Partio on hyvä harrastus lapselle

Partio on hauska, monipuolinen ja hyödyllinen harrastus lapselle. Partio tarjoaa paljon mukavaa tekemistä, kuten yhdessä leikkimistä, pelaamista, uusien taitojen oppimista sekä retkiä ja leirejä. Partiossa lapsi saa uusia kavereita ja solmii ystävyyssuhteita, jotka kestävät parhaimmillaan läpi elämän. Partio on harrastus, joka on täynnä ystävyyttä, naurua ja unohtumattomia elämyksiä!

Partiotoiminta tukee lapsen kasvua ja kannustaa kehittymiseen omana itsenään ja osana ryhmää. Lapsi oppii ympäristön ja toisten ihmisten huomioimista, erilaisia taitoja, ongelmanratkaisukykyä sekä vastuunottamista. Partio on kaikille avoin, maailmanlaajuinen harrastus. Mukaan voi tulla kieleen, kulttuuriin, uskontoon ja taustaan katsomatta.

Tule mukaan

Viikkotoiminta ja uudet ryhmät käynnistyvät elokuussa, mutta milloin vain on hyvä aika ilmoittautua mukaan! Pääset mukaan etsimällä sopivan lippukunnan eli partion paikallisyhdistyksen omalta alueeltasi.

Löydä lippukunta

Partiossa lapsi saa

  • uusia kavereita
  • tehdä itse ja vaikuttaa
  • ikimuistoisia leirielämyksiä
  • kansainvälisyyden kokemuksia
  • seikkailla ja pitää hauskaa

Miten partiota harrastetaan?

Two scout kids solving a task

Partioharrastus aloitetaan, kun lapsi on noin 7-vuotias tai sitä vanhempi. Yläikärajaa ei ole. Partiota harrastetaan paikallisyhdistyksissä eli lippukunnissa, joita on lähes jokaisessa Suomen kunnassa. Lapset kokoontuvat lippukunnan tiloissa viikoittain samanikäisistä koostuvan pienryhmän kanssa. Ryhmää vetää yleensä yksi tai kaksi aikuista partiolaista. Kokouksissa lapset leikkivät, askartelevat ja opettelevat uusia taitoja. Välillä osallistutaan myös isompiin paikallisiin partiotapahtumiin.

Kaikki partiossa tehtävät asiat perustuvat partio-ohjelmaan, joka koostuu lukuisista erilaisista ja eri-ikäisille suunnatuista aktiviteeteista. Jotkut lippukunnat ovat painottuneet esimerkiksi meri-, ilma- tai erätoimintaan.

Partio on hauskaa ja sieltä saa paljon uusia ystäviä. Partiossa saa olla luonnossa ja siellä pääsee kokeilemaan uusia asioita. -Ylva-

Partio on edullinen harrastus

Partion jäsenmaksu on noin 60-80 euroa vuodessa, jonka maksamalla pääsee osallistumaan viikoittaiseen partiotoimintaan, retkille, leireille sekä muihin partiotapahtumiin. Summa vaihtelee riippuen paikallisen piirin ja lippukunnan omasta vuosimaksusta. Retkille ja leireille on lisäksi oma pienehkö osallistumismaksunsa. Perheet, joissa useampi lapsi harrastaa partiota, saavat alennusta jäsenmaksusta. Myös leireille voi yleensä anoa leiristipendiä.

Näin aloitat partion

  1. Löydä oman paikkakuntasi partioyhdistykset lippukuntahaun avulla.
  2. Valitse sinulle sopivin lippukunta.
  3. Tutustu lippukuntaan heidän omilla sivuillaan tai ota suoraan yhteyttä lippukunnanjohtajaan.
  4. Täytä jäsenhakemuslomake. Lippukunta ottaa sinuun yhteyttä, jonka jälkeen voitte sopia yksityiskohdista tarkemmin.

Harrastus myös aikuisille

Johtajatulien yleisöä metsämättäilläMyös aikuisena voi aloittaa partioharrastuksen eikä aikaisempaa partiokokemusta tarvita. Partiossa on aikuisille monenlaista toimintaa ja erilaisia vapaaehtoistehtäviä. Aikuiset mahdollistavat lasten ja nuorten harrastamisen.

Lue lisää partion vapaaehtoistoiminnasta.

Perhepartio on koko perheen harrastus

Perhepartiolaisia. Kuva: Eeva Helle

Osa lippukunnista tarjoaa myös perhepartiotoimintaa, joka on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Perhepartion tarkoituksena on partioon tutustuttamisen ohella antaa lapsiperheille kokemuksia yhteisistä mukavista hetkistä luonnossa. Perhepartio tarjoaa kivan yhteisen harrastuksen perheelle  ja mahdollisuuden tavata muita vanhempia säännöllisesti. Lue lisää perhepartiosta.

Partiossa seikkaillaan yhdessä

YouTube-videot edellyttävät kaikkien evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia.

Partiokasvatuksen vaikutusta nuorten kehitykseen on tutkittu Suomessa 2019-20.  Tutkimuksen mukaan partiolaiset erottuvat positiivisesti erityisesti sitoutuneisuudessa, yhteisöllisyydessä, ulospäin suuntautuneisuudessa sekä auttamisessa ja muiden tukemisessa. Taidoista korostuvat organisointi- ja johtamistaidot sekä ensiaputaidot ja ympäristötietoisuus. Lue lisää partion vaikuttavuustutkimuksesta!

Yläkuva: Kris Loimaala
Artikkelikuvat: Otto Virtanen, Miska Loimaala, Eeva Helle