Aikuisrekry: Vanhempainilta

  1. Kutsu heidät, vanhemmat ja huoltajat. Ajoissa. Laput kotiin, ehkäpä jopa lasta hakevalle vanhemmalle käteen. Sähköposti Kuksaan merkityille huoltajille.
  2. Näytä partio sellaisena kuin se on. Ottakaa heidät mukaan lauman kokoukseen, paistakaa yhdessä makkaraa tai kutsukaa perjantai-illaksi retkelle. Antakaa vanhemmille käteen puukko tai stidit tai mitä ikinä teettekin ja pistäkää heidätkin tekemään.
  3. Esittäytykää! Esitelkää johtajisto. Kun vanhempi näkee kasvoja ja yhdistää niitä retkilappujen lisätietoja-nimiin, syntyy tuttuutta. Tuttuus luo luottamusta. Luottamus luo mitä vaan!
  4. Kerro partiosta. Voit näyttää vaikkapa lempparivideosi Partion Youtube-kanavalta. Tiedonjanoisimmille voi vinkata kotona katsottavaksi vähän pidemmän Partiofakta-videon. Näytä kuvia toiminnasta. Kerro lippukunnan somekanavista, joita vanhemmat voivat heti alkaa seuraamaan. Joku vanhemmista voi innostua tekemään itsenäisesti Tervetuloa partioon -koulutuksen Moodlessa. Fiilistelyyn sopii myös tämä Partio on elämää ja seikkailuja -video.
  5. Kerro perusasioista, leireistä ja retkistä ja niistäkin jutuista, jotka ovat vaikeita ilman vanhempien ymmärrystä. Mitä varusteita kannattaa pakata retkelle. Miksi on tärkeää, että tavarat nimikoidaan, miksei sadeasuksi kelpaa tuulipuku, siitä ettei eväitä kannata pakata mukaan montaa kiloa, että on helpompi kantaa, jos kaikki tavarat mahtuvat reppuun sisälle. Monikaan vanhempi ei pysty kuvittelemaan, että mitä tarkoittaa olla leirillä koko ajan ulkona, tai mitä on “sään mukainen varustus”.
  6. Kertokaa lippukunnasta, sen tilanteesta ja lippukunnan tavoista. Jos lippukunnalla on jokin iso haaste tai juttu, kuten johtajapula, kolo-ongelma, kassankartuttamisprojekti tai kämpän saunanrakennus, kertokaa siitäkin. Joku saattaa innostua auttamaan.
  7. Antakaa vanhempien kysellä vapaasti. Te osaatte kyllä vastata. (Ja jos tulee NIIN vaikeita, että ette, antakaa piiritoimiston numero!)
  8. Kutsukaa vanhemmat mukaan toimintaan. Kertokaa, että partiossa on tekemistä kaikille. Kertokaa vanhemmille, että heitä tarvitaan. kertokaa esimerkkejä siitä, mitä voisi tehdä, tai mihin tarvittaisiin apua. Kutsukaa heidät retkelle, kokoukseen, Kohtaamiseen, kesäleirille. Muistakaa myös toistaa tämä kutsu retkikirjeessä. Vanehmmille, kuten muillekin on helpointa päästä mukaan toimintaan ja porukkaan, jos vanhemmista muodostuu oma ryhmä, jonka kanssa opetella partion tavoille ja tehdä yhdessä. Luo siis vanhempainiltaankin hyvä meininki. Anna vanhemmille mukaan lappu, jolle on listattu kaikki tulevat päivämäärät, retket, leirit, puurojuhlat, kaikki.
  9. Menkää lopuksi sisaruspiiriin. Siitä jää hyvä mieli meille partiolaisille, miksei siis vanhemmillekin?
  10. Kerro lopuksi vielä, mihin voi seuraavan kerran tulla mukaan.

Vanhempien kanssa kommunikointia ei kannata jättää pelkkään vanhempainiltaan. Mikä kanava toimii teidän lippukunnassa parhaiten? Nettisivut, blogi, facebookryhmä tai –sivu, sähköpostilista, uutiskirje, mitä vielä?

Yhdessä lippukunnassa muuten suunniteltiin kerran vanhempainiltaa. Sitten se nimettiin aikuisten illaksi ja siihen kutsuttiin mukaan myös tuntemattomat aikuiset alueelta! Seikkailijat tekivät julisteita ja niitä vietiin lähialueen kauppoihin ja kirjastoon ja leikkipuistoon ja muihin paikkoihin, joissa ihmiset liikkuvat. Minä en tiedä miten siinä kävi, mutta idea on niin hieno, että se jo kannattaa plagioida. Toinen lippukunta järjesti kiipeilyillan kaikille huoltajille. Sieltä irtosi pari uutta aikuista toimintaankin.

Materiaalit: