Kipinää korona-ajan toimintaan

Täältä löydät kipinää partiotoiminnan järjestämiseen korona-aikana! Vinkkejä löytyy niin talven ulkokokouksiin kuin etäpartion toteuttamiseen. Muistathan seurata Suomen Partiolaisten  ohjeistuksia partiotoiminnan järjestämiseen.

Maaliskuun aikana otamme partiossa käyttöön Seppo.io -pelialustan, jolla jokainen 15-vuotta täyttänyt partiolainen voi tehdä ryhmälleen, koulutukseen, johtajistolle tai vaikka alueen asukkaille pelin. Seppo.io -peli toimii niin etänä, ulkona kuin normaalistkin toteutettavassa toiminnassa. Lisätietoa Seppo.io:n käyttöönotosta.

Käythän lisäämässä omat  toteutusvinkkisi partio-ohjelma –sivulle! Pistetään hyvät ideat jakoon!

Käy kurkkaamassa myös Parempi lippukunta- blogi! Sieltä löytyy lisää vinkkejä ja pohdintaa korona-ajan partiotoiminnasta!

Iltakipinät joka toinen torstai

Korona on muuttanut sitä, miten partiota voi järjestää, eikä soveltaminen aina ole helppoa. Iltakipinöissä pääset kuulemaan ja jakamaan ideoita sekä vinkkejä toiminnan järjestämiseksi. Tule mukaan langoille, ihmetellään yhdessä!

Iltakipinät pidetään Teamsissa kevään 2021 ajan parillisten viikkojen torstaina kello 20-21.

 

28.1. Uudistettu samoajaohjelma.

11.2. Kokemuksia yhteisestä katsomuskasvatusaktiviteetista.

25.2. Lippukunnan vuosikokous etänä. Osallistumislinkki tässä.

11.3. Partio Discordissa. Osallistumislinkki tässä.

25.3. Seppo.io:n hyödyntäminen lippukunnassa. Osallistumislinkki tässä.

8.4. Aihe tarkentuu myöhemmin. Osallistumislinkki tässä.

22.4. Aihe tarkentuu myöhmemin. Osallistumislinkki tässä

6.5. Aihe tarkentuu myöhemmin. Osallistumislinkki tässä.

20.5.  Aihetarkentuu myöhemmin. Osallistumislinkki tässä.

 • 23.11. Iltakipinässä ulkona oppimisen asiantuntija ja akela Essi Aarnio-Linnanvuori jakoi omat vinkkinsä ulkokokouksiin. Katso tallenne Essin esityksestä.
 • 7.12. Iltakipinän vinkit etätoimintaan, johtajiston motivoimiseen ja korona-ajan viestintään koottuna. Messukylän Metsätyttöjen etäretkistä voit lukea täältä.
 • 14.1. pohdittiin lippukunnan toiminnan suunnitelukokousten toteutusta etäjärjestelyin. Leena Lehikoinen jakoi omat vinkkinsä.
 • 28.1. tutustuttiin uudistettuun samoajaohjelmaan. Toteutusvinkkejä ohjelmaan korona-aikana löydät tästä.
 • 25.2. aiheena iltakipinässä oli lippukunnan vuosikokous etänä. Illan nostot löytyvät täältä.

Partiotoiminta etänä

 Täältä löydät vinkkejä ja materiaalia partiotoiminnan toteuttamiseksi etänä.

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset tekivät syksyllä etäpartiopaketin jota voi hyvin hyödyntää vielä alkuvuodenkin etäkokouksissa ( pois lukien pikkujoulut) mikäli aktiviteetteja ei ehtinyt loppuvuodesta tehdä.

Näin johdat ryhmää etänä - Partion Iltateet tallenteesta hyvät vinkit etäkokouksen järjestämiseen. Osittain iltateen pohjalta laadittu kirjallinen ohjeistus aiheesta löytyy täältä.

Uudenmaan Partiopiiri on koonnut yhteen viestintäkanavia etäpartion toteuttamiseksi!

Hyödynnä myös vinkit Teams -kokouksen tuottamiseen!

Leikkejä etäkokouksiin:

 • Pantomiimi: vuorotellen yksi ryhmänjäsen esittää ja toiset arvaavat. Aiheena voi olla esimerkiksi eläimet, jokamiehenoikeudet tai partioihanteet. Isomman ryhmän kanssa kannattaa arvaukset kirjoittaa chattiin josta ryhmänjohtaja lukee ne, jottei mene huutokilpailuksi.
 • KIM-leikki: Ryhmänjohtaja asettaa omalle pöydälleen pieniä esineitä ja kuvaa niitä niin, että muut osallistujat linjoilla näkevät ne. Osallistujat saavat katsoa hetken esineitä ja tämän jälkeen sulkevat silmänsä tai ryhmänjohtaja suuntaa kameransa pois pöydältä. Ryhmänjohtaja poistaa yhden tai usemman esineen pöydältä ja tämän jälkeen osallistujat saavat avata silmänsä tai johtaja kääntää kameransa pöytään päin. Osallistujien tehtävä on arvata mikä/mitkä esineet puuttuvat. Ryhmän koosta riippuen vastaukset voi sanoa ääneen tai kirjoittaa chattiin.
 • Bingo: tämä toimii paremmin vanhempien ikäryhmien kanssa. Ryhmänjohtaja toimii bingon vetäjänä. Osallistujat piirtävät 5x5 ruudukon paperille. Tämän jälkeen jokainen lisää ruutuihin haluamiaan numeroita 1-75 välillä. Ryhmänjohtaja "arpoo" numeroita ja kirjoittaa ne aina chattiin näkyville. Jos arvottu numero löytyy omasta ruudukosta, tarkoittaa se osumaa ja se ympyröidään. Ryhmä voi keskenään päättää millä säännöillä pelataan eli tarvitseeko koko ruudukko saada täyteen osumia vai riittääkö esimerkiksi viiden suora.
 • Kuutamolla: Ryhmänjohtaja kertoo kolme väitettä tai tarinaa itsestään, joista yksi on valetta. Ryhmänjohtaja kertoo tarinat ääneen, jonka jälkeen muut saavat esittää hänelle jokainen yhden kysymyksen ja vastauksien perusteella yrittävät päätellä mikä tarina on valhetta. Peli toimii parhaiten pienellä porukalla. Väitteiden esittäjän on valmisteltava väitteet ennakkoon ja valmistuduttava vastaamaan vakuuttavasti kysymyksiin. Tämän takia ryhmänjohtajan on helpointa toimia väitteiden esittäjänä. Vanhempien ikäryhmien kanssa pelatessa ei välttämättä tarvitse olla ryhmänjohtaja.

   

Tehtäviä ja haasteita:

Yksittäisen viikko kokouksen voi karanteenin takia hyvin korvata erilaisilla kotiin annettavilla tehtävillä. Erilaisten päiväkirjojen pito ja hauskat haasteet ovat helppoja toteuttaa kotona ilman kummempia välineitä. Tehtävät on hyvä suunnitella niin, että lapset pystyvät suoriutumaan niistä mahdollisimman itsenäisesti.  Ideoi rohkeasti mutta tässä muutamia esimerkkejä:

 • Liikuntapäiväkirja ( esim. sudenpennut Liikunta-jälki)
 • Säähavaintopäiväkirja (esim. sudenpennut Luonnontuntemus) erilaisia toteutustapoja: kirjaaminen, piirtäminen, valokuvan ottaminen samasta paikasta päivittäin viikon ajan, lumitilanne.
 • Haaste: Retkeile kotona. Ryhmänjäseniä ohjeistetaan nukkumaan yö makuupussissa omassa huoneessa tai parvekkeella/pihalla. Voi myös antaa tehtäväksi rakentaa majan omaan huoneeseen ja nukkua siellä.  Toteuttamistapoja on vaikka kuinka paljon! Illalla voidaan myös ottaa etäyhteys muun ryhmän tai yksitellen oman johtajan kanssa.
 • Haaste: syö joka päivä yksi ruokasi retkiastioista!

Partiotoiminta ulkona

Toimintavinkkejä ulkokokouksiin löytyy partio-ohjelma -sivulta aktiviteettien yhteydestä. Käythän jättämässä myös omat kokousideasi sivustolle! Voit erikseen mainita vinkissä, että se soveltuu toteutettavaksi ulkona. 

Talvi on parhaimmillaan koko maassa. Kurkkaa vinkit kokouksiin pakkaskeleille!

Katsomus (k)antaa - ohjelmapainotuksen toteutukseen ideoita ulko -sekä etäpartiotoimintaan.

Parempi lippukunta -blogista löytyy ikäkausille kokousvinkkejä. Vinkit on alunperin julkaistu partion Instagram Storiesin puolella.

Kokousvinkkejä, osa 1.

Myös piirit ja lippukunnat ovat laatineet vinkkejä ulkokokouksiin.

Mikkelin Seudun Partiolaiset ovat suunnitelleet etälaskiaisriehan . Aktiviteetit sopivat ryhmän kanssa toteutettavaksi tai etäpartioon. Ei muuta kuin aktiviteetit kokeiluun vielä kun talvea riittää! MiSPan etälaskaisriehan aktiviteetit löydät täältä.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten mahtavat vinkit sudenpentujen ja seikkailijoiden ulkokokouksiin.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vinkit ulkokokouksiin ja etätoimintaan tarpojille ja samoajille.

Ulkokokoukset sujuvat paremmin kun välineet ovat kunnossa!

Kaikki lähtee säänmukaisesta vaatetuksesta. Partiolaisia ohjeistetaan pukeutumaan lämpimästi ja sään vaatimalla tavalla ( huom. johtajat myös). Muistutetaan myös näin pimeään vuodenaikaan heijastimista ja mikäli lapsilla on kotona otsalamppuja ja/tai taskulamppuja on sellainen syytä ottaa aina kokoukseen mukaan. Myös lippukunnan kannattaa nyt panostaa siihen, että kalustosta löytyy ryhmien käyttöön ainakin seuraavia välineitä:

 •  otsalamppuja 
 •  kirjoitusalustoja
 • laminointikone ja taskuja 
 •  istuinalustoja
 •  myrskylyhtyjä ( ja valopetrolia)
 •  ulkovaloja esim. perinteisiä ulkotulia tai paristokäyttöisiä led-valoja
 • pressuja
 •  trangioita ja/tai muita retkikeittimiä
 •  käsidesiä

Hankinnoista on iloa ja hyötyä myös tulevaisuudessa!

Mietityttääkö jokin korona-ajan toiminnassa? Voit jättää kysymyksesi tai pohdintasi täällä!