Viestintäkanavat

Viestintä on JOTA-JOTI:n kulmakivi!   

Tällä sivulla kerromme, mitä viestintäkanavia sinulla on käytettävissäsi ja mistä löydät niistä lisätietoja. Sivu on hyödyllinen sekä niille, jotka vasta tutustuvat JOTA-JOTI:in että niille, jotka tuntevat jo useamman JOTA-JOTI:ssa käytetyn viestintäkanavan.  

Ota rohkeasti yhteyttä kansainvälisiin partiolaisiin! Tietoja siitä, millaista ohjelmaa viestintäkanavilla voi toteuttaa löytyy Ohjelmamateriaalit-sivulta.

Internet

Partiolla on oma Discord-kanava!  

Liity täällä.  

Muita partiolaisia voi tavata myös Minecraftissa!  

ScoutLink ylläpitää kansainvälistä partiolaisten Minecraft-palvelinta.  

Internet Relay Chat (IRC) eli irkki on JOTA-JOTIn suosituin viestintäkanava. Irkkiä voi käyttää nettiselaimen kautta, tietokoneohjelmistolla tai puhelinsovelluksella. Viestintä tapahtuu tekstimuodossa, joten irkin käyttäminen on helppoa!  

ScoutLink pyörittää partiolaisten IRC-palvelinta ympäri vuoden, ja pääset liittymään sinne selaimellasi täältä. Löydät yksityiskohtaiset ohjeet palvelun käyttöön täältä.

ScoutLinkissä keskustelut tapahtuvat ”kanavissa” (channels), jotka on jaettu kanavalla käytettävän kielen mukaan (esimerkiksi #suomi ja #svenska) tai aihepiirin mukaan (esimerkiksi #minecraft tai #radioscout). ScoutLinkin koulutetut vapaaehtoiset valvovat kaikkia kanavia, jotta keskustelut pysyvät asiallisina.  

Radio

Amatööriradio on JOTA-JOTI:n alkuperäinen viestintämuoto. Radion välityksellä voidaan pitää yhteyttä muihin radioamatööriasemiin. Muilla asemilla olevien partiolaisten kanssa voidaan vaihtaa kuulumisia ja kertoa esimerkiksi oman maan kulttuurista ja partiotavoista.   

Amatööriradion välityksellä tapahtuvaan viestintään tarvitaan radioamatöörin pätevyys, mutta radioamatöörin opastuksella ja valvonnassa kuka tahansa voi käyttää amatööriradiota.   

Radioviestintään käytetään lähetelajeja eli modeja: sähkötystä, puhetta ja digitaalisia lähetelajeja. Sähkötys eli “morsetus” on viestintätavoista vanhin, sen jälkeen on tullut puheyhteydet ja viimeisimpänä digitaaliset lähetteet.  

Lisätietoja siitä, miten voit olla yhteydessä lähialueesi radioamatööreihin tai radioamatöörikerhoin, löydät Ohjeita tapahtumien järjestäjille -sivulta.

Partioasemat kutsuvat toisiaan puheella sanoin “CQ JAMBOREE” tai sähkötyksellä “CQ JAM”. JOTA-JOTI:in osallistuvat radioamatööriasemat voivat liittää kutsunsa perään lisämerkin /J.  

Viikonlopun aikana pidetään lokia yhteyksistä. Loki lähetetään tapahtuman jälkeen palautekyselyn yhteydessä tai sähköpostitse Saku Elovaaralle (etunimi.sukunimi@partio.fi).  

Lisätietoja radioamatööritoiminnasta löytyy Suomen Radioamatööriliiton (SRAL) sivuilta.  

Suomen Partiolaisilla on 15 radioamatöörikutsumerkkiä. Tapahtumassa voi käyttää myös radioamatöörin omaa kutsumerkkiä ja lisätä kutsun perään tunnisteen /J tai /Jamboree.  

Kansainvälisten radioyhteyksien kutsutaajuudet eri HF alueilla.

Taajuusalue 

Puhe (SSB) 

Sähkötys (CW) 

80 metriä  

3,740 & 3,940 MHz  

3,590 MHz  

40 metriä  

7,090 & 7,270 MHz  

7,030 MHz  

20 metriä  

14,290 MHz  

14,070 MHz  

17 metriä  

18,140 MHz  

18,080 MHz  

15 metriä  

21,360 MHz  

21,140 MHz  

12 metriä  

24,960 MHz  

24,910 MHz  

10 metriä  

28,390 MHz  

28,190 MHz  

Tässä luettelossa on vuoden 2021 JOTA-JOTI:n suomalaiset partiolaisasemat.

Jos haluat tapahtumaan käyttöösi jonkin taulukossa vielä vapaana kutsumerkin, ole yhteydessä JOTA-JOTI ryhmään sähköpostitse saku.elovaara@partio.fi.

HUOM: Suomen Partiolaisten kutsuilla ei ole käytössä DMR-ID:tä.  

Kutsumerkki 

Järjestäjä 

Sijainti (QTH) 

OH0SUF 

Ålands scoutdistrikt

Finström

OH1SUF 

Malmin TuulenkävijätMalmin lentoasema

OH2SUF 

 Mäntsälän Metsäkävyt

Mäntsälä

OH3SUF 

 Frikyrkocoutkåren Stigfinnarna

Vörå Stupväktare Vöyri

OH4SUF 

 

 

OH5SUF 

 

 

OH6SUF 

Kyypartio

Kyyjärvi

OH7SUF 

 Liperin Kokkoveikot

Liperi  

OH8SUF 

 

 

OH9SUF 

 

 

OH0JAM 

 

 

OH2JAM 

  Siuntion Koskikarat

  Siuntio

OH0SGF 

 

 

OH2SGF 

Vähäkyrön Eränkävijät 

 Vähäkyrö

OH2S 

  Niihamaan Saukot

Tampere

OH1SRA

 Liedon Eränkävijät

Lieto

OH1AS

Lounais-Suomen Partiopiiri

Turku

 

 

Scouts of Luxembourg host the activities of the WSB Radio Station LX9S during the JOTA JOTI 2018

 

Kuva: George Botros