Partion iltateet

Vuoden 2020 aikana kokoonnumme joka toinen viikko, aina parittomien viikkojen maanantaisin klo 20 ajankohtaisten partioaiheiden pariin. Lisäksi iltateehetkiä on myös muutamana muuna maanantai-iltana. Tältä sivulta löydät iltateekuvaukset, osallistumislinkit ja tallenteet kaikista menneistä iltateistä.

Tule kanssamme iltateelle!

Voit osallistua haluamastasi paikasta, koska teehetkemme on virtuaalinen. Tarvitset vain nettiyhteyden ja älylaitteen, jolla saat klikattua nettineuvottelulinkin auki. Kuulokkeet voivat olla hyödylliset etenkin jos osallistut meluisasta paikasta.

Ota mukava asento ja kupponen lempijuomaasi tai osallistu webinaariin vaikkapa kävelylenkillä, juuri niinkuin haluat. Olet lämpimästi tervetullut mukaan kuulemaan mistä partiossa puhutaan!

Hei johtokolmikot, otetaan yhteinen tehostartti syksyyn! Millaisessa tilanteessa lippukunnan toiminta käynnistyy syksyllä? Mitä pitää ehdottomasti ottaa huomioon? Mitä omassa johtamisessa kannattaa korostaa? Jaossa parhaita käytännönläheisiä vinkkejä johtokolmikoille, jotta partion käynnistyminen olisi kaikkialla mahdollisimman helppoa. Tähän iltateehen osallistuminen keventää syksyn hommia!

Lisätietoja: Petra Valkonen, petra.valkonen@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Tämän iltateen sisältö tarkentuu vielä sen mukaan, minkälaisilla toimintaohjeilla elokuun koronatilanteessa ollaan. Sukelletaan joka tapauksessa siihen, miten ja minkälaisilla välineillä ryhmän vetäminen onnistuu myös etänä. Kevätkaudella opittiin paljon etäpartiosta, nyt voidaan ottaa parhaat keinot käyttöön!

Lisätietoja: Anna Bryk, anna.bryk@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Millainen on pestijohtajan pesti ja mitä uuden pestijohtajan olisi hyvä tietää pestaamisesta, rekrytoinnista ja koulutuksista? Tässä iltateessä tutustutaan pestijohtajalle tarpeellisiin materiaaleihin ja työkaluihin ja kuullaan kokemuksia pestistä.

Lisätietoja: Iina Leppäaho, iina.leppaaho@partio.fi

Tervetuloa pestijohtajaksi (pdf)
Viikin Vesikkojen pestausmatriisi (pdf)
Lippukunnan viihtyvyyspeli (materiaalipankki)

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Vaalit ja vaikuttaminen eivät ole vain äänioikeutettujen juttu. Osallisuus ja demokratia kuuluvat ihan kaikille, ja jo sudenpentuikäisten kanssa voi käsitellä erilaisia aktiiviseen kansalaisuuteen liittyviä teemoja. Tavoitteenamme on kasvattaa yhteiskunnan aktiivisia jäseniä ja yksi partion keskeisistä kasvatustavoitteista on suhde yhteiskuntaan ja partio-ohjelmassa on useita vaikuttamiseen liittyviä aktiviteetteja. Tässä iltateehetkessä tutustutaan kuntavaaliryhmän vetäjän Joona Aaltosen johdolla uuteen Vaalipöllö-merkkiin, jonka avulla vaalien käsittely on helppoa ja hauskaa kaikkien ikäkausien kanssa. Tilaisuudessa käydään läpi myös mitä tavoitteita Suomen Partiolaiset ovat asettaneet kuntavaaleihin ja pohditaan mitä lippukunta tai yksittäinen partiolainen voi osallistua vaaleihin ja rakentaa parempaa maailmaa omassa kunnassaan.

www.partio.fi/nyt/partioehdokkaat/toimintavinkit/ 

Lisätietoja: Joona Aaltonen, joona.aaltonen@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.

Koulutetut johtajat mahdollistavat lippukunnan toiminnan kehittymisen ja tukevat hyvän johtamisen toteutumista lippukunnissa. Kouluttautuminen tukee myös pestissä toimivan johtajan omaa kehittymistä ja verkostoitumista. Tässä teehetkessä keskitytään Ko-Gi- ja VBL-kurssien sisältöihin, ajankohtaiseen tarjontaan, ja koulutukset suorittaneiden kokemuksiin. Tule kuulolle ja keskustelemaan, jos vaikka harkitset itse osallistumista näille kursseille tai olet kannustamassa muita lippukuntasi johtajia lähtemään mukaan!

Lisätietoja: Henna Peltoniemi, henna.peltoniemi@partio.fi (VBL) ja Janne Roslöf, janne.roslof@partio.fi (Ko-Gi)

Liity mukaan Teamsissa.

Adventtikalenterikampanja on kuin kansantarujen sampo: sen tuotoilla mahdollistetaan partiotoimintaa todella merkittävästi niin lippukunnissa, piireissä kuin keskusjärjestössäkin. Adventtikalenteri on ainutlaatuinen, eikä sille tahdo löytyä varteenotettavia kilpailijoita.

Tästä aarteesta meidän on pidettävä hyvää huolta! Tule kuulemaan miltä kampanja näyttää vuonna 2020 ja pohtimaan, miten kampanja voisi tukea omaa lippukuntaasi. Tarjolla on viime vuosien kampanjoissa toimineita parhaita käytäntöjä ja konkreettisia vinkkejä ennätystuloksen saavuttamiseen!

Lisätietoja: varainhankinnan koordinaattori Simo Pynnönen, simo.pynnonen@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.

Office 365 on nyt saatavilla lippukuntien käyttöön, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Kyseessä on paljon muutakin kuin @partio.fi-sähköposti, sillä käsiesi ulottuvilla on kokonainen paketti viestintään ja dokumentinhallintaan liittyviä työkaluja. Tule kuulemaan miten voit helpottaa lippukuntasi arkea Office 365:llä.

Office 365 on pilvipalvelu, jossa voit käyttää muun muassa Outlook-sähköpostia, Teams-tiimityöskentelyalustaa, sekä OneDrive-tallennustilaa. Käytössäsi ovat myös pilvipohjaisina toimivat Word, Excel ja PowerPoint, joiden avulla voit muokata ja jakaa tiedostoja paikasta riippumatta.

Käymme illan aikana läpi kenelle lippukunnan jäsenille Office 365 on tarkoitettu, mitä sillä voi tehdä, sekä annamme käytännön vinkkejä, joilla saat palvelusta kaiken irti.

Lisätietoja: Aino Valkama, valkama.aino@partio.fi ja Jyri-Petteri Paloposki, jyri-petteri.paloposki@partio.fi, SP:n talousvaliokunta

Liity mukaan Teamsissa.

Iltateellä tutustumme partion ansiomerkkijärjestelmän aatemerkkeihin, joita ovat muun muassa Mannerheim-soljet, joiden ehdottamisen vuosittainen deadline on 15. marraskuuta. Iltateeltä kuulet mitä ovat aatemerkit ja miten ne eroavat ansiomitaleista. Lisäksi saat vinkkejä aatemerkkien ehdottamiseen.

Lisätietoja: Henna Heikkilä, henna.heikkila@partio.fi, SP:n ansiomerkkiryhmä

Liity mukaan Teamsissa.

Nämä iltateet tarjoavat tukea turva-aikuisena toimimiseen. Turva-aikuinen on jokaisessa lippukunnassa vaadittu pesti, jonka vastuulle kuuluu turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen tunteminen ja lippukunnan muiden johtajien auttaminen siihen liittyvissä asioissa. Illan aikana kuullaan kokemuksia turva-aikuisen pestistä ja tutustutaan materiaaleihin, joista saa esimerkiksi tukea, jos lippukunnassa tulee eteen kiusaamista, häirintää tai tarve ottaa yhteyttä lastensuojeluun tai tehdä vapaaehtoisen rikostaustaselvitys. Onko turva-aikuisen tehtävässä jotain, mihin erityisesti kaipaisit tukea? Voit lähettää kysymyksesi jo ennakkoon osoitteeseen SPturvallisuusverkosto@partio.fi.

Tervetuloa mukaan, jos toimit lippukunnan turva-aikuisena tai aihe kiinnostaa muuten!

Lisätietoja: vapaaehtoistuen koordinaattori Iina Leppäaho, iina.leppaaho@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n uusi peruskirja on tarkoitus hyväksyä marraskuun jäsenkokouksessa. Uuden peruskirjan mukana myös partiolupaus saa uuden muodon.

Tule iltateelle kuulemaan uunituoreesta, vasta hyväksytystä peruskirjasta ja partiolupauksesta! Saat iltateeltä mukaasi parhaat vinkit onnistuneen lupauksenantotilaisuuden järjestämiseen ja eri katsomusten huomioimiseen partiossa. Käymme läpi myös onnistuneen viestinnän reseptin partiolaisen kotiväen ja lippukunnan taustayhteisön suuntaan.

Lisätietoja: Ilona Turunen, ilona.turunen@partio.fi ja Saija Kivelä, saija.kivela@partio.fi, peruskirjatyöryhmä

Liity mukaan Teamsissa.

Miksi toimiva viestintä on tärkeää lippukunnan päivittäisen toiminnan kannalta? Miten varmistaa, että viestit kulkevat oikeille henkilöille oikeaan aikaan? Kuka tekee viestintää lippukunnassa?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin kuulet vastauksia tämän iltateen aikana! Käymme läpi lippukuntaviestinnän parhaita käytäntöjä muun muassa sisäiseen yhteydenpitoon, huoltajille viestimiseen ja ulkoisesti sidosryhmien ja tulevien partiolaisten tavoittamiseen. Iltateen aikana opit myös viestinnän peruspalikat, joiden avulla pienenkin lippukunnan viestinnän on mahdollista olla monipuolista ja kiinnostavaa.

Lisätiedot: Marianna Sainio, marianna.sainio@partio.fi, SP:n viestintä- ja markkinointivaliokunta

Liity mukaan Teamsissa.

Mitä yritysyhteistyö ja kumppanuus oikein on? Millaisia kumppanuuksia partiossa voi tehdä? Mitä hyötyä yritysyhteistyöstä voi olla omalle toiminnalleni? Miten pääsen alkuun?

Meistä jokainen voi rakentaa kumppanuuksia ja saada lisää resursseja toimintaan, oli se sitten kolon kehittämiseen tai leirien toteuttamiseen. Kumppanuustyön ideana on, että partio rakentaa verkostoja partiokentän ulkopuolelle, saa tukea ja samalla näkyvyyttä omalle toiminnalleen ja toisaalta kumppani hyötyy yhteistyöstä. Kerromme SPn uudesta kumppanuusstrategiasta ja sen vaikutuksista ruohonjuuritason toimintaan sekä vinkkejä ja ideoita kumppanuustyöhön.

Tule kuuntelemaan, miten voit aloittaa kumppanuustyön ja millaisia asioita on hyvä ottaa huomioon kumppanuuksia pohtiessa!

Lisätietoja: kumppanuuskoordinaattori Anna Iso-Ahola, anna.iso-ahola@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.

Kevään 2020 iltateet

Kasvu, se ikuisuusprojekti josta aina jaksetaan jauhaa ja vaatia. Me tehdään jo nyt tosi paljon lippukunnissa, piireissä, FiSScissä ja SP:ssä - mutta tuntuu siltä, että mikään ei riitä. Mutta itse asiassa kasvu on partiotoiminnan ydintä, partion päämäärässä ja keskeinen osa meidän arvopohjaa. Miksi sitten kasvu sana on saanut ikävän maineen, ja herättää monissa negatiivisia tunteita?

Tule maanantaina 13.1. klo 20-21 kuulemaan ja keskustelemaan miksi partion kasvu on tärkeää ja miten voimme kääntää kasvuun liittyvät negatiiviset tunteet motivaatioiksi ja inspiraatioksi. Käymme läpi mm miten voimme tukea ja tunnistaa kasvun motivaatiolähteitä, kääntää asenteita sekä löytää omaan pestiin ja toimintaan sopivia kasvutekoja.

Tapahtuma on kaikille avoin, ilmainen, kiusaamisesta ja häirinnästä vapaa. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: Malin Lindholm, malin.lindholm@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Perhepartio on uusi toimintamuoto, joka mahdollistaa yhteistä toimintaa koko perheelle partion arvojen mukaisesti. Tule kuulemaan, miten käynnistät suositun toimintamuodon omassa lippukunnassasi ja teet siitä luontevan osan lippukunnan toimintaa.

Lisätietoja: Evis Eteläniemi, evis.etelaniemi@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Mihin lippukuntamme tarvitsee sosiaalista mediaa? Kenet haluamme tavoittaa lippukuntamme somekanavien välityksellä? Mitkä ovat oikeat kanavat nuorten tavoittamiseen? Entä mistä löydämme aikuiset? Instagram vai Facebook?

Mistä saan apua?
Täältä! Maanantaina 10.2. klo 20 on aika oppia ja jakaa sosiaalisen median saloja, etenkin lippukunnan näkökulmasta. Tutustumme samalla myös SP:n sosiaalisen median käytäntöihin ja otamme selvää, mistä kaikkialta voi löytää sisältöä ja apua lippukunnan someen. Ei siis muuta kuin läppäri pöydälle, puhelin käteen ja kuuntelemaan. Tervetuloa!

Lisätietoja: Anssi Nieminen, anssi.nieminen@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Haluaisitko lähteä kaveriporukkasi, lippukuntasi, piirisi tai jonkun muun porukan kanssa ulkomaille partiomatkalle ja etsit helppoa kohdetta? Vai haluaisitko lähteä ulkomaille vapaaehtoiseksi?

Tule kuulemaan missä ja millaisia mahdollisuuksia Partioliikkeen Maailmanjärjestö (WOSM) ja Partiotyttöjen Maailmanliitto (WAGGGS) partiokodit maailmalla tarjoavat!

Lisätietoja: Reetta Grönlund, reetta.gronlund@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Iltateehetkessä keskustellaan seikkailijaohjelman ydinasioista sekä päivityksen tuomista muutoksista. Tervetuloa!

Lisätietoja: Ida Ringbom, ida.ringbom@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Maanantaina 23.3. vietetään iltateehetki partiolaisten ansiomerkkijärjestelmän syövereissä. Tule kuuntelemaan, kuinka nappaat järjestelmän haltuun, teet siitä työkalun kiittämiseen ja onnistut ansiomerkkien ehdottamisessa. Nyt ei kouluteta Kuksaa, vaan annetaan vinkkejä ansiomerkkien käyttöön kiittämisen ja johtamisen välineenä. Varaamme aikaa myös kysymyksille ja keskustelulle.

Tämä iltateehetki on suunnattu erityisesti lippukunnissa ansiomerkkien kanssa tekemisissä oleville (esim. pestijohtajille ja ansiomerkkivastaaville). Mukaan ovat kuitenkin tervetulleita kaikki ansiomerkeistä kiinnostuneet.

Lisätietoja: Henna Heikkilä, henna.heikkila@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Miksi partiossa tehdään kehitysyhteistyötä? Miten kehitysyhteistyö voi näkyä lippukuntien ja piirien arjessa? Tällä hetkellä Suomen Partiolaisilla on Ugandan partiolaisten kanssa projekti, jonka tavoitteena on naisten ja tyttöjen vaikutusmahdollisuuksien parantaminen sekä tasa-arvon edistäminen Ugandassa tyttöjen koulunkäyntiä tukemalla. Tule kuulemaan miltä partion kehitysyhteistyö näyttää käytännössä ja nappaa mukaan uunituoreet ohjelmatärpit!

Lisätietoja: Tiitu Timonen-Nissi, inari.timonen-nissi@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Miten partion päätöksenteko toimii? Miten meidän lippukuntamme voi vaikuttaa partion päätöksentekoon? Miten voin hakeutua partion päätöksentekopesteihin?

Tule maanantaina 20.4. klo 20 partion iltateelle kuulemaan ja keskustelemaan partion päätöksenteosta. Tervetuloa!

Lisätietoja: Pauli Engblom, pauli.engblom@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Mitä lippukunnissa tapahtuu aikuisten rekrytoinnin jälkeen?

Maanantaina 27.4. ylimääräisellä iltateellä pohditaan, miten lippukunnassa toiminnan aloittavat aikuiset otetaan mukaan ja sitoutetaan toimintaan. Rekrytointitapahtumissa ja muuten tavoitettujen uusien aikuisten partiopolun alku on tärkeä miettiä huolella. Tätä helpottamaan on myös tehty materiaaleja ja vinkkejä. Tärkeintä on nimetä henkilö vastaamaan perehdytyksestä ja muusta uusiin liittyvästä toiminnasta. Hyvän perehdytyksen jälkeen uudet aikuiset puhkuvat intoa ja ovat valmiita lähtemään mukaan toimintaan.

Iltateelle mukaan ovat tervetulleita lippukuntien pestijohtajat ja kaikki, jotka haluavat olla helpottamassa uusien aikuisten harrastuksen aloittamista.

Tapahtuma on kaikille avoin, ilmainen, kiusaamisesta ja häirinnästä vapaa ja se toteutetaan Teamsissa. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: Iina Leppäaho, iina.leppaaho@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Yhteistyötä seurakunnan kanssa voi olla monenlaista ja sitä voi tehdä myös ilman taustayhteisösopimusta. Yhdessä keskustellen ja sopien yhteistyöstä saavat molemmat enemmän irti. Yhteistyön sujumiseksi on tärkeää tavata yhteistyön avainhenkilöitä, kuten seurakunnan kirkkoherraa. Mutta miten se onnistuu käytännössä ja mistä siellä jutellaan? Mitä jokaisen lippukunnan tulisi vähintään tehdä, jotta yhteistyö olisi sujuvaa?

Mietitytti sinua sitten tapaamisaiheet, tapaamisen pukukoodi, lippukunnan toiminnan esittely tai yhteistyösopimuksen päivittäminen, on niihin vastaus! Liity linjoille saamaan vastauksia kysymyksiisi aiheen rautaisilta ammattilaisilta. Nähdään linjoilla 4.5. klo 20, seuraksi voit valita mukillisen lempiteetäsi!

Tapahtuma on kaikille avoin, ilmainen, kiusaamisesta ja häirinnästä vapaa ja se toteutetaan etäneuvotteluvälineillä. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: Mirva Matikka, mirva.matikka@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Tule kuulemaan ja keskustelemaan johtokolmikkomallin hyvistä käytännöistä ja kuinka tehtäviä jakamalla saadaan koko lippukunta toimimaan paremmin. Tapahtuma on kaikille avoin, ilmainen, kiusaamisesta ja häirinnästä vapaa ja ja se toteutetaan Teamsilla. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: Laura Vainio, laura.vainio@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Lippukunnan kasvuviestintä - parhaat vinkit tavoittaviin mainoksiin, väkirikkaisiin aloitustapahtumiin sekä uutta virtaa tulevien partioseikkailuiden tähtien etsimiseen!

Kesä on parasta aikaa näyttää partion parhaat puolet. Kesäiset iltanuotiot, veneretket ja lintujen viserrys aamulla ovat erinomaisia tilaisuuksia näyttää uusilla partioystäville, miten mahtava harrastus meillä onkaan. Yhtä ihanaa on syksyllä käpertyä yhdessä höyryävän kaakaomukin äärelle tunnelmoimaan, kun kirpeä syyspäivä on käytetty uusien taitojen opetteluun. Mutta kuinka saisin mukaan ne ihan uudet tyypit, jotka eivät vielä ole kuulleetkaan partiosta? Kuinka kertoisin tulevalle partiolaiselle, että juuri häntä kaivataan retkelle tai syksyn aloitustapahtumaan, jos hän ei vielä koskaan ole ollut mukana?

Lippukunnan kasvuviestinnän illassa kerromme kätevimmät ja toteuttamiskelpoisimmat vinkit siihen, miten juuri uudet lapset, nuoret ja aikuiset löytävät tiensä partioon. Lupaamme uutta virtaa ja kannustusta, jolla kesä ja syksy alkavat taas näyttää mahtavilta jäsenhankintamahdollisuuksilta. Tule mukaan innostumaan!

Lisätietoja: Ilona Turunen, ilona.turunen@partio.fi

Liity mukaan Teamsissa.
Katso tallenne YouTubessa.

Keskustelua saavutettavuuden ja esteettömyyden huomioimisen tärkeydestä ja miten partiossa edistämme yhdenvertaisuutta. Webinaarissa esitellään mm. partiotapahtumien saavutettavuusohje ja helppo tulla -kriteeristö sekä tutustutaan turvallisen tilan periaatteisiin.

Lisätietoja: Mari Sundell, mari.sundell@partio.fi

https://youtu.be/zsYhO-vveKA

Iltateehetkien toteutustavat vaihtelevat aiheiden mukaan. Tekniikkana on pääsääntöisesti Teams-neuvottelupuhelu, johon osallistut nettilinkin avulla. Et tarvitse omaa Teams-sovellusta osallistuaksesi. Jos osallistut ensimmäistä kertaa nettineuvotteluun voi olla hyvä testata yhteyttä jo hieman ennen iltateehetken alkua, jotta kaikki toimii aloitushetkellä. Iltateehetkien kesto vaihtelee noin puolesta tunnista tuntiin.

Lisätietoja voit kysellä ja aihetoiveita tuleviin iltateehetkiin voit lähettää mari.sundell@partio.fi ja petra.valkonen@partio.fi.

Kaikki partion iltateet ovat ilmaisia, kaikille avoimia sekä kiusaamisesta ja häirinnästä vapaita. Lämpimästi tervetuloa!