Turva-aikuinen

Turva-aikuinen on lippukunnan nimeämä, vähintään 18-vuotias henkilö, joka tuntee turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen ja osaa auttaa lippukuntansa muita johtajia ohjeistukseen liittyvissä asioissa. Lippukunnan kaikkien jäsenten on tärkeä tietää, että turva-aikuinen on se henkilö, jolta voi kysyä ja jolle voi kertoa omasta tai muiden kaltoinkohtelusta. Turva-aikuinen opastaa tarvittaessa ottamaan yhteyttä lastensuojeluun. Partiopiireissä on nimettynä työntekijä, joka toimii turva-aikuisten tukena.

Turva-aikuisen tehtäviin kuuluu tukea lippukunnan johtajistoa lastensuojelua vaativissa tilanteissa sekä tarvittaessa osallistua tällaisten tilanteiden hoitamiseen. Lisäksi turva-aikuinen vastaa yksin ryhmää johtavien johtajien rikostaustan selvityksistä. Jos lippukunta ei nimeä turva-aikuista, kuuluvat tehtävät lippukunnan hallituksen puheenjohtajalle.

Turva-aikuisen pestikuvaus

Turva-aikuisten virtuaaliset koloillat

Turvallisuusverkoston järjestämät turva-aikuisten valtakunnalliset koloillat ovat matalan kynnyksen vertaistuellisia tapaamishetkiä kaikille turva-aikuisille. Iltojen ideana on pohtia yhdessä konkreettisia keinoja arkipartion mahdollisiin haasteisiin sekä keskustella asioista, joita turva-aikuisille on mielessä. Teams-koloiltoja järjestetään kerran kuussa. Mikäli sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa koloilloista, ole yhteydessä turvallisuusverkostoon sähköpostilla spturvallisuusverkosto@partio.fi.

Syksyn 2022 turva-aikuisten koloillat

Liity mukaan tästä (sama Teams-linkki kaikkiin kertoihin)

  • 13.9. klo 19-20 Teema: Katsaus Kajoon
  • 11.10 klo 19-20 Teema: Mitä uutta turva-aikuisen pestiin?
  • 8.11. klo 19-20 Teema: Kriisitilanteet ja -ohjeet
  • 13.12. klo 19-20 Teema: Palautteen antaminen ja vastaanotto

Aikaisempien koloiltojen materiaaleja

Turva-aikuisille lähetetään kaksi kertaa vuodessa sähköpostilla oma uutiskirje, jossa on ajankohtaista asiaa pestistä. Aikaisemmin lähetetyt uutiskirjeet pääset lukemaan myös tästä.

Turva-aikuinen Kajolla: tallenne virtuaalisesta koloillasta

YouTube-videot edellyttävät kaikkien evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia.