Ohjeita korona-aikaan lippukunnille

Päivitetty 23.6.2020

Suomen Partiolaiset noudattaa valtioneuvoston tuoreimpia ohjeita. Tälle sivulle päivitetään viimeisimmät ohjeet liittyen partiotoiminnan järjestämiseen korona-aikana.

Suomen Partiolaiset seuraa tilannetta sekä valtioneuvoston, AVI:n ja muiden viranomaisten linjauksia ja muuttaa tarvittaessa omia ohjeistuksiaan. Kokouksessaan 17.6. valtioneuvosto on lieventänyt kokoontumisrajoituksia koskevaa ohjeistusta ja partion ohjeistusta on päivitetty tämän linjauksen mukaisesti.

Suomen Partiolaisten ohjeet lippukunnille

 • Korkeintaan 50 hengen partiotapahtumia voi järjestää 1.6. alkaen huomioiden hygienia- ja turvallisuusohjeet tarkasti (kts. alla). Tapahtumia voivat olla esimerkiksi hallintoon liittyvät kokoukset, päiväretket, purjehdukset ja yön yli kestävät retket ja leirit.
 • 1.7. alkaen voidaan järjestää 50-500 hengen partiotapahtumia edellyttäen, että niissä voidaan huomioida OKM:n ja THL:n ohjeistus. Tämä tarkoittaa sitä, että toiminnan (ruokailu, yöpyminen yms.) tulisi tapahtua alle 50 hengen ryhmissä, jotka eivät ole kosketuksissa toistensa kanssa.
 • Mikäli koronavirustilanteen kehitys jatkuu suotuisana, on 1.8. alkaen mahdollista järjestää myös yli 500 hengen tapahtumia. Aluehallintovirastot tarkentavat vielä ohjeistustaan elokuun osalta, mutta oletuksena on se, että partiotoimintaa voidaan elokuussa järjestää normaaliin tapaan. Luonnollisesti on tärkeää huomioida hygienia- ja turvallisuusohjeet erityisen tarkasti edelleen.
 • Ulkomaille suuntautuvan matkustamisen osalta tulee noudattaa kulloinkin voimassa olevaa valtioneuvoston matkustussuositusta. Ohjeet löytyvät esimerkiksi ulkoministeriön sivuilta. Muistathan, että partiomatkoista pitää aina tehdä ilmoitus SP:n toimistolle.
 • Yllä olevat ohjeistukset koskevat myös partiopiirien ja keskusjärjestön tapahtumia, koulutuksia ja kokouksia.

Hygienia- ja turvallisuussuositukset kesän partiotapahtumiin

Kaikessa kesän partiotoiminnassa on noudatettava erityisen tarkkaa hygieniaa ja huolehdittava osallistujien turvallisuudesta. Seuraavassa on koottu suosituksia ja vinkkejä lippukunnalle leiri-, retki- ja purjehdustoimintaan poikkeusolojen aikana. Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin hygienia- ja turvallisuusasioihin ja varmista, että tapahtuma pystytään järjestämään erityisen hyvää hygieniaa noudattaen. THL:n ohjeet toimivat apuna järjestelyissä.

 • Järjestä tapahtuma ensisijaisesti vasta heinä-elokuussa, jolloin epidemiatilanne on paremmin tiedossa.
 • Riskiryhmään kuuluvan henkilön osallistumisen partiotapahtumaan arvioi osallistuja itse tai osallistujan huoltaja, joka konsultoi tarvittaessa hoitavaa lääkäriä. Katso vakavan koronavirustaudin riskiryhmät.
 • Varaudu siihen, että tapahtuma saatetaan joutua perumaan lyhyelläkin varoitusajalla. Vältä kulujen kiinnittämistä ennen tapahtumaa.
 • Minimoi leirillä vierailevien esim. tavarantoimittajien ja vanhempien määrä ja huolehdi, että kaikille kävijöille on ajantasaiset yhteystiedot.
 • Tapahtumien ilmoittautumisessa tulee ensisijaisesti hyödyntää Kuksaa. Kuksan tapahtumalomakkeeseen on lisätty seuraava tieto koronaepidemiaan liittyvästä tartuntariskistä: "Tiedostan ilmoittautuessani tai ilmoittaessani huollettavani, että partiotapahtumaan osallistumiseen liittyy koronaviruksen aiheuttamia riskejä. Vakuutan, että en osallistu tai huollettavani ei osallistu tapahtumaan sairaana tai edes lieväoireisena. Jos kuulun tai huollettavani kuuluu riskiryhmään, olen pohtinut huolellisesti tapahtumaan osallistumista. Tarkempaa tietoa hygienia- ja turvallisuusasioista voi kysyä tapahtuman järjestäjältä." Mikäli tapahtuman ilmoittautuminen järjestetään muutoin kuin Kuksan kautta, tulee lippukunnan huolehtia informoinnista muulla tavalla. On tärkeää, että osallistujat ymmärtävät partiotapahtumiin mahdollisesti liittyvän tartuntariskin.
 • Kerro osallistujille selkeästi etukäteen siitä, miten tapahtumassa otetaan rajoitukset huomioon ja miten osallistujien on varauduttava etukäteen. Tapahtumanjärjestäjän vastuulla on antaa mahdollisimman paljon lisätietoja sekä tapahtumasta että sen käytännön järjestelyistä esimerkiksi leirikirjeessä tai kutsussa. Siten ilmoittautumista suunnitteleva henkilö voi tutustua niihin rauhassa ennen ilmoittautumistaan tai pyytää tarvittaessa lisätietoja. Käytännön järjestelyt koskevat esimerkiksi hygieniaa, majoittumista ja ruokailujen järjestämistä.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Oikein toteutettu yskimis- ja käsihygienia estää tartuntoja.

 • Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan partiotapahtumaan sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, wc-käynnin jälkeen, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.
 • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aikuisen valvonnassa.
 • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
 • Kiinnitä ruoanlaitossa ja ruokailussa hygieniaan erityisesti huomiota.
 • Jos et voi järjestää kunnollisia ja kuumia tiskilinjastoja ja vaihtaa vettä usein, käyttäkää pahvisia kertakäyttöastioita
 • Ruokailua edeltää huolellinen käsienpesu, ja ruoka annostellaan keittiön toimesta eikä mitään syödä käsin samasta astiasta.
 • Varmista, ettei tiiviitä tiski- tai ruokailujonoja pääse syntymään., Porrasta ruokailut tai ruoan haku.
 • Ruokaa ottaessa ei suositella ylimääräistä puhumista. Ruokaillessa pyritään istumaan hyvän turvavälin päässä toisista.

On mahdollista, että koronavirus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät säily pitkiä aikoja ilmassa tai pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. Käytä siivouksessa  heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. Noudatetaan Työterveyslaitoksen siivousohjeita. 

 • Pyyhi kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin tai tilojen käyttäjien vaihtuessa.
 • Yhteiskäytössä olevien työvälineiden, kuten askartelutarvikkeiden (sakset ym.) käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä.
 • Omia leluja tai muita tarvikkeita yhteiseen käyttöön ei tuoda kotoa partioon.
 • Pitäkää yllä turvavälejä kaikessa toiminnassa ja ottakaa tämä huomioon ohjelmassa niin, että kontaktileikkejä, halailua ja sisaruspiirejä ei järjestetä.
 • Suosi ulkona järjestettäviä tapahtumia. Ohjeista osallistujat etukäteen siihen, että he osaavat varata tarpeeksi vaatetta ulkoilua varten.
 • Mikäli päädyt järjestämään yön yli kestävän tapahtuman, pyri järjestämään yöpyminen tavanomaista väljemmin turvaväleja noudattaen tai esimerkiksi omissa majoitteissa.
 • Pidä samat pienryhmät (vartiot) läpi tapahtuman esimerkiksi ohjelmassa, ruokailussa ja yhteiskuljetuksissa, älä sekoita ryhmiä.
 • Välttäkää yhteislaulua ja -huutoa varsinkin sisätiloissa.
 • Tapahtumissa noudatetaan Suomen Partiolaisten Turvallisuusohjetta ja varaudutaan etukäteen tilanteeseen, jossa joku osallistuja sairastuu kesken tapahtuman.
 • Kenenkään ei pidä tulla mukaan partiotoimintaan, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Lieväoireisenakaan ei voi osallistua partiotapahtumaan. Mahdollista tämän takia ilmoittautumisen peruminen lähelläkin tapahtumaa.
 • Jos joku sairastuu partiossa, oireinen henkilö siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden. Oireisten tulee olla yhteydessä omalle terveysasemalleen ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Kesäleiripaketista ideoita toimintaan!

Kesäksi on suunnitelu Ketänä-etäkesäleiripaketti, joka on sovellettavissa moneen eri tarkoitukseen. Se sopii muun muassa tilanteisiin, joissa 

 • lippukunta tai sen osa järjestää kesäleirin etäleirinä 
 • ryhmä lähtee yhdessä kesäretkelle 
 • yksittäinen partiolainen haluaa toteuttaa itsekseen kesäleirin 
 • joku lippukunnan jäsen ei pääse mukaan livenä tapahtuvalle retkelle riskiryhmään kuulumisen vuoksi 
Ohjelmassa on muun muassa kuvausryhmän suunnittelemia aktiviteetteja, ruokaohjeita ja rakentelua. Materiaalista voi napata käyttöönsä osan tai noudattaa sitä kokonaisuutena.

Tutustu Ketänä-etäkesäleiripaketiin!

Etäpartio on edelleen oiva vaihtoehto!

Vaikka kasvokkain tapahtuvaa partiotoimintaa voidaan alkaa järjestämään asteittain, on etäpartio edelleen erinomainen tapa pitää yllä partiotunnelmaa ja tarjota mielekästä toimintaa lapsille ja nuorille. Kaikkien partiolaisten ei ole mahdollista osallistua kasvokkain tapahtuvaan toimintaan ja siten etäpartio tarjoaa toimintamahdollisuuksia myös heille. Kannustamme lämpimästi lippukuntia keksimään luovia tapoja jatkaa partiotoimintaa myös virtuaalisesti ja kokeilemaan erilaisia etäpartion muotoja. Olemme koonneet ideoita etäpartiotoimintaan tänne. Muiden lippukuntien ideoita ja vinkkejä voit katsoa myös somesta hastagilla #etäpartio.