Aikuisrekry: Huoltajailta

  1. Kutsu huoltajat. Ajoissa. Laput kotiin, ehkäpä jopa lasta hakevalle huoltajalle käteen. Sähköposti Kuksaan merkityille huoltajille.
  2. Näytä partio sellaisena kuin se on. Ottakaa heidät mukaan lauman kokoukseen, paistakaa yhdessä makkaraa tai kutsukaa perjantai-illaksi retkelle. Antakaa huoltajille käteen puukko tai stidit tai mitä ikinä teettekin ja pistäkää heidätkin tekemään.
  3. Esittäytykää! Esitelkää johtajisto. Kun huoltaja näkee kasvoja ja yhdistää niitä retkilappujen lisätietoja-nimiin, syntyy tuttuutta. Tuttuus luo luottamusta. Luottamus luo mitä vaan!
  4. Kerro partiosta. Voit näyttää vaikkapa lempparivideosi Partion Youtube-kanavalta. Tiedonjanoisimmille voi vinkata kotona katsottavaksi vähän pidemmän Partiofakta-videon. Näytä kuvia toiminnasta. Kerro lippukunnan somekanavista, joita huoltajat voivat heti alkaa seuraamaan. Joku huoltajista voi innostua tekemään itsenäisesti Tervetuloa partioon -koulutuksen Moodlessa. Fiilistelyyn sopii myös tämä Partio on elämää ja seikkailuja -video.
  5. Kerro perusasioista, leireistä ja retkistä ja niistäkin jutuista, jotka ovat vaikeita ilman huoltajien ymmärrystä. Mitä varusteita kannattaa pakata retkelle. Miksi on tärkeää, että tavarat nimikoidaan, miksei sadeasuksi kelpaa tuulipuku, siitä ettei eväitä kannata pakata mukaan montaa kiloa, että on helpompi kantaa, jos kaikki tavarat mahtuvat reppuun sisälle. Monikaan huoltaja ei pysty kuvittelemaan, että mitä tarkoittaa olla leirillä koko ajan ulkona, tai mitä on “sään mukainen varustus”.
  6. Kertokaa lippukunnasta, sen tilanteesta ja lippukunnan tavoista. Jos lippukunnalla on jokin iso haaste tai juttu, kuten johtajapula, kolo-ongelma, kassankartuttamisprojekti tai kämpän saunanrakennus, kertokaa siitäkin. Joku saattaa innostua auttamaan.
  7. Antakaa huoltajien kysellä vapaasti. Te osaatte kyllä vastata. (Ja jos tulee NIIN vaikeita, että ette, antakaa piiritoimiston numero!)
  8. Kutsukaa huoltajat mukaan toimintaan. Kertokaa, että partiossa on tekemistä kaikille. Kertokaa huoltajille, että heitä tarvitaan. Kertokaa esimerkkejä siitä, mitä voisi tehdä, tai mihin tarvittaisiin apua. Kutsukaa heidät retkelle, kokoukseen, Kohtaamiseen, kesäleirille. Muistakaa myös toistaa tämä kutsu retkikirjeessä. Huoltajille, kuten muillekin on helpointa päästä mukaan toimintaan ja porukkaan, jos huoltajista muodostuu oma ryhmä, jonka kanssa opetella partion tavoille ja tehdä yhdessä. Luo siis huoltajailtaankin hyvä meininki. Anna huoltajille mukaan lappu, jolle on listattu kaikki tulevat päivämäärät, retket, leirit, puurojuhlat, kaikki.
  9. Menkää lopuksi sisaruspiiriin. Siitä jää hyvä mieli meille partiolaisille, miksei siis huoltajillekin?
  10. Kerro lopuksi vielä, mihin voi seuraavan kerran tulla mukaan.

Huoltajien kanssa kommunikointia ei kannata jättää pelkkään huoltajailtaan. Mikä kanava toimii teidän lippukunnassa parhaiten? Nettisivut, blogi, Facebook-ryhmä tai –sivu, sähköpostilista, uutiskirje, mitä vielä?

Huoltajailtoja voi järjestää monella eri tavalla, esimerkiksi kutsumalla tapahtumaan kaikki alueen partiosta kiinnostuneet aikuiset, tai suunnitelemmalla jotain toiminnallista, esimerkiksi kiipeilyilta, suunnistusilta tai iltanuotio. Mukana voi olla pelkästään aikuiset tai toimintaa voidaan järjestää yhdessä lasten kanssa.

Materiaalit: