Jäsenrakennetta kuvaa enemmän tai vähemmän pyramidin näköinen kuva, jossa näkyvät tyttöjen ja poikien määrät ikäluokittain. Tämä tärkeä kuva kertoo paljon lippukunnan johtajatilanteesta.
Ylempänä kuvatun lippukunnan johtajatilanne ei ehkä ole kovin hyvä. Aikuisia ja johtajaikäisiä ei ole tällä hetkellä kovinkaan montaa pyörittämään lippukunnan arkea, eikä hetkeen tulekaan, ellei aikuisia rekrytä ulkopuolelta. Vasta nykyisiä vanhempia seikkailijaikäisiä on sen verran, että heistä saattaa olla vielä väkeä jäljellä, kun tullaan johtajaikään. Näin pääsee käymään, jos ei pidetä huolta jatkuvasta uusien ryhmien perustamisesta.
Alempana olevan lippukunnan jäsenrakenne näyttää oikein hyvältä johtajaresurssien näkökulmasta! Aikuisia on paljon ja nuoriakin näkyy olevan kasvamassa mukavasti.
Tyypillisiä jäsenrakenteita lippukunnissa
Tiimalasi: lippukunnan kannattaa rekrytoida nuoria
Jos lippukuntasi jäsenrakenne näyttää tiimalasilta teillä on paljon aikuisia ja paljon lapsia, mutta vähän nuoria. Todennäköisesti lippukunta on a) aika nuori b) kasvanut tosi pienestä ansiokkaan aikuisrekryn ansiosta tai c) perustanut viimeisten vuosien ajan vain vähän uusia ryhmiä. (Tämä kaikki on tietty keskirankkaa yleistämistä, jokaisen lippukunnan tilanne on aina erilainen.) Tämänlaisen lippukunnan kannattaa kiinnittää huomio siihen, että
- ryhmiä perustetaan jatkossa paljon, jolloin aika korjaa tilannetta
- nuoria rekrytään toimintaan mukaan (paras tapa taitaa olla se, että jo toiminnassa mukana olevat nuoret pyytävät kavereita mukaan)
- pidetään isosti huoli siitä, että mukana olevat vapaaehtoiset jaksavat, viihtyvät ja ovat motivoituneita pesteissään! Ihan pian ei ole tulossa seuraajia ja jatkajia, ellei aikuisrekryyn todella panosteta.
Pyramidi: lippukunnassa on hyvä rekrytoida lisäkäsiä
Tälläisessa lippukunnassa on todennäköisesti aika väsynyttä johtajaporukkaa. He tsemppaavat kuitenkin hyvin, sudariryhmiä perustetaan säännöllisesti! Tämän lisäksi tarvittaisiin kuitenkin todennäköisesti lisäkäsiä, eli vaeltajaikäisten ja aikuisten rekryä, ettei käy huonosti.
Aukkoja: lippukunnassa on hyvä muistaa ryhmien perustaminen
Lippukunta, jonka jäsenrakenteessa näkyy kokonaan puuttuvia ikäkausia voi olla vaarallisilla vesillä. Tässä lippukunnassa johtajia on. Ainakin vielä. Uusia ei kuitenkaan ole kasvamassa. Lippukunnassa toimivat johtajat tietävät varmasti aika tuskallisenkin hyvin, että lippukunnalle käy huonosti, jos he eivät jaksa pesteissään ja lippukunnan perustoimintojen ylläpidossa. Jälleen kerran: on supertärkeää perustaa ryhmiä säännöllisesti joka ikinen vuosi, vaikka kahdesti!
Uusien jäsenten määrä kertoo lippukunnan elinvoimaisuudesta tulevaisuudessa
Tulevaisuutta voidaan ennustaa, ihan tilastotieteenkin valossa! Näissä pohdinnoissa on nyt luonnollisesti jouduttu hieman yksinkertaistamaan monipuolista asiaa, mutta pähkinänkuoressa: uusien jäsenten määrä vuosittain kertoo lippukunnan elinvoimaisuudesta tulevaisuudessa. Keskimääräinen poistuma ikäkausittain on 20% sudenpennuista, 30% seikkailijoista, 20% tarpojista, 20% samoajista, 20% vaeltajista ja 7% aikuisista.
Eli numeroina: 100 sudaria otetaan lippukuntaan sisään yhtenä vuonna, eikä tämän jälkeen täydennetä ryhmiä enää. Seikkailijoiksi päätyy 80. Tarpojiksi 57. Vaeltajaohjelmaa lähtee tekemään 46 innokasta. Aikuisiksi asti päätyy 29 henkilöä.
Jokainen lippukunta on omassa tilanteessaan ainutkertainen. Tässä käytetään lippukuntien viisarikuvia yleistävinä esimerkkeinä, tarkoitus ei ole osoittaa oikeaa tai väärää.
- Tarkista lippukunnan tiedot. Mikäli tiedoissa on virheitä, korjaa ne Kuksaan.
- Jos lippukunnalla on vähän 7–8-vuotiaita, kannattaa aloittaa uusi sudenpentulauma toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi.
- Jos lippukunnassa on vähän aikuisia, kannattaa miettiä aikuisten rekrytoimista.