Kerron ylpeydellä ei-partiolaisille harrastuksestani

Ihan ensiksi kannattaa huomioida, että teillä todellakin on syytä olla ylpeitä siitä, mitä kaikkea te partiossa teette! Saa brassailla! Kerro kavereille! Ota kuvia partiosta ja jaa niitä somessa häsällä #partioscout. Kerrotaan muillekin, miten kivaa partiossa on.

Ylpeyden tunne syntyy siitä, että tehdään siistejä juttuja hyvässä porukassa. Avainasemassa tässä ja niin monessa muussakin jutussa on siis hyvä toiminta ja hyvä yhteishenki. Yhteiset, isot projektit, mahtavat leirit, ulkomaanmatkat, valtakunnalliset tapahtumat – käyttäkää hyväksenne koko partion mahdollisuus!

Milloin viimeksi teitte porukalla siistin projektin?

Harva asia liimaa porukkaa yhteen niinkuin yhdessä haukattu vähän liian iso pala. Pari linkkivinkkiä:

  • Kiinnostaisiko matka kansainväliselle leirille tai partiokotiin? Katso vinkit nettisivuilta.
  • Katse lippukunnan vaeltajiin. Onko ulkomaanprojekti tekemättä? Lue lisää vaeltajien ulkomaanprojektista.
  • Ei aina tartte lähteä edes ulkomaille. Yhteisiä projekteja voi olla vaikka minkämoisia. Uusi vene? Kämpän remontti? Eka oma kesäleiri moneen vuoteen? Villasukkia vastaanottokeskukseen? Yhteisvastuuhanke, jonka jälkeen lippukunnalla on oma sisuryhmä? Mitä vaan!

On ihan totta, että jos resurssit eli käsiparit ovat vähissä on vaikea lähteä tekemään muuta kuin viikkotoimintaa.

Miltä lippukunta näyttää ulospäin?

Toiminnan siisteys kannattaa myös huomioida siinä, mitä lippukunnasta näkyy ulospäin. Onko markkinointimateriaali sen näköistä, että toiminta on kivaa? Onko facebookiin laitetuissa kuvissa ihmisillä hymy kasvoillaan?

Ylpeyttä ja hyvä fiilistä luo myös lippukunnan johtajiston hyvä yhteishenki

Hyvä yhteishenki syntyy monesta asiasta, eikä aina tarvitse edes tehdä mitään maailmanluokan juttua. Taikapilleriä ei ole, yhteishenki syntyy yhdessä tekemällä. Sen syntymiseen voi, kannattaa ja pitää kiinnittää huomiota. Johtajana voit huomioida, että:

  • Huolehdi siitä, että hommia tehdään hyvällä meiningillä. On ihan yhtä helppoa (tai vaikeaa) luoda ja ylläpitää eteenpäinmenemisen ja rakentavan ja kannustamisen ilmapiiriä, kuin epätoivon ja ankeuttamisen. Tähän kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Yksikin ihminen voi muuttaa ison ryhmän fiilistä. (Ja sitten jos oikeasti on epätoivoa, niin pyydä apua. Aloita omasta piiristä.)
  • Huolehdi siitä, ettei johtajistoon synny liian vahvoja klikkejä. On selvää, että ihmiset toimivat porukoissa ja omien kavereiden kanssa mielellään, mutta liian syvät klimpit alkavat ennen pitkää erkaantua toisistaan ja luoda erilaisia toimintakulttuureja samaan yhteisöön. Tämä voi johtaa yhteentörmäyksiin ja kyräilyyn. Tehkää juttuja koko porukalla ja sekoittakaa välillä jengejä.
  • Huolehdi siitä, että kaikki saavat olennaisen toimintaa koskevan tiedon, ja kaikki kutsutaan mukaan yhteisiin rientoihin. Älä jätä ketään tai mitään porukkaa vaille tunnetta siitä, että kuuluu porukkaan.
  • Huolehdi siitä, että kenenkään pesti ei ole ihmistä isompi. Jos ihminen ei jaksa, on vaikeaa olla kiva. Pestijärjestelmä käyttöön!