Saavutettavan toiminnan järjestäminen

Saavutettava toiminta on sellaista, jossa jokainen uskaltaa ja osaa kertoa tarpeistaan ja yhdessä pohditaan, miten ne voidaan ottaa huomioon. Tapahtumien ja toiminnan saavutettavuutta voi sanoittaa Helppo tulla -tunnuksella ja Saavutettavuuden tarkistuslistan (alkaen sivulta 2) avulla voi hahmottaa millaisia erilaisia näkökulmia saavutettavuuteen liittyy ja poimia tapahtumaan elementtejä, jotka lisäävät saavutettavuutta.

Peukalosääntönä perusasiat, joita ovat yleisesti

 • WC käynti
 • ruokailu
 • majoitus
 • peseytyminen

tulee olla jokaiselle osallistujalle yhdenvertaisesti järjestetty. Ilmapiirin tulee olla avoin ja syrjimätön sekä häirinnästä ja kiusaamisesta vapaa. Muun toiminnan osalta esimerkiksi ohjelman tulee olla osittain mahdollinen tai vaihtoehdoilla järjestetty.

Turvallisemman tilan periaatteet

Turvallisemman tilan periaatteet luovat pohjan toiminnalle, jossa jokaisen on hyvä olla. Turvallisemman tilan periaatteiden ydinajatuksena on, että yhdessä sovitaan toimintaperiaatteet, joiden puitteissa osallistujien on mahdollista olla oma itsensä. Periaatteet esitellään jo ennen tapahtumaa tai tapahtuman aluksi ja ne ovat näkyvillä tai saatavilla koko tapahtuman ajan.

Tapahtumassamme jokainen saa olla ja tulla kuulluksi omana itsenään. Siksi:

 • Tapahtumassamme ei ole tilaa väkivallalle tai suvaitsemattomuudelle
 • Olen avoin ja kuunteleva
 • En oleta. En tee oletuksia identiteetistä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, partio-tai muusta taustasta, elämäntilanteesta tai perhesuhteista. En oleta että kaikki ajattelevat samoin tai pystyvät samaan kuin minä
 • Arvostan moninaisuuttamme ja annan muille tilaa ilmaista itseään
 • Kunnioitan toisten henkilökohtaista tilaa ja rajoja, niin fyysisiä kuin muunlaisiakin
 • Välitän ja pidän huolta. Itsestäni, muista ja ympäristöstä
 • Myötävaikutan ja levitän positiivista ilmapiiriä
 • Olen luottamuksen arvoinen

Paikka, aika ja osallistujan nimikirjoitukset

Kolojen saavutettavuus ja esteettömyys

Kolojen saavutettavuutta ja esteettömyyttä voi tutkia ja parantaa Kolotutka-työkalun avulla. Se on apuväline herättelemään ajatuksia ja huomioimaan partion toimintapaikkojen, kuten lippukuntien kolojen, fyysisen esteettömyyden tilannetta. Yleensä sellainen tila, jonka kokee miellyttäväksi ympäristöksi oleskella, on myös esteetön. Esteetön ympäristö palvelee kaikkia tilojen käyttäjiä, ei vain vaikkapa apuvälineitä käyttäviä tai lastenvaunujen kanssa kulkevia.

Kolotutka on tarkistuslista, jonka kysymysten äärellä on helppo käydä keskustelua, miten tilat soveltuvat kaikille käyttäjille. Tarkistuslistan avulla voi tehdä huomioita siitä, mikä on hyvin ja mitä tulisi parantaa. Kolotutka on myös apuväline, jos on tarve käydä keskustelua tilojen omistajan kanssa tilojen toimivuuden parantamisesta.

Avoin retki avaa oven toimintaan

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Mellunkylän lapset -toiminto on järjestänyt vuoden 2017 alusta avointa retkitoimintaa Itä-Helsingissä. Toiminta on avointa kaikille. Tavoitteena on, että erityisesti maahanmuuttajataustaiset perheet löytäisivät tiensä retkille. Alla olevat vinkit ovat avoimen retkitoiminnan myötä esiin nousseita asioita. Retket ovat olleet pääsääntöisesti luontoretkiä, mutta moni vinkki soveltuu muidenkin avointen tapahtumien järjestämiseen.

Pyydä ihmisiä mukaan. Tee retkestä yksinkertainen, mutta houkutteleva mainos, jota voi jakaa sekä paperilla, että sosiaalisessa mediassa. Sinun tehtäväsi on houkutella ihmiset mukaan. Voit joko avata olemassa olevan retken ulkopuolisille, tai järjestää ihan uuden. Olemassa olevassa tapahtumassa ota huomioon se, että nyt mukaan on tulossa myös ihan uusia tulijoita.

Mieti mitä kautta tavoitat sen kohderyhmän, jonka haluat retkelle tulevan mukaan.

 • Jos haluat lapsiperheitä, mene leikkipuistoihin, perhekerhoihin ja vaikka lähikaupan eteen.
 • Lapset ja nuoret tavoitat koulun kautta.
 • Erilaiset harrastusryhmät, eri kulttuurien omat yhteisöt ovat myös hyvä paikka tavoittaa ihmisiä.
 • Tehokkainta on pyytää ihmiset mukaan kasvotusten, samassa yhteydessä voi kertoa lisätietoja ja kuvailla toimintaa myös tarkemmin.
 • Tee kuitenkin myös Facebook-tapahtuma, ja jaa sitä erilaisissa ryhmissä. Facebook on täynnä asuinalueryhmiä, ja paikkoja jossa markkinoidaan yhteistä tekemistä. Myös muu sosiaalinen media kannattaa hyödyntää. Ilmainen retki houkuttelee myös aina. Jos vanhemmat eivät uskalla päästää lapsia mukaan, pyydä vanhemmat mukaan myös.

Mieti mitä vaadit osallistujalta. Voit pyytää ihmisiä ilmoittautumaan etukäteen, tai ilmoittaa mainoksessa esimerkiksi:

”Ensimmäiset 30 pääsevät mukaan”, ”nuotiokahvit ja makkarat tarjotaan 50 ensimmäiselle”.

Jos kuitenkin pyydät ilmoittautumiset, niin voit jättää muutaman ylimääräisen paikan vapaaksi. Tämä siis, jos retken ohjelma sisältää esimerkiksi ruokaa, kuljetuksen tai ohjelmaa, jossa on merkitystä sillä, että kuinka monta on paikalla. Näin ei haittaa jos joku tulee vielä ilmoittamatta lähtöpaikalle. Ilmoittautuminen voi lisätä jonkun kynnystä tulla mukaan, helpoiten ilmoittautumisen voi hoitaa vaikka niin että pyytää tietyt tiedot sähköpostilla tai tekstiviestillä. Montaa asiaa et tarvitse tietoosi, lähinnä alaikäisiltä huoltajien suostumus on hyvä pyytää, sekä lupa valokuviin, mikäli haluatte vaikka julkaista niitä myöhemmin. Allergiat ja ruokavalio on syytä tietää, varsinkin jos tarjoatte jotain syötävää retken aikana. Kerro osallistujalle millaiset varusteet olisi hyvä ottaa mukaan. Esimerkiksi säänmukainen varustus ja retkieväät voi riittää, mutta voit myös avata ne tarkemmin:

”Olemme ulkona koko ajan, pue jalkaan kengät joilla voit kävellä 2 km. Lastenrattaat voi ottaa mukaan. Paikassa on vesipiste ja WC. Retkievääksi sopii hyvin esimerkiksi voileivät ja mehu tai kahvi termospullossa, paikalla on nuotio jolla voi grillata ruokaa, esimerkiksi maissia tai makkaraa.”

Miettikää myös mihin itse kykenette. Sopikaa, kuinka monta retkelle lähtijää on tarpeeksi ja suhteuttakaa se mukaan lähtevien ohjaajien määrään. Esimerkiksi jos retkelle lähtee kaksi ohjaajaa, voi 20 lasta olla jo riittävä määrä. Jos taas kyseessä on perheet, joissa aikuiset ja lapsia, voi määrä olla helposti suurempi. Olettaen, että aikuiset katsovat omien lastensa perään.

Kiva retkikokemus on turvallinen, mutta myös kiireetön. Sellainen että sinulla järjestäjänä on aikaa jutella retkellä olevien ihmisten kanssa rauhassa. Jos olet tottunut retkiin, joissa osallistujat ovat kokeneita luonnossa kävijöitä, muista että nyt sinulla on retki täynnä osallistujia, joista moni voi olla ensimmäistä kertaa siinä tilanteessa. Meidän kokemuksissa kielitaidolla ei ole ollut merkitystä. Retkillä on ollut ihmisiä, jotka puhuvat huonosti Suomea tai ei ollenkaan. Hyvin on pärjätty.

”Jokaisen avoimen retken ilmoittautumislista on elänyt aina retkeen asti. Yleensä aina joku tulee ilmoittamatta paikalle, joku tulee myöhässä, ja joku on väärässä paikassa. Hyvä kikka on, että varaa retken alkuun jonkin verran ilmaa – jos joku myöhästyy, niin voitte rauhassa odotella ja vaikka opetella nimiä odotteluajan.”

Älä rakenna retken aikataulua liian tiukaksi. Mutta huolehdi kuitenkin, että teillä on ohjelma mietittynä etukäteen. Huolehdi siitä, että kaikki otetaan vastaan ja toivotetaan tervetulleeksi. Käykää yhdessä kaikkien nimet läpi, voit varata vaikka maalarinteippiä ja tussin tai valmiit nimilaput, jotta nimet pysyvät mielessä. Kerro mitä retkellä tulee tapahtumaan. Mikäli retkipaikka sisältää turvallisuuden kannalta oleellisia juttuja, niin käykää nämä läpi. Ota myös ensiapuvälineet mukaan.

” Kun olimme retkellä, pieni poika lähti juoksemaan jäälle. Hän ei tajunnut, että se oli jäätä, vaan luuli että se oli luminen kenttä. ” ”Monesti kun olemme menneet metsään, olemme huomanneet, että polku on ihan jäässä. Tämä voi olla haasteellista, jos mukana on ihmisiä, jotka liikkuvat huonommin.”

Pidä huoli siitä, että kaikilla on kivaa! Kiva muodostuu jo siitä, että kukaan ei pingota ja stressaa liikaa, ja kukaan ei jää yksin. Ottakaa yhteiskuva retkestä. Ota mukaan toimintasi esitteitä, jotka voit jakaa lopuksi, ja pidä mielessä jo seuraava tapahtuma jonne voit kutsua osallistujat paikan päällä mukaan. Voit myös miettiä etukäteen, kuinka huolehdit niistä ihmisistä joiden kanssa ei ole yhteistä kieltä. Tulkki olisi paras ratkaisu, mutta ei välttämätön.

Avoin toiminta on helppo tapa saada ihmiset kokeilemaan toimintaa. Tärkeää on huolehtia siitä, että tapahtuma on hyvin toimiva ja puitteet kunnossa, mutta mikäli haluat avoimen tapahtuman kautta ihmisiä mukaan, tulee sinun myös kiinnittää huomiota jälkitöihin. Eli siihen, miten huolehditaan siitä, että kokeilija tulee mukaan toimintaan myöhemminkin. Kun tapahtuma on onnistunut ja osallistujilla hyvä mieli, on helppo pyytää mukaan seuraaviin tapahtumiin.

Laita viestiä osallistujille retken jälkeen ja kiitä retkestä. Voit myös lähettää valokuvia muistoksi. Kutsu mukaan seuraavalle retkelle, ja kehota tykkäämään Facebook-sivustasi, Instagram-tilistäsi ynnä muista mielekkäistä kanavista.

Saavutettavuus ja esteettömyys retkillä ja leireillä

Saavutettavan toiminnan yleisohjeita