Johtamisen työnjako

Lippukunnanjohtamisen salkku on painava, ja liian moni lippukunnanjohtaja kantaa sen yksin. Pitäisi muistaa ajatella hallituksen kokousten sisältöjä, johtajiston pestikeskusteluja, seurakuntayhteistyötä, budjetointia, uusien somekanavien sisältöjä, järjestää retki, muonittaa leiri, setviä vihaisen vanhemman yhteydenotto, huolehtia ryhmät alkuun ja täyteen, päivittää Kuksa ja PRH ja nettisivut, pitää vanhempainilta, tiedottaa johtajistoa ja ymmärtää koko lippukuntaposti.

Ilolla toimivia johtajistoja näyttää yhdistävän yksi asia: hommia on jaettu useammalle ihmiselle. Perinteinen malli, jossa lpkj tekee, tietää ja hallitsee kaiken ja jakaa nakkeja kerran kuussa kokoontuvalle johtajistolleen johtaa yleensä lpkj:n burn outiin ja johtajiston turhautumiseen.

Lippukunnan johtamisen teemat

Lippukunnan johtamisen teemat voidaan jakaa kolmeen ryhmään: lippukunnan, ihmisten ja partio-ohjelman toteutumisen johtamiseen. Jako on meille partiolaisille looginen:

  • Lippukunnan, organisaation, hallituksen, viestinnän, rahojen pitää liikkua ja pyöriä.
  • Lippukunnan tekijöillä pitää olla hyvä mieli, kiva paikka tehdä vapaaehtoistyötään ja tukea ja koulutusta tarjolla.
  • Partio-ohjelmaa pitäisi järjestää siten, että jokaisella olisi mahdollisuus osallistua oman ikäkautensa ohjelmaan mahdollisimman laajasti ja laadukkaasti.

Alla esiteltyjen pestien sisältö, apua yhteistyön tuumaamiseen ja todo -lista löytyvät Pestikortista.

Lue lisää: 

  1. Pestit esittelyssä
    1. Kolme johtajapestiä lyhyesti
    2. Lippukunnanjohtaja
    3. Pestijohtaja
    4. Ohjelmajohtaja
    5. Mentori
    6. Uusien pestien esittely
    7. Kutsukortit johtokolmikon pesteihin
    8. Johtokolmikon pestikuvaukset

Oletteko siirtymässä johtokolmikkoon?

Onnittelut loistavasta valinnasta!

Lähtekää liikkeelle siitä, että tulostatte itsellenne johtokolmikkopestien esimerkkikuvaukset. Istukaa alas koko johtajiston kanssa, ja miettikää, millainen työnjako teidän lippukunnassanne olisi toimivin. Pestikuvaukset ovat esimerkkejä, joita saa ja pitääkin muokata omannäköisiksi. Oman lippukunnan pestikuvauksia voi toki päivittää myös ajan kuluessa: lähtekää liikkeelle jollakin työnjaolla, ja muokatkaa sitä tarpeen mukaan.

Apua johtokolmikon käyttöönottoon kannattaa kysyä omalta valmentajalta tai piirin lippukuntatuelta.

Mitä muut ovat tehneet?

Lippukunnanjohtaja johtaa lippukuntaa

Lippukunnan johtajiston on helppo keskittyä olennaiseen, kun hallinto pyörii vaivattomasti, rahahanat pulppuavat, tekijöille on hommia, hommille on tekijöitä, uusia jäseniä tulee kaikkiin ikäkausiin, viestintä rullaa ja koko johtajisto tietää, missä mennään.

Lippukunnanjohtaja pitää lippukunnan pyörät pyörimässä ja johtaa hallitusta. Lippukunnan koosta ja aktiivisuudesta riippuen lpkj:n kannattaa delegoida esimerkiksi viestintävastuu jollekin nohevalle tyypille, vaikkapa lpkja:lle tai sihteerille.

Tsekkaa tarkempi kuvaus lippukunnanjohtajan pestistä sekä pestikuvaus täältä.

Pestijohtaja huolehtii vapaaehtoisista lippukunnassa

Lippukunnan johtajisto voi hyvin, jokaisella on motivoiva pesti ja tieto siitä, mitä pestissä pitää osata. Vapaaehtoisilla on intoa, iloa ja kunnianhimoa, sekä ajatus siitä, mitä partiossa tekisi seuraavaksi mieli tehdä.

Pestijohtajan paikalla kannattaa olla jo aikuinen tyyppi, jolla on ehkä kokemusta myös työelämästä. Hän on lippukunnanjohtajan tärkeä työpari, ehkä jopa samalla lpkja.  Pestijohtaja tuntee lippukunnan aikuiset, johtajiston ja ikäkausivastaavat. Hän osaa auttaa jokaista johtamaan omia tyyppejään, löytämään motivaation, seuraavan pestin, pitämään hyvän pestikeskustelun ja oikean koulutuksen äärelle.

Pestijohtajan pesti on sisällöltään lähellä työelämän  HR:ää. Kirjainyhdistelmä tulee sanoista human resources, suomeksi henkilöstöresurssit. HR sisältää rekrytointia, työsoppareita (eli partioksi pestikeskusteluja), hyvinvointia, osaamisen kehittämistä ja työssäjaksamista.

Pestijohtaja korvaa nykyisen koulutusvastaavan. Tsekkaa tarkempi kuvaus pestijohtajan pestistä sekä pestikuvaus täältä.

Ohjelmajohtaja johtaa partio-ohjelman toteutumista lippukunnassa

Kaikissa ikäkausissa on laadukasta, kivaa ja kasvatustavoitteiden mukaista toimintaa. Ohjelmatapahtumia tehdään yhdessä alueen muiden lippukuntien kanssa.

Ohjelmajohtaja työskentelee tiiviissä yhteistyössä ikäkausivastaavien ja alueensa muiden ohjelmajohtajien kanssa. Monet ohjelmatapahtumat, kuten Sepeli, KITT, ROK ja U-projekti voi olla hyvinkin järkevää tehdä alueen yhteistyönä. Ohjelmajohtaja huolehtii siitä, että jokainen lippukunnassa toimiva 7-22 -vuotias pääsee osallistumaan oman ikäkautensa ohjelmaan ja myös toteuttaa sitä mahdollisimman laajasti.

Ohjelmajohtaja korvaa nykyisen kaikkien ikäkausien ikäkausivastaavan. Tsekkaa tarkempi kuvaus ohjelmajohtajan pestistä sekä pestikuvaus täältä.

Lippukunnan johtokolmikko saa tukea eri tahoilta

Lippukunnanjohtaja, pestijohtaja ja ohjelmajohtaja ovat niin tärkeitä tyyppejä, että he saavat tukea sekä piiristä että SP:stä sekä materiaalein että omalta valmentajaltaan.

  • mentorin pesti on käytössä piireissä ja lippukunnissa lippukunnanjohtajan ja muiden johtajien apuna.
  • lippukuntien tukena on piirin nimetty työntekijä sekä luottamushenkilöistä koostuva valmentajajoukko , jotka tukevat lippukunnanjohtajaa, pestijohtajaa ja ohjelmajohtajaa onnistumaan pestissään.