Rekrytointi valuu hukkaan, jos emme saa uusia pysymään toiminnassa mukana. Pidetään uusista partiolaisista ja heidän ensiaskeleistaan partiopolulla hyvää huolta!
Uuden harrastuksen aloittaminen on ihan yhtä jännittävää ja uutta kuin vaikkapa uudessa työpaikassa tai koulussa aloittaminen. Uuteen ryhmään, toimintatapoihin ja toimintaan pitää ensin tutustua kunnolla ja vasta sitten voi siirtyä haastavampiin pesteihin ja kehittämään toimintaa. Ei pidä siis heti vaatia, että uusi johtaja on mukana 110-prosenttisesti ja uusia ideoita puhkuen.
Uuden aikuisen ensimmäinen vuosi partiossa
Uuden aikuisen ensimmäisen vuoden tueksi on tehty vinkkimateriaali. Materiaali auttaa uuden aikuisen perehdytyksestä vastaavaa suunnittelemaan välietappeja uuden aikuisen harrastuksen tueksi. Partiovuosi alkaa missä kohtaa vuotta vain silloin kun uusi aikuinen lähtee mukaan toimintaan.
Aikuisen partiovuosi -materiaali ladattavissa linkin takaa.
Partion iltateet: Mitä tapahtuu aikuisrekrytapahtumien jälkeen? linkki alapuolella ja Webinaarin materiaali (pdf)
Alla materiaalin vinkit lyhyesti!
Uuden aikuisen vuosi lyhyesti
1. Tervetuloa
Tärkeää on, että kiinnostuneeseen otetaan heti yhteys ja hänet toivotetaan tervetulleeksi. Yhteydenottoon ei ole yhtä oikeaa mallia, koska uusia partiolaisia on erilaisia. Tässä muutama vinkki
- Toivota tervetulleeksi mukaan!
- Kerro minkälaisia asioita teidän lippukunnassa voisi päästä tekemään.
- Kutsu mukaan johonkin, missä pääsee näkemään toimintaa.
- Uuteen aikuiseen kannattaa olla itse aktiivisesti yhteydessä, mutta on hyvä, että hän myös tietää, keneen hän voi itse ottaa yhteyttä
Tässä yksi esimerkki tervetulotoivotuksesta partion uudelle aikuiselle (tai yhtä hyvin samoajalle tai vaeltajalle).
2. Helppo aloitus partioon
Uudelle johtajalle kannattaa nimetä partiokummi, jonka vastuulla on huomioida muun muassa edelliset kohdat ja johon uusi johtaja voi olla kysymyksissä yhteydessä. Kummi pitää huolta, ettei uusi johtaja jää yksin, innostaa ja kannustaa, kysyy mukaan ja uuden johtajan kuulumisia ja ajatuksia partiosta. Hän myös ohjaa ja auttaa ryhmänvetämiseen liittyvissä kysymyksissä. Varmistakaa, että uusi johtaja saa ryhmänjohtajaparikseen johtajan, joka on motivoitunut ja valmis auttamaan.
Aikuisen partiokummin pestikuvaus on ehdotus siitä, mitä partiokummin pesti voi pitää sisällään. Pestiä voidaan soveltaa tarpeen mukaan.
Pestijohtajat on tunnistettu myös olennaisiksi henkilöiksi niin uusien kuin konkarienkin mukana pysymisessä. Lippukunnan johtajahuolto, kiittäminen, kannustaminen ja pestiohjaus ovat tärkeitä kaikille.
Jos partio on ihan uusi harrastus hyvä perehdytys on tärkeää. Perehdyttämisen tukena voi käyttää Opas partioseikkailuun -perehdytyspassia. Perehdytyspassin voi antaa uudelle aikuiselle ja tehdä yhdessä suunnitelma, miten hän voi tutustua lippukunnan toimintaan ja partioon muutenkin. Muista avata partiotermit, lempinimet ja lyhenteet, kerro mitä retki tai leiri tarkoittaa partiossa ja mitä niille on syytä ottaa mukaan. Perehdytyspassi on saatavilla myös englanniksi: Guide to a Scouting adventure.
Ohjatkaa Tervetuloa partioon -koulutukseen. Jos lähikoulutusta ei ole sopivasti tarjolla, koulutuksen voi tehdä verkkokurssina myös ilman kirjautumista.
Myös partion verkkosivuja ja partio-ohjelma.fi -sivua voi tutkia pestistä riippuen. Jos uusi johtaja on vanha partiolainen on pitänyt taukoa partiosta parikin vuotta, päivittäkää myös hänet ajan tasalle partio-ohjelmassa ja lippukunnan käytännöistä.
3. Oman roolin löytäminen
Sopikaa pestistä. Ilman selkeää toimenkuvaa on vaikeaa ottaa roolia joukossa. Kertokaa mitä kyseisessä pestissä odotetaan, mitä siihen kuuluu ja mikä koulutus on passeli kyseiseen hommaan. Pesti voi olla pikkuinen ”tulen avuksi sudariretkelle keittiöön” tai isompi ”alan akelaksi” tai vaikka tyypin omaan osaamiseen perustuva ”vedä meidän lippukuntalehden toimittajille koulutusiltapäivä” tai ”tule mukaan rakentamaan kämpän uutta saunaa”.
Lue ohjeet pestaamiseen ja tutustu pestaamisen työkaluihin.
Muistakaa myös piirin tarjoama koulutus! Tervetuloa partioon -koulutuksen lisäksi ikäkausi-iltoja, akela- ja sampokurssia, partiojohtajaperuskurssia, ensiapukurssia, leikkikurssia ja erätaitokurssia. Suositelkaa uudelle johtajalle jotakin kurssia, joka tukee hänen uutta pestiään lippukunnassa.
4. Oma yhteisö ja vertaistuki
Kutsukaa uusi aikuinen mukaan johtajien kokouksiin ja johtajahuoltoon, jossa pääsette tutustumaan toisiinne. Tutustumisen lisäksi käyttäkää aikaa johtajaporukan ryhmäytymiseen! Alussa tähän kannattaa käyttää aikaa. Myös aikuiset haluavat kuulua ryhmään, jotta partioon on kiva tulla ja siellä on kiva olla. Kiva ryhmä ja tekeminen motivoi.
Aikuisille on hyvä järjestää myös omaa toimintaa, jonka avulla pääsee partiojutuista perille. Aikuisten retkellä voidaan tutustua ja harjoitella retkeilytaitoja matalalla kynnyksellä. Lippukunnan johtajiston yhteinen grilli-, lautapeli- tai kädentaitoilta, kävelylenkki tai vaikkapa lettukestit on hyvä tapa tutustua puolin ja toisin. Lue vinkit aikuisten omat retken järjestämiseen ja katso myös esimerkit Sievin Samoojien ja Lauttasaaren Luotsityttöjen aikuisten retkiltä.
5. Kulttuurin ylläpito
Perinteet ja symbolit ovat partiossa tärkeitä! Ottakaa uusi johtaja mukaan juttuihin ja turinoihin, raottakaa vähän niitä vanhoja juttuja, joille aina nauratte. Varmistakaa, että uusikin tyyppi saa oman huivin.