Saan riittävästi tukea (myös) itseni kehittämiseen

Miten teillä suunnitellaan koulutukset? Tietääkö jokainen, mikä on hänen pestiinsä kuuluva koulutus? Ja milloin sellainen järjestetään? Ja minne menee seuraavaksi?

Tehkää pestijohtajan johdolla kouluttautumissuunnitelma johtajistolle. Siihen voidaan kirjata, mitkä koulutukset olisivat hyödyllisiä ja milloin kurssi järjestetään seuraavan kerran. Ottakaa tueksi verkkosivuilta löytyvät kattavat tiedot tarjolla olevista koulutuksista ja tapahtumakalenteri.

Budjetointi! Onko teillä sopimus siitä, mitkä kurssit lippukunta kustantaa, ja mitkä kurssilaisen tulee itse kustantaa? Olisi tosi hienoa, jos lippukunnan budjettiin voisi vuosittain varata summan pestinmukaiselle koulutukselle. Koulutussuunnittelu auttaa varautumaaan, että ei tule yllätyksenä, jos vaikka jonain vuonna pj-kurssin käyviä on tosi monta.

Muista myös muu kuin kurssimuotoinen koulutus. Pestissä tarvittavaa osaamista kannattaa ajatella laajemmin kuin vain kurssin perusteella. Olisiko samoajaluotsille paras oppi lähteä järjestämään alueen yhteistä RO-koulutusta? Saattaisiko kokeneelle akelalle olla mielekkäintä käydä aktiivisesti tapaamassa piirin muita akeloita akeloille järjestettävissä tapahtumissa?

Mieti myös, mitä ihminen jo osaa. Jos joku tekee työkseen konserniviestintää, hän ei ehkä tarvitse piirin viestintäkurssia. Sen sijaan hän voi mennä kouluttamaan sinne, ja oppii samalla tekemään viestintää partiomaisesti!

Muutama pesti on tämän asian kannalta erityisen olennainen

Pestijohtaja on lippukunnassa toimiva partiojohtaja, jonka tehtävänä on huolehtia lippukunnan aikuisten ja pesteissä toimivien vaeltaja- ja samoajaikäisten hyvinvoinnista ja tähän liittyen myös pesteihin liittyvästä koulutuksesta.

Pestijohtajalla on kokonaiskuva lippukunnan koulutustilanteesta ja -tarpeista. Hän kokoaa lippukunnalle koulutussuunnitelman ja osallistuu lippukunnan toiminnansuunnitteluun. Koulutussuunnitelmassa listataan koulutustarpeet ja suositeltavat koulutukset ja sen pohjalta pestijohtaja ohjaa ja kannustaa lippukunnan jäseniä tärkeisiin koulutuksiin ja tapahtumiin.

Pestijohtaja kerää  lippukuntansa kurssi-ilmoittautumiset ja syöttää ne joko itse tai yhdessä lippukunnan Kuksa-jäsenrekisterinhoitajan kanssa ilmoittautumiset Kuksa-jäsenrekisteriin.

Ikäkausivastaavan, ohjelmajohtajan , aikuisen partiokummin tai muun aikuisen tuen kannattaa myös aina pitää koulutusasia korvan takana, ja ehdotella ja kannustaa koulutuksiin!