Arpajaisvero

Arpajaisveroa pitää maksaa kaikista Suomessa järjestetyistä arpajaisista. Arpajaisilla tarkoitetaan tavara- ja raha-arpajaisia, bingopeliä, veikkausta, vedonlyöntiä sekä sellaisten peliautomaattien ja -laitteiden pitämistä, joista voi voittaa rahaa, tavaraa tai niihin vaihdettavia pelimerkkejä. Arpajaisia ovat myös muut kuin julkisesti järjestetyt arvonnat, arvaamiskilpailut, vedonlyönti ja sattumasta osaksi tai kokonaan riippuvat kilpailut, joissa voi voittaa rahaa tai rahanarvoisen etuuden.

Partiolippukuntien arpajaiset harvoin ylittävät arpajaisveron verorajoja, joten esimerkiksi lippukunnan pienten jouluarpajaisten osalta veroa ei tarvitse maksaa. Suuremmissa arpajaisissa rajat kuitenkin tulevat helposti vastaan ja lippukunnan täytyy ne huomioida. Lisäksi suurempien arpajaisten järjestämiseen tarvitaan lupa.
Tavara-arpajaisten tuotosta maksetaan veroa 1,5 prosenttia. Muista arpajaisista vero on 30 prosenttia. Arpajaisten toimeenpanijalta edellytetään myös luotettavaa kirjanpitoa, ja siitä on selvittävä veron määräytymisen kannalta merkittävät seikat. Veroa ei tarvitse maksaa, mikäli kalenterikuukauden veron määrä on vähemmän kuin 50 euroa (esimerkiksi tavara-arpajaisissa tulot 3300 euroa kuukaudessa ja muissa arpajaisissa tulot 170 euroa kuukaudessa).

Arpajaisten tuotolla tarkoitetaan arpojen myynnistä kertynyttä kokonaistuloa, vedonlyöntiin ym. suoritettujen rahapanosten kokonaismäärää sekä peliautomaattien rahapanosten yhteismäärän ja maksettujen voittojen (rahasumman tai tavaran hankintahinnan) erotusta. Yksinoikeudella toimeenpantavista arpajaisista vero on 12 prosenttia arpajaisten tuotosta. Bingopelin vero on 5 prosenttia, joka lasketaan jaettujen voittojen yhteenlasketusta arvosta, johon ei lasketa uuteen peliin oikeuttavia voittoja.

Verohallinto antaa lisäohjausta myös arpajaisveroasioissa.