Uuden lippukunnan perustaminen

Eikö paikkakunnallanne ole partiotoimintaa? Vai olisiko partioon tulijoita enemmän kuin alueen nykyiset lippukunnat pystyvät ottamaan vastaan? Vai haluaisitteko kenties aloittaa meripartiotoiminnan? Vastaus kysymyksiin on lippukunnan perustaminen!

Lippukunnan perustaminen merkitsee yhdistyksen perustamista. Yhdistyksen perustaminen edellyttää sääntöjen laatimista, perustamiskokouksen pitämistä sekä yhdistyksen ilmoittamista yhdistysrekisteriin. Lippukunnan perustaminen voi vaatia paljon paperitöitä ja se voi olla aikaa vievää. Varaa siksi reilusti aikaa eri vaiheille, ja muista että tätä ei tarvitse tehdä kuin kerran! Jotta yhdistys olisi partiolippukunta, vaaditaan että se harjoittaa partiotoimintaa ja toimii partio-ohjelman mukaisesti.

Partiolippukunnan perustamisen edellytys on, että paikkakunnalla on tarpeeksi mahdollisia jäseniä. Toinen yhtä oleellinen seikka on että tieto uuden lippukunnan perustamisesta saavuttaa tulevat uudet jäsenet. Heti kun lippukunta on perustettu, on hyvä tehdä itsensä kuulluksi ja tiedottaa kaikille paikkakunnalla olemassaolostaan! Lippukunnan kolon tiedot voi liittää nettisivustolle, josta lasten ja nuorten vanhempien on mahdollisuus löytää kotiosoitetta lähinnä oleva lippukunta.

Tälle sivulle on kerätty liuta lippukunnan perustamiseen liittyvää aineistoa, toivottavasti niistä on sinulle apua. Lisätietoa ja apua lippukunnan perustamiseen voit kysellä omasta partiopiiristäsi tai Partioasemalta, aluetyöntekijä Petra Valkoselta: petra.valkonen@partio.fi tai 040 718 5721.

Uusi lippukunta saa ensimmäisen vuoden jäsenmaksut palautuksena omaan käyttöönsä ajalta 1.8.-30.7. Jäsenmaksuja palautetaan marraskuussa, joulukuussa, tammikuussa, huhtikuussa ja elokuussa.

Uusi lippukunta saa itselleen Suomen Partiolaisten materiaalipaketin, jossa on kaikki tärkeimmät julkaisut ja ohjeet. Paketti tulee tilata Partioasemalta: petra.valkonen@partio.fi.

Lippukunnan perustamisen tueksi materiaaleja:

Lippukunnan perustaminen -koulutustallenne YouTubessa

Perustamiskokouksen esityslistamalli (samaa voi käyttää pöytäkirjan pohjana)

Kokouskutsumalli

Lehdistötiedotemalli

Perustamiskirjamalli

Malli uuden lippukunnan toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta

Pöytäkirjamalli

Lippukunnan mallisäännöt Word-tiedostona

Lippukunnan mallisäännöt PDF-tiedostona

Esimerkkejä hallituksen järjestäytymiskokouksen esityslistaksi

Lisätietoja perustamisilmoituksesta yhdistysrekisteriin

Lippukuntakortti uuden lippukunnan tukemiseen