Turva-aikuinen on lippukunnan nimeämä, vähintään 18-vuotias henkilö, joka tuntee turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen ja osaa auttaa lippukuntansa muita johtajia ohjeistukseen liittyvissä asioissa. Lippukunnan kaikkien jäsenten on tärkeä tietää, että turva-aikuinen on se henkilö, jolta voi kysyä ja jolle voi kertoa omasta tai muiden kaltoinkohtelusta.
Turva-aikuisen tehtäviin kuuluu tukea lippukunnan johtajistoa lastensuojelua vaativissa tilanteissa sekä tarvittaessa osallistua tällaisten tilanteiden hoitamiseen. Partiopiireissä on nimettynä työntekijä, joka toimii turva-aikuisten tukena. Lisäksi turva-aikuinen vastaa yksin ryhmää johtavien johtajien rikostaustan selvityksistä. Jos lippukunta ei nimeä turva-aikuista, kuuluvat tehtävät lippukunnan hallituksen puheenjohtajalle.
Turva-aikuisen koulutus
Koulutus on tarkoitettu kaikille lippukunnissa turva-aikuisen pestissä oleville tai pestistä kiinnostuneille 18- vuotta täyttäneille sekä tueksi että perehdytykseksi. Suoritettuasi koulutuksen saat merkinnän Kuksaan ja voit kantaa turva-aikuisen tunnusta, huiviholkkia. Huiviholkit ovat myynnissä Scandinavian Outdoor Storessa hintaan 3€.
Turva-aikuisen koulutus koostuu seuraavista osioista:
- turva-aikuisen pesti
- turvallinen toiminta lippukunnassa
- turvallisen toiminnan kehittäminen
- kiusaaminen ja häirintä
- lasten kaltoinkohtelu ja
- mielen hyvinvointi.
Koulutukseen sisältyvien tehtävien tarkoituksena on innostaa pohtimaan asioita eri näkökulmista ja hankkimaan lisätietoa. Vinkkejä hyödyllisistä lisämateriaaleista on koottu valmiiksi kouluttautujaa varten.
Muistathan, että SP suosittelee parijohtajuutta tässäkin pestissä. Myös koulutuksen suorittaminen yhdessä pohtien ja erilaisia näkökulmia avaten voi olla tuplasti antoisaa ja tuottaa uusia tekemisen tapoja ja oivalluksia lippukuntaanne.
Antoisaa kouluttautumista! Kanna huiviholkkia ylpeydellä ja varmista, että jokainen lippukuntanne jäsen tunnistaa merkin. Kiitos, että olet valinnut tämän tärkeän pestin.
Turva-aikuisen koulutus löytyy Partiomoodlesta. Pääset tutustumana koulutukseen tämän linkin kautta.
Turva-aikuisten virtuaaliset koloillat
Turvallisuusryhmän järjestämät turva-aikuisten valtakunnalliset koloillat ovat matalan kynnyksen vertaistuellisia tapaamishetkiä kaikille turva-aikuisille. Iltojen ideana on pohtia yhdessä konkreettisia keinoja arkipartion mahdollisiin haasteisiin sekä keskustella asioista, joita turva-aikuisille on mielessä. Mikäli sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa koloilloista, ole yhteydessä turvallisuusryhmään sähköpostilla spturvallisuusverkosto@partio.fi.
Syksyn 2023 turva-aikuisten koloillat
Liity mukaan tästä (sama linkki kaikissa koloilloissa)
Syksyn koloiltojen yhteisenä teemana on sosiaalinen media moninaisista näkökulmista. Koloilloissa on mukana Suomen Partiolaisten turvallisuusryhmän ydinryhmän henkisen turvallisuuden ryhmän jäsen sekä vaihtelevia asiantuntijavieraita.
Ajankohdat ja tarkemmat aiheet:
- 5.9. klo 19–20 Turvallisesti verkossa – kerro lapsille ja nuorille somen liikennesäännöt
- Katleena ”Skeitti” Kortesuo alustaa meille turvallisuudesta sosiaalisessa mediassa. Skeitti on partiolainen ja kriisiviestinnän kouluttaja.
- 10.10.2023 klo 19–20 Maailman mielenterveyspäivä – Mikä on Sekasin-chat?
- Kuulemme koloillassa Sekasin-chatin toiminnasta ja siellä näkyvistä ilmiöistä nuorten mielenterveyteen liittyen. Kanssamme keskustelemassa on Sekasin Kollektiivin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Anu Alapartanen.
- 21.11.2023 klo 19–20 Sua varten somessa
- Koloillan teeman äärelle meidät johdattaa Loisto setlementti ry:n Sua varten somessa -toiminnan johtava asiantuntija Anni Pätilä. Kuulemme Sua varten somessa -toiminnasta ja nuorten kohtaamasta digitaalisesta väkivallasta.
Aikaisempien koloiltojen materiaaleja
- Tukea turva-aikuisille webinaari, materiaalit (2.11.2020)
- Turva-aikuisen tuki, tallenne (1.3.2021)
- Toiminta ristiriitojen kuormittaessa, koloillan materiaalit (PDF) (12.10.2021)
- Digiturvataidot osana arkea (9.11.2021) - mukana Suojellaan Lapsia ry:n asiantuntijat. Koloiltaan liittyvät materiaalit Suojellaan Lapsia ry:n aineistopankissa ja YouTube-kanavalla.
- Oma jaksaminen lyhytterapeutin ohjaamana, kuumailmapallo-tehtävä, lähde lyhytterapeutti Annika Kreutzer (15.2.2022)
- Turva-aikuinen Kajolla materiaalit (26.4.2022)
Kuva: Atte Kesti