Minun on helppo olla lippukunnassani

On tärkeää, että kaikilla on lippukunnassa helppo olla. Hyvä yhteishenki, toimiva viestintä ja sopivan kokoiset pestit avaimia tähän.

Mikä tekee kullekin lippukunnassa olemisesta helppoa? Tuntuuko yleensä siltä, että on helppo olla? Miksi minä olen mukana partiossa?

Ratkaisevassa asemassa ovat muun muassa:

  • Toimiva pestijärjestelmä. Kun jokainen tietää, mitä häneltä odotetaan ja kuka tekee mitä, on toiminta järjestäytynyttä. Energiaa ei kulu siihen, kun ihmetellään, säädetään ja oletetaan toisista asioita, joita ei ole oikeasti sovittu yhdessä. Pestijärjestelmä on ihan eka juttu, joka tulee ottaa käyttöön, jos ei sellaista vielä ole – tai sitä ei ihan oikeasti käytetä.
  • Hyvä johtajiston sisäinen viestintä. On oikeastaan ihan sama, mitä kanavia pitkin viestitte, kunhan ne toimivat teille – jokainen saa tarvitsemansa tiedon, tietää mitä on tulossa ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Lisäksi tarvitaan yleensä myös joku paikka, jossa on mahdollista keskustella, kysellä, vinkata ja saada apua.
  • Hyvä yhteishenki lippukunnassa. Tämä on hurjan tärkeää. Yhteishenki syntyy siitä, että kaikki otetaan tasapuolisesti mukaan, ja tehdään yhdessä porukalla siistejä juttuja. Se on myös luottamusta, reiluutta ja sitä, että jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Kokeilkaa pelata lippukunnan viihtyvyyspeliä ja pohtikaa, minkälaiset asiat vaikuttavat viihtymiseen lippukunnan vapaaehtoisena.
  • Partiossa on nollatoleranssi kiusaamiselle ja häirinnälle. Mukavasti yhdessä -ohjeeseen on koottu ohjeita kiusaamisen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen. Jokaisen vastuulla on myös puuttua häirintään ja ehkäistä sitä.
  • Tarpeeksi johtajaresurssia. Kaikki hienot ideat, upeat järjestelmät, sukkana toimivat viestintäkanavat ja muut eivät auta, jos tekijöitä ei ole, ja vähät johtajat huhkivat jo hikikarpalot näkökentässään. Siksi usein ihan ensimmäinen juttu on aikuisrekry. Yksi tai kaksikin käsiparia enemmän voi olla jo ratkaiseva muutos! Useimmilla paikkakunnilla on ihmisiä, ja aikuisrekry näin ollen vain tekemistä vaille. Ei se helppoa ole, eikä jokainen lähde, mutta älä lannistu. Kymmenes tai kolmaskymmenes tyyppi, jota kysyt voi olla just se helmi, joka teidän porukasta vielä puuttuu.