Partio on myös aikuisten harrastus ja vapaaehtoistyö! Uusia aikuisia tarvitaan partiossa, jotta meillä riittää myös tarpeeksi käsiä toiminnan pyörittämiseen. Tutustu aikuisten rekrytoinnin ja perehdyttämisen vinkkimateriaaleihin!
- Aikuisrekrykampanja
- Aikuisrekry lippukunnan vuosikellossa
- Hyödynnä huoltajat
- Aikuisrekry johtajiston ja ryhmien kokouksissa
- Aikuisrekry markkinointitapahtumissa
- Rekrytoinnin pohjatyöt
- Mukaan tulleiden aikuisten perehdyttäminen ja sitouttaminen
- Valtakunnallinen aikuisrekrykampanja
- Vinkit lippukunnan pestien markkinointiin
Tärkeimmät asiat aikuisia rekrytoitaessa
Uusien aikuisten rekrytointi tuntuu kevyemmältä, kun rekrystä tehdään jatkuva, automaattinen osa sekä johtajiston ajattelua että toimintaa.
- Rekry on jokaisen lippukunnassa toimivan aikuisen asia! Heitä pitää siitä muistuttaa ja tsempata säännöllisesti.
- Aikuiset on hirmu tärkeitä. Tekemistä on aina paljon, ja mitä useampia apukäsiä on tarjolla, sitä helpompi on juttuja tehdä. Aikuisten ansiosta voimme tarjota enemmän toimintaa useammalle lapselle ja nuorelle.
- Ihmiset tulevat, kun heitä pyytää. Joskus pitää pyytää useamman kerran.
- On helpompi tulla mukaan, kun tietää mihin pyydetään. Kuvaa aina selkeästi tehtävä, johon tarvitset apua. Miten kauan se kestää? Mitä pitää osata?
- Jos ihminen ei halua sitä hommaa, mitä tarjosit, älä lamaannu. Kysy ”Mitä sinä haluaisit tehdä?”
- Kysy uudestaan. Ja vielä kerran. Älä kuitenkaan ehkä saman päivän aikana. ÄLÄKÄ oleta toisen puolesta, ”ei se varmaan, niin en mä ees kysy” ei välttämättä ole totta.
- Aikuisrekryn tueksi löytyy valmista ja muokattavaa materiaalia Partion materiaalipankissa.
Ihmiset tulevat, kun heitä pyytää
Julisteet, kamppikset, mainokset ja näkyminen ovat tärkeitä. Alueella asuvat ihmiset näkevät partiolaisia, heille muistuu ehkä mieleen omat lapsuuden partiokokemukset, he tapaavat teitä, mukavia ihmisiä, jutustelevat mielellään niitä ja näitä, saavat positiivisen kuvan partiosta. Vielä he eivät kuitenkaan keksi, miten kaikki tämä liittyisi heihin. Siksi heitä pitää pyytää mukaan.
Pyytäminen on hyvin yksinkertaista. Kannattaa aina muistaa myös, että ”tuletko minun kanssani” tai ”tulisitko meidän porukkaan mukaan” on miljoona kertaa tehokkaampi viesti kuin ”tuletko lippukuntaan noiden yksien tyyppien kanssa”.
Hivuttele pikkuhiljaa eli partioon tulemisen porttiteoria
Kaikki eivät anna kerralla koko sieluaan ja vapaa-aikaansa partion käyttöön. On tärkeää ymmärtää ja hyväksyä, että jotkut antavat partiolle pari tuntia, tai muutaman illan. He käyttävät saman ajan ehkä mielellään uudelleenkin, ja sitten uudelleen, ja ujuttautuvat hiljakseen osaksi porukkaa, ottaen aina isompia vastuita. Riemuita pitää niistäkin, jotka auttavat vähän. Pitää jaksaa neuvoa, näyttää ja ohjeistaa. Pitää huolehtia siitä, että pienenkin jutun tekemisestä kiitetään, ja siitä, että sai tuntea olevansa hyödyllinen. Jos tulee avuksi ja saa vastaansa tuhahtelua siitä, ettei lupautunut koko kaudeksi, ei varmaankaan tee mieli tulla enää uudestaan.
Pitäkää listaa niistä, jotka tulivat apuun, juttelivat mukavia, vaikuttivat kiinnostuneilta tai kyselivät lisää. Pyytäkää heitä uudelleen. Kysykää saako lähettää lippukunnan uutiskirjeen. Pitäkää mukana jutuissa, kertokaa mitä kuuluu ja pyytäkää uudestaan apuun. Pidä huoli siitä, että ihmiset tietävät, missä konkreettisesti voi tulla mukaan, missä tarvitaan apua, mitä pestejä on tarjolla.
Kaikissa tilanteissa, joissa tapaa esimerkiksi lasten vanhempia tai on heihin yhteydessä kannattaa samalla kertoa, mihin tarvittaisiin apua, ja että mukaan pääsee. Retkikirjeessä voi kertoa, että apukädet ovat tervetulleita, vanhenpainillassa voi toivottaa tervetulleeksi vaikkapa seuraavaan tapahtumaan saattajaksi, ja kun vanhemmat tulevat hakemaan lapsiaan bussilta, voi kertoa, että ensi kerralla vanhemmankin kannattaa tulla mukaan kokeilemaan.
Myös uusi aikuinen haluaa harrastuksen, jossa on kivaa
Ihmisen on helpompi tulla mukaan porukkaan kaverin kanssa, uudelta tyypiltä kannattaa aina heti kysyä, että olisiko hänellä kaveria, joka haluaisi myös tulla mukaan. Tai jos ei ole kaveria, kannattaa uusista, samoihin aikoihin aloittaneista muodostaa oma ryhmä. Joku lippukunnan olemassa olevista aikuisista kannattaa nimetä huolehtimaan uusista, ja toimimana partiokummina. Partiokummi voi soitella etukäteen uusille, ja varmistaa, että he tietävät olennaiset asiat, osaavat pakata oikeat tarvikkeet ja saavat vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
On kaikkien asia huolehtia siitä, että myös uusi tyyppi tuntee kuuluvansa joukkoon. Partiokummi voi muistuttaa tästä, kun jutut alkavat kiertää semmoisilla radoilla, ettei ulkopuolinen voi mitään ymmärtää.
Lue lisävinkit koulutusmateriaalista:
Yläkuva: Susanna Mikander