Yleinen

Ikäkausien etäretket ilahduttivat!

Vaihdoimme lippukunnassani Messukylän Metsätytöissä suunnitelmia jouluretken osalta kahdesti muuttuneen koronatilanteen vuoksi. Koko lippukunnan viikonloppuretkestä siirryimme ensin ikäkausikohtaisiin päiväretkiin. Viikkoa ennen tapahtumia Pirkanmaan ohjeistukset koronaepidemian hillitsemiseksi tiukentuivat, ja partiotoiminta siirtyi kokonaan etäpartioksi. Emme pohtineet asiaa kauaa, vaan käärimme hihat ja aloimme suunnittelemaan etäretkiä seuraavalle viikonlopulle.

Suunnittelimme neljän ikäkauden etäretket pikaisesti, koska halusimme mahdollistaa lapsille ja nuorille osallistumisen partioretkelle ja tarjota kivaa partio-ohjelmaa kurjasta koronatilanteesta huolimatta. 

Retkipäivien aikana lapset olivat mukana aktiivisesti ohjelmissa. Aluksi yhteisesti sovitut säännöt mikin mykistyksestä ja puheenvuoron pyytämisestä muistettiin koko päivän ajan tosi hyvin. Sudenpennut yllättivät meidät johtajat aktiivisuudellaan ja sillä, että mielenkiinto pysyi yllä koko päivän ajan. Pari pidempää ruokataukoa ja muutama lyhyempi tauko varmistivat innon säilymisen iltapäivään asti. Seikkailijoiden kesken syntyi päivän aikana mukava yhteishenki ja iloinen tunnelma vallitsi linjoilla. Tarpojatkin osallistuivat innolla keskusteluun, sekä tarttuivat aktiviteetteihin reippaasti. Samoajien ohjelmassa oli rento tunnelma ja innokas tekemisen meininki.Lähes jokaisessa ohjelmassa jokainen osallistuja sai itse tekemisen lisäksi olla mukana myös keskustelussa ja tekemisessä linjoilla.

Tähän mennessä olemme saaneet etäretkistä tosi hyvää palautetta! Palautekyselyt on edelleen tätä kirjoittaessa auki, mutta jo nyt sieltä löytyi kiitoksia etäretkien järjestämisestä. Sudenpennun vanhemman palaute retkipäivästä:

“Oli hyvin toteutettu etänä niin, että kaikki pystyivät olemaan vuorovaikutuksessa. Sopivasti ohjelmaa ja taukoja. Loistava retki!”

Etukäteen huolehdimme siitä, jääkö johtajien iltahöpinät kokonaan välistä, kun etäillään. Mutta eipä jäänyt! Retkipäivän jälkeen kuulumisten vaihto johtajakavereiden kanssa onnistui omalta kotisohvalta käsin – ja mikä parasta, pääsi vielä ajoissa nukkumaan omaan sänkyyn etäretkipäivän jälkeen. 

Metsätytöissä etäpäivien ohjelmassa oli neljän ikäkauden retket. Keräsimme retki-ilmoittautumiset tuttuun tapaan Kuksaan. Lähetimme ilmoittautuneille tarkemmat ohjeet aikataulusta ja tarvikkeista paria päivää ennen etäretkeä. Etäretket olivat ilmaisia, tarvikkeet pääosin kotoa löytyviä.

Etäretkien sisältö

Sudenpentujen jouluinen päiväretki: 

Ohjelmassa oli kartan piirto omasta kodista ja aarteenmetsästys, tuo minulle -leikki, Kimin tarina ja Kimin kokeet, Adjektiivitarina ja sen kuvitus, jouluisia arvoituksia, liukumäkien laskeminen ulkona ja joulukoristeiden askartelu. Lounastauko oli yhden tunnin ja välipalatauko 30 min. 

 

 Seikkailjoiden etäretken ohjelma:

klo 10-10.30 Tutustuminen ja tervetuloa: yhteiset säännöt etäpäivälle (mikin käyttö, puheenvuoron pyytäminen jne.), esittelykierros, päivän ohjelman ja aikataulun esittely

klo 10.30-12  Kalevala - Koirien Kalevalan kuunteleminen, video Kalevalasta, runojen kirjoittaminen Kalevalan tyyliin

klo 12-13 Lounastauko 

Urheilulaji: saappaanheitto ja sen kuvaus videolle lounastauon aikana

klo 13-13.15 Videoiden katselu saappaanheitosta

klo 13.15- 14.15 Perinnekäsityö: Paperisydänten askartelu (yhdessä johtajan kanssa tehden vaihe vaiheelta)

pikkutauko

klo 14.15 - 14.45 Perinneruoka: Pappilan hätävaran tekeminen välipalaksi  (yhdessä johtajan kanssa tehden vaihe vaiheelta)

klo 14.45- 15.15 välipalatauko ja keittiön siivous

klo 15.15-16 Sanonnat ja loitsut: piirrä ja arvaa sanonta (johtaja antaa yhdelle osallistujalle sanonnan piirrettäväksi, muut arvaa, mistä sanonnasta kyse)

klo 16-16.15 Entisajan uskomukset: Kahoot!

klo 16.15- 16.30 lopetus ja fiilikset päivästä

Päivän aikana tarpeen mukaan yhteisiä ja omia vessataukoja.

Seikkailijoiden etäretkipäivä Savupirtissä:

Etäretken aikana tehtiin Savupirtissä-haaste: tutustuttiin suomalaiseen kansanperinteeseen eri tavoin, mm. Kalevalaan ja sanontoihin. Askarteltiin yhdessä perinteinen joulukoriste ja tehtiin perinteistä herkkua välipalaksi.

Tarpojien etäKITT:

Päivän aikana tarpojat pääsivät testaamaan luovuuttaan niin piirtämistehtävien, valokuvaustehtävien kuin askartelunkin muodossa. Välipalan tekemiselle oli teemat, joiden perusteella piti valmistaa oma välipala. Päivän lopuksi esiteltiin toisille päivän tuotokset.

Kuvassa yksi tarpojien värimandaloista.

Samoajien etäpäivä:

Aamupäivällä samoajat osallistuivat CV-työpajaan. Lounastauon jälkeen oli vuorossa etäolympialaiset (mm. googlauskisa ja tuo minulle -leikkiä haastavana versiona, esim. tuo minulle 6 L-kirjaimella alkavaa asiaa).

Etäretkeä suunnitellessa on hyvä pitää mielessä, että etäretki ei korvaa tavallista retkeä aivan samanlaisena. Metsäisiin olosuhteisiin tai leirikeskukseen suunnitellun retken suunnitelmia on tarpeen soveltaa etäilyyn sopivaksi. Etukäteen on myös hyvä miettiä, miten ohjeistaa jokaisen ohjelman, jotta retkipäivän keskellä ei tule vastaan suuria yllätyksiä. Ulkoilua kannattaa sisällyttää ohjelmaan mukaan, niin laitteen ääressä istuminen sujuu taas ulkoilun jälkeen paremmin.

Ihan metsään asti ei siis meidänkään retkillä päästy, mutta partio-ohjelman mukaista toimintaa onnistuimme silti järjestämään!

Huomioi nämä etäretken järjestelyissä: 

  • Valitse sellainen alusta, johon on helppo liittyä, mielellään ilman kirjautumista, esim. Teams, Zoom tai Google Meets.
  • Jaa ennen etäretkipäivää koteihin tieto retken aikataulusta, ruokatauon ajankohdasta ja tarvittavista tarvikkeista. Muista kertoa myös, että osallistumiseen tarvitaan älylaite, nettiyhteys ja laitteen laturi. 
  • Kannattaa suosia käytettävissä tarvikkeissa ja materiaaleissa sellaisia, joita löytyyuseimmista kodeista muutenkin.
  • Sopiva määrä osallistujia yhdelle etäretkelle on max. 15. Jos osallistujia on enemmän kannattanee jakaa porukkaa. 
  • Johtajia kannattaa olla linjoilla koko ajan ainakin kaksi. Toinen voi vetää ohjelmaa, ja toinen jakaa puheenvuoroja/huolehtia muuten teknisestä toteutuksesta.
  • Tekemisen tauottaminen on tärkeää osallistujien, ja myös johtajien, innon ja mielenkiinnon säilyttämiseksi. Lounastauon on hyvä olla tunnin mittainen, niin sen aikana ehtii syömisen lisäksi myös esim. pienelle happihyppelylle.
  • Etäilystä huolimatta ohjelmaan kannattaa ottaa mukaan myös ulkona tehtäviä aktiviteetteja. Koko päivää ei tarvitse istua laitteen ääressä, mukana voi olla myös itsenäisesti tehtäviä aktiviteetteja. 
  • Päivän alkuun on hyvä varata reilusti aikaa, jotta kaikki pääsee linjoille mukaan ja saa laitteet toimimaan.

Lopuksi

Jos mietit vielä, että kannattaako etäretki järjestää, osaatko toteuttaa etäretken tai riittääkö resurssit etäretkeen. Kannattaa, osaat ja riittää! Partio on usein lapsille tosi tärkeä harrastus, etenkin nyt. Mahdollistetaanhan turvallinen mahdollisuus harrastaa myös nyt etäaikana. Kiitos on paras palaute, jonka voit saada.

Jos olet ryhmänjohtaja, ikäkausivastaava, ohjelmajohtaja tai ainakin aikuinen partiolainen, osaat suunnitella ohjelmaa lapsille koloiltoihin ja viikonloppuretkille. Osaat siis suunnitella myös etäretken, kun huomioit hieman erilaisen tavan olla yhteydessä toisiin.Etäretken suunnittelu ei vie sen enempää aikaa kuin muunkaan retken suunnittelu. Itse asiassa pääset helpommalla – ruokia ei tarvitse suunnitella eikä ostaa, ja materiaalien hankintakin jää minimaaliseksi kun kasaat tavarat kotoa vain itsellesi. 

Toivotan sinulle intoa suunnitella ja rohkeutta toteuttaa etäretki! Yhdessä etäretken järjestäminen on mukavaa!

Juulia Pihlaja ,  Ohjelmajohtaja Messukylän Metsätytöt

Ps. Lisää tunnelmia Metsätyttöjen etäretkistä löytyy Instagramista @messukylanmetsatytot kohokohdista.