Taustayhteisö
Partiolippukunnilla on usein ainakin yksi taustayhteisö, joka voi olla esimerkiksi seurakunta, kyläyhdistys, hyväntekeväisyysjärjestö tai muu aatteellinen yhdistys, seura tai järjestö.
Taustayhteisö tukee lippukunnan partiotoimintaa oman päätoimensa ohella. Tukeminen voi olla taloudellista, apuvoimia tapahtumissa tai vaikkapa tilojen tarjoamista vastikkeetta lippukunnan käyttöön. Tuen tarjoaminen voi perustua kirjalliseen taustayhteisösopimukseen, olla määritelty taustayhteisön säännöissä tai joissain tapauksissa nojautua vuosikymmenten tapoihin ja perinteeseen ilman kirjallista sopimusta. Evankelis-luterilaisen seurakunnan ja lippukunnan välisestä taustayhteisösopimuksesta on olemassa valmis malli, jota kannattaa hyödyntää. Yhdistysrekisteriin rekisteröimätön lippukunta voi olla myös juridisesti osa taustayhteisöään.
Usein lippukunnan taustayhteisö määrittelee jossain määrin lippukunnan toimintatapoja. Lippukunnat, joiden taustayhteisönä on tunnustuksellinen uskontokunta, antavat ensisijaisesti sen tunnustuksen mukaista uskontokasvatusta huomioiden kuitenkin jäsentensä uskontojen ja katsomusten moninaisuuden. Lippukunnat, joilla ei ole uskonnollista taustayhteisöä, tukevat muutoin jäsentensä uskonnollista tai katsomuksellista kasvua.
Varsinaisten taustayhteisöjen lisäksi lippukunnalla voi olla tukiyhdistys, jonka tehtävänä on vain partiotoiminnan tukeminen.
- Taustayhteisönä toimimisesta kannattaa aina olla tehtynä taustayhteisösopimus, johon löytyy valmis malli sivun alalaidasta.
- Etsitkö vinkkejä sidosryhmän päätöksentekoon vaikuttamiseen esim. kolotilan tulevaisuuteen liittyen? Tsekkaa vinkit täältä!
Keväällä 2025 äänestetään uudet päättäjät kunnissa ympäri Suomen. Uudet päättäjät tulevat päättämään mm. nuorisojärjestöjen toiminta-avustuksista, kunnan harrastus- ja nuorisotiloista, kolotiloihin liittyvistä kysymyksistä sekä kunnan ulkoilupaikoista, luontopoluista ja nuotiopaikoista. Lippukunnan kannattaakin aktiivisesti kertoa oman kunnan valtuutetuille ja ehdokkaille, miten hienoa toimintaa järjestätte! Hienon toiminnan hyötyjä ei nähdä, jos niitä ei tuoda näkyville. Kukapa kissan hännän nostaisi, jos ei kissa itse!
Täältä löydät vinkkejä kuntapäättäjien kohtaamiseen! Vinkkejä voit kysyä myös piirisi yhteiskuntasuhteista vastaavalta hallituksen jäseneltä.
Erilaisia sidosryhmiä
Seurakunta
Päiväkodit, koulut ja oppilaitokset
- Jäsenhankinta (lapset ryhmiin ja ryhmille johtajat): Koulujen liikuntapäiviin voi päästä pitämään toimintarasteja, kunhan oppilaitokseen on hyvissä ajoin yhteydessä. Samoin partiota voi päästä esittelemään esikouluun.
- Näkyvyys (missään muualla ei tavoita näin monta lasta kerralla)
- Partiossa tehdyn työ tunnustaminen (esim. lukiokurssi, EA-kurssi)
Yritykset ja yhteisöt
- Paikalliset yritykset, joihin saa kontaktin tarttumalla puhelimeen tai käymällä paikan päällä
- Suuremmat yritykset, jos lippukunnalla on esimerkiksi jonkun vanhemman kautta hyvä kontakti, yhteistyö piirin tai SP:n kanssa
- Yhteistyö muiden paikallisten nuorisojärjestöjen ja lippukuntien kanssa
Päättäjät ja virkamiehet
- Nuorisolautakunta tai vastaava
- Nuorisoasiainvirasto tai vastaava
Lions-klubit, jotka toimivat alueellisissa yhdistyksissä. Lions-klubien tarkoituksena on tukea lähialueita ja asuinympäristöä.
Alueyhdistykset, esimerkiksi Martat, Rotaryt ja Nuorkauppakamarit. Kannattaa myös selvittää, toimiiko alueellanne erillistä alueyhdistystä.
Jos kolo sijaitsee kerrostalossa, asunto- tai kiinteistöosakeyhtiö ja sen hallitus, isännöitsijä ja huoltoyhtiö
Dokumentit:
Taustayhteistyösopimusmalli lpk-srk (päivitetty 2021)