos suunnistusreitti on huonosti suunniteltu. Lajin ensimmäiset Suomen Partiolaisten mestaruusmitalit jaettiin keväällä 2016 Turussa. Vuonna 2019 SP:n rogaininmestaruuskilpailut järjestetään Rogainingin yleisten SM-kilpailujen yhteydessä 24.-25.8.2019 Vaskijärven alueella Lounais-Suomessa.

Muut kilpailut

Lippukunta voi järjestää itsekin kilpailuja ikäkausiryhmille. Myös alueen yhteiset kilpailut tukevat hyvin partio-ohjelmaa. Kilpailu voi olla myös tavanomaisesta partiotaitokilpailusta poikkeava. Esimerkiksi vaeltajille ja aikuisille suunnatut autosuunnistuskilpailut ovat hauskaa johtajahuoltoa. Lisäksi sisuille eli erityistä tukea tarvitseville partiolaisille järjestetään kilpailut vuosittain.

Ohjeita kilpailujen järjestämiseen

Kuva: Aapo Rainio