Osaamiskiekko.fi

Osaamiskiekossa tekoäly vertailee vapaan sivistystyön koulutuksien ja tutkintoon johtavien koulutuksien sisältöjä 

Miksi opiskelisit sitä mitä jo osaat? Partiokoulutukset sopivat moneen tutkintokoulutukseen.

Vapaan sivistystyön koulutukset – kuten partiokoulutukset ja tutkintoon johtavat koulutukset sisältävät paljon samoja teemoja ja tuottavat samaa osaamista. Opiskelijalle on kätevää huomata, mitä asioita on jo oppinut esimerkiksi järjestökoulutuksissa ja tarjota niitä osaksi tutkintoa. Uudistuneen osaamiskiekko.fi -verkkopalvelun avulla koulutussisältöjen vertailu on helppoa. Tekoäly etsii vastaavuuksia tuhansista koulutuksista.

Mitä sisältöä vertaillaan? 

Osaamiskiekko saa datansa OPH:n ylläpitämästä ePerusteet-palvelusta sekä ammattikorkeakoulujen verkkosivujen opinto-oppaista. ePerusteista saadaan tiedot ammatillisista perustutkinnoista, ammattitutkinnoista, erikoisammattitutkinnoista ja lukiokoulutuksesta. Ammattikorkeakoulujen opinto-oppaissa on sekä alempia että amk-tutkintoja. Vapaan sivistystyön koulutuksista mukana ovat opintokeskukset, kansanopistot, kansalaisopistot, liikunnan koulutuskeskukset sekä kesäyliopistot. Jatkossa dataa päivitetään ja mukaan vertailuun tulee uusia koulutuksia sitä mukaa kun niitä ePerusteisiin viedään.  

Partiokoulutuksista tällä hetkellä (10/2023) Osaamiskiekossa ovat mukana:

 • Partiojohtajaperuskoulutus​
 • Akelakoulutus​
 • Sampokoulutus​
 • Koulutusohjaajakoulutus​
 • Lippukunnanjohtajakoulutus​
 • Pestijohtajakoulutus​
 • Ohjelmajohtajakoulutus​
 • Organisaatiossa toimiminen​
 • Luotsikoulutus
 • Ryhmänohjaajakoulutus (ROK)
 • Partiojohtajajatkokoulutus (Ko-Gi)
 • Partiokouluttajakoulutus (PKK)
 • Ryhmänohjaajakouluttajakoulutus

Miten Osaamiskiekkoa käytetään? 

Osaamiskiekon hakukoneessa valitaan ensin, etsitäänkö tutkintoa vai vapaa-ajan kurssia. Kattavat hakuominaisuudet auttavat löytämään koulutuksia. Vapaa-ajan kurssilla helpoiten oikea kurssi löytyy nimellä, koska esim. Partion koulutukset ovat ePerusteissa Opintokeskus Siviksen koulutuksia. Tutkintokoulutuksia voi hakea koulutusalan tai koulutustason mukaan. Ammattikorkeakouluja voi hakea myös oppilaitoksen nimellä. 

Osaamiskiekon osumat 

Kun tutkinto ja vapaa-ajan koulutus on valittu vertailuun, antaa Osaamiskiekko suosituksen siitä, mitä järjestökoulutuksien sisältöjä tutkintoon voisi sisällyttää. Suositus kertoo ne tutkinnonosat, joissa yhteneväisyyksiä havaittiin. Hahmottamisessa auttavat avainsanat, jotka kertovat siitä, mitä sanoja tekoäly käytti löytäessään yhtenevyyden. Osaamiskiekko tarjoaa suosituksia ja ehdotuksia hyväksiluvulle. Opiskelijan on sovittava korvaavuudesta opettajan kanssa.  

Partiojohtajaperuskoulutukselle löytyy 80 osumaa.

Toimiiko ja tuleeko hyvä osumia? 

Osaamiskiekkoa jatkokehitetään edelleen. osaamiskiekko.fi -sivulla on palautelomake, jossa voit kertoa mikä mielestäsi toimii ja mikä ei. Voit myös kertoa puuttuuko Osaamiskiekosta jotain tärkeää sisältöä. 

Voit myös antaa palautetta osumien laadusta on peukuttamalla hyviä osumia ja vastaavasti alapeukuttaen huonoja. Palaute ei vaikuta sisältöön heti, vaan peukutuksia tutkitaan ensin ihmisälyisesti.  

Lisätietoja Osaamiskiekosta kertoo mielellään Osaamiskeskus Kentaurin päällikkö Laura Kalervo 

Katso myös ITK-webinaariesitys (16 min) Osaamiskiekosta. 

ITK-webinaari: Osaamiskiekossa tekoäly löytää yhteneviä osaamisia koulutuksista