Kipinää korona-ajan toimintaan

Täältä löydät kipinää partiotoiminnan järjestämiseen korona-aikana! Vinkkejä löytyy niin ulkokokouksiin kuin etäpartion toteuttamiseen. Muistathan seurata Suomen Partiolaisten  ohjeistuksia partiotoiminnan järjestämiseen.

Olemme ottaneet partiossa käyttöön Seppo.io -pelialustan, jolla jokainen 15-vuotta täyttänyt partiolainen voi tehdä ryhmälleen, koulutukseen, johtajistolle tai vaikka alueen asukkaille pelin. Seppo.io -peli toimii niin etänä, ulkona kuin normaalistikin toteutettavassa toiminnassa. Lisätietoa Seppo.io:n käyttöönotosta.

Muistathan, että partio-ohjelma löytyy kokonaisuudessaan partio-ohjelma.fi:stä! Monet partio-ohjelman aktiviteetit toimivat sellaisenaan mainiosti myös ulkokokouksissa turvavälein toteutettuna. Käythän lisäämässä omat  toteutusvinkkisi partio-ohjelma.fi-sivustollelle! Pistetään hyvät ideat jakoon!

Iltakipinät

Korona on muuttanut sitä, miten partiota voi järjestää, eikä soveltaminen aina ole helppoa.

Kevään 2021 aikana järjestettiin Teamsissa Iltakipinöitä, joissa tarkoituksena oli kuulla ja jakaa ideoita sekä vinkkejä toiminnan järjestämiseen.

 • 6.5. tutustuttiin Ilmastoreppu -kampanjaan sekä kohderyhmän eli samoajien ja vaeltajien valmiisiin aktiviteettipaketteihin Ilmastoreppu-retkelle.
 • 22.4. pohdittiin johtajien jaksamista. Diasarjassa vinkkejä oman jaksamisen tukemiseen.
 • 8.4. keskusteltiin lasten ja nuorten jaksamisesta koronan keskellä. Turvallisuusverkoston ydinryhmän Tarja Kallion esityksen aiheesta löydät tästä. 
 • 25.3. tutustuttiin Seppo -pelialustaan ja pohdittiin mihin sitä voi partiossa hyödyntää. Lue tiivistelmä illasta tästä.
 • 11.3. ihmeteltiin partion Discord -palvelinta. Jos Discord ei ole tuttu aloita tutustuminen tästä blogitekstistä.
 • 25.2. aiheena iltakipinässä oli lippukunnan vuosikokous etänä. Illan nostot löytyvät täältä.
 • 28.1. tutustuttiin uudistettuun samoajaohjelmaan. Toteutusvinkkejä ohjelmaan korona-aikana löydät tästä.
 • 14.1. pohdittiin lippukunnan toiminnan suunnitelukokousten toteutusta etäjärjestelyin. Leena Lehikoinen jakoi omat vinkkinsä.
 • 7.12. Iltakipinän vinkit etätoimintaan, johtajiston motivoimiseen ja korona-ajan viestintään koottuna. Messukylän Metsätyttöjen etäretkistä voit lukea täältä.
 • 23.11. Iltakipinässä ulkona oppimisen asiantuntija ja akela Essi Aarnio-Linnanvuori jakoi omat vinkkinsä ulkokokouksiin. Katso tallenne Essin esityksestä.

Partiotoiminta etänä

 Täältä löydät vinkkejä ja materiaalia partiotoiminnan toteuttamiseksi etänä.

Partioviikko!  EKP:n materiaali partioviikolle etänä! Tästä!
 

#ULKOLONA. Hämeen Partiopiirin luoma, (kevään 2021 aikana) etäpartiossa toteutettava tehtäväkokonaisuus. Merkin saa tehtyään pakolliset tehtävät sekä omalle ikäkaudelle suunnitellun määrän vapaavalintaisia tehtäviä. Tästä voi lukea vielä tiivistetysti merkin hakemisesta ja tehtävistä.

Tietoturvaosaaminen. Pidä etäkokous tietoturvateemalla ja hyödynnä valmiita vinkkejä kokouksen suunnittelussa! Tietoturvaosaaminen on tärkeä kansalaistaito!

Seikkailijoiden salapoliisiaiheinen etäkokous. Tästä löydät Jaarlin Pojista Katleena "Skeitti" Kortesuon ja Verka "Vedis" Vähätiitton kehittelemän salapoliisimysteerin.

L-SP:n Ketunleipiä. Lounais-Suomen Partiopiiri tuottaa valmista kokousmateriaalia ryhmille huhti-toukokuussa 2021. Myös muiden piirien ryhmänjohtajat voivat tilata materiaalit itselleen! Lue lisää ja tilaa materiaalit L-SP:n sivuilta tästä.  Ketunleipiä-merkistä tulossa tietoa myöhemmin L-SP:n nettisivuille ja materiaalipaketin tilanneille viikkokirjeissä.

Plan Suomi Globaalikoulu. Globaalikasvatus ja lasten oikeudet kuuluvat partio-ohjelmaan. Plan Suomi tarjoaa partioryhmille mahdollisuuden tilata ilmaisen globaalikasvatustunnin etäkokouksena Planin lapsen oikeuksien lähettilään pitämänä. Tilaa lapsen oikeuksien lähettiläs pitämään ryhmällesi tunti täältä!

Voit kysyä lisää Plan Suomen kouluyhteistyön koordinaattori Ronja Karkiselta/050-5173214, ronja.karkinen@plan.fi.

Earth Hour -etäkokous. Earth Hour -tapahtumaa vietetään 27.3.2021. Löydät valmiin rungon etäkokoukseen Earth Hour -viikolle tästä.

Hyvinkään Nummenpoikien toteuttamaa etäpartiota löytyy heidän Youtube-kanavalta. Tutustu videoihin oman ryhmäsi kanssa! Ensimmäisellä kerralla tutustutaan myrskylyhtyyn ja polttopuihin!

Vaalipöllö. Partiolaiset voivat tutustua vaaleihin ja vaikuttamiseen Vaalipöllö -merkin avulla. Vaalipöllön aktiviteeteista on tehty etäpaketti, joka pitää sisällään valmiit kokoukset kolmeen kokouskertaan jokaiselle ikäryhmälle! Tutustu Vaalipöllöön ja etäpakettiin täällä!

Verke on koonnut vinkkejä nuorten kanssa toimimiseen verkossa.

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset tekivät syksyllä etäpartiopaketin jota voi hyvin hyödyntää vielä alkuvuodenkin etäkokouksissa ( pois lukien pikkujoulut) mikäli aktiviteetteja ei ehtinyt loppuvuodesta tehdä.

Näin johdat ryhmää etänä - Partion Iltateet tallenteesta hyvät vinkit etäkokouksen järjestämiseen. Osittain iltateen pohjalta laadittu kirjallinen ohjeistus aiheesta löytyy täältä.

Uudenmaan Partiopiiri on koonnut yhteen viestintäkanavia etäpartion toteuttamiseksi!

Hyödynnä myös vinkit Teams -kokouksen tuottamiseen!

Leikkejä etäkokouksiin:

 • Pantomiimi: vuorotellen yksi ryhmänjäsen esittää ja toiset arvaavat. Aiheena voi olla esimerkiksi eläimet, jokaisenoikeudet tai partioihanteet. Isomman ryhmän kanssa kannattaa arvaukset kirjoittaa chattiin josta ryhmänjohtaja lukee ne, jottei mene huutokilpailuksi.
 • KIM-leikki: Ryhmänjohtaja asettaa omalle pöydälleen pieniä esineitä ja kuvaa niitä niin, että muut osallistujat linjoilla näkevät ne. Osallistujat saavat katsoa hetken esineitä ja tämän jälkeen sulkevat silmänsä tai ryhmänjohtaja suuntaa kameransa pois pöydältä. Ryhmänjohtaja poistaa yhden tai usemman esineen pöydältä ja tämän jälkeen osallistujat saavat avata silmänsä tai johtaja kääntää kameransa pöytään päin. Osallistujien tehtävä on arvata mikä/mitkä esineet puuttuvat. Ryhmän koosta riippuen vastaukset voi sanoa ääneen tai kirjoittaa chattiin.
 • Bingo: tämä toimii paremmin vanhempien ikäryhmien kanssa. Ryhmänjohtaja toimii bingon vetäjänä. Osallistujat piirtävät 5x5 ruudukon paperille. Tämän jälkeen jokainen lisää ruutuihin haluamiaan numeroita 1-75 välillä. Ryhmänjohtaja "arpoo" numeroita ja kirjoittaa ne aina chattiin näkyville. Jos arvottu numero löytyy omasta ruudukosta, tarkoittaa se osumaa ja se ympyröidään. Ryhmä voi keskenään päättää millä säännöillä pelataan eli tarvitseeko koko ruudukko saada täyteen osumia vai riittääkö esimerkiksi viiden suora.
 • Kuutamolla: Ryhmänjohtaja kertoo kolme väitettä tai tarinaa itsestään, joista yksi on valetta. Ryhmänjohtaja kertoo tarinat ääneen, jonka jälkeen muut saavat esittää hänelle jokainen yhden kysymyksen ja vastauksien perusteella yrittävät päätellä mikä tarina on valhetta. Peli toimii parhaiten pienellä porukalla. Väitteiden esittäjän on valmisteltava väitteet ennakkoon ja valmistuduttava vastaamaan vakuuttavasti kysymyksiin. Tämän takia ryhmänjohtajan on helpointa toimia väitteiden esittäjänä. Vanhempien ikäryhmien kanssa pelatessa ei välttämättä tarvitse olla ryhmänjohtaja.

   

Tehtäviä ja haasteita:

Yksittäisen viikko kokouksen voi karanteenin takia hyvin korvata erilaisilla kotiin annettavilla tehtävillä. Erilaisten päiväkirjojen pito ja hauskat haasteet ovat helppoja toteuttaa kotona ilman kummempia välineitä. Tehtävät on hyvä suunnitella niin, että lapset pystyvät suoriutumaan niistä mahdollisimman itsenäisesti.  Ideoi rohkeasti mutta tässä muutamia esimerkkejä:

 • Liikuntapäiväkirja ( esim. sudenpennut Liikunta-jälki)
 • Säähavaintopäiväkirja (esim. sudenpennut Luonnontuntemus) erilaisia toteutustapoja: kirjaaminen, piirtäminen, valokuvan ottaminen samasta paikasta päivittäin viikon ajan, lumitilanne.
 • Haaste: Retkeile kotona. Ryhmänjäseniä ohjeistetaan nukkumaan yö makuupussissa omassa huoneessa tai parvekkeella/pihalla. Voi myös antaa tehtäväksi rakentaa majan omaan huoneeseen ja nukkua siellä.  Toteuttamistapoja on vaikka kuinka paljon! Illalla voidaan myös ottaa etäyhteys muun ryhmän tai yksitellen oman johtajan kanssa.
 • Haaste: syö joka päivä yksi ruokasi retkiastioista!

Partiotoiminta ulkona

Toimintavinkkejä ulkokokouksiin löytyy partio-ohjelma -sivulta aktiviteettien yhteydestä. Käythän jättämässä myös omat kokousideasi sivustolle! Voit erikseen mainita vinkissä, että se soveltuu toteutettavaksi ulkona. 

Talvi on parhaimmillaan koko maassa. Kurkkaa vinkit kokouksiin pakkaskeleille!

Katsomus (k)antaa - ohjelmapainotuksen toteutukseen ideoita ulko -sekä etäpartiotoimintaan.

Parempi lippukunta -blogista löytyy ikäkausille kokousvinkkejä. Vinkit on alunperin julkaistu partion Instagram Storiesin puolella.

Kokousvinkkejä, osa 1.

Myös piirit ja lippukunnat ovat laatineet vinkkejä ulkokokouksiin.

Mikkelin Seudun Partiolaiset ovat suunnitelleet etälaskiaisriehan . Aktiviteetit sopivat ryhmän kanssa toteutettavaksi tai etäpartioon. Ei muuta kuin aktiviteetit kokeiluun vielä kun talvea riittää! MiSPan etälaskaisriehan aktiviteetit löydät täältä.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten mahtavat vinkit sudenpentujen ja seikkailijoiden ulkokokouksiin.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vinkit ulkokokouksiin ja etätoimintaan tarpojille ja samoajille.

Ulkokokoukset sujuvat paremmin kun välineet ovat kunnossa!

Kaikki lähtee säänmukaisesta vaatetuksesta. Partiolaisia ohjeistetaan pukeutumaan lämpimästi ja sään vaatimalla tavalla ( huom. johtajat myös). Muistutetaan myös näin pimeään vuodenaikaan heijastimista ja mikäli lapsilla on kotona otsalamppuja ja/tai taskulamppuja on sellainen syytä ottaa aina kokoukseen mukaan. Myös lippukunnan kannattaa nyt panostaa siihen, että kalustosta löytyy ryhmien käyttöön ainakin seuraavia välineitä:

 •  otsalamppuja 
 •  kirjoitusalustoja
 • laminointikone ja taskuja 
 •  istuinalustoja
 •  myrskylyhtyjä ( ja valopetrolia)
 •  ulkovaloja esim. perinteisiä ulkotulia tai paristokäyttöisiä led-valoja
 • pressuja
 •  trangioita ja/tai muita retkikeittimiä
 •  käsidesiä

Hankinnoista on iloa ja hyötyä myös tulevaisuudessa!