Tiesitkö, että ympäri maailmaa on partiokoteja, joissa on mahdollista tehdä merkityksellistä vapaaehtoistyötä? Iida Yliniskala, Alli Gustafsson ja Saana Saukkola kertovat kokemuksistaan Kandersteg International Scout Centrestä, jossa he olivat vapaaehtoisina kesällä 2023.

Kanderstegin kylässä Sveitsin Alpeilla toimii Kandersteg International Scout Centre eli KISC. Tämä partiokeskus on perustettu vuonna 1923, ja se toteuttaa sadatta vuotta partioliikkeen perustaja lordi Baden-Powellin unelmaa pysyvästä minijamboreesta eli partioleiristä. Partiokeskuksessa voi majoittua ympäri vuoden, ja vuosittain KISC saa vieraakseen jopa 16 000 partiolaista. Kiireisin sesonki on kesällä, kun leirintäalue on auki – ja suurin osa ohjelmista painottuukin kesäaikaan.

KISC:n missio on tuoda yhteen partiolaisia eri puolilta maailmaa alppiympäristöön, lisätä tietoisuutta kestävyydestä ja globaaleista ongelmista sekä voimaannuttaa nuoria luomaan parempi maailma.

KISC pyörii vapaaehtoisvoimin, ja vuosien varrella sinne vapaaehtoisia on tullut ympäri maailmaa. Lukuisia suomalaisiakin on osallistunut tähän unelman ylläpitämiseen, ja viime kesänä Kanderstegiin kolmeksi kuukaudeksi suuntasivat Iida Yliniskala Littoisten Pirtapiioista, Alli Gustafsson Sjöscoutkåren Stormfågelnista ja Saana Saukkola Vihterästä. Vapaaehtoiseksi on mahdollista lähteä muina vuodenaikoina ja myös pidemmäksi ajaksi!

Iida Yliniskala, Saana Saukkola ja Alli Gustafsson.
Iida Yliniskala, Saana Saukkola ja Alli Gustafsson.

Kesä kansainvälisessä ympäristössä toi varmuutta englannin taitoihin

Iida Yliniskala halusi viettää kesän kansainvälisessä ympäristössä, ja hän oli kuullut tarinoita keskuksesta lippukuntalaisiltaan. KISC tuntuikin luonnolliselta vaihtoehdolta päästä kehittämään itseään ja kokeilemaan uusia asioita.

”Työskentelin kesällä osana ihanaa Campsite-tiimiä, jonka tehtäviin kuului keskuksen leirintäalueen päivittäinen ylläpito. Pidimme siis huolen vieraista, kierrätyksestä, välinevuokrauksen pyörittämisestä sekä siitä, että vessa- ja suihkurakennukset tuli siivottua painepesurilla. Se onkin noheva laite!” Yliniskala muistelee.

Campsite-tiimi.
Campsite-tiimi. Kuva: Daniela Moreira

Hän kuvailee suosikkityötehtäväkseen Will-nimisellä trukkitraktorilla ajamisen, ja tiimin kanssa käydyt radiopuhelinkeskustelut. Leirintäalueen työtehtävien lisäksi Yliniskala pääsi vetämään jamboreeaktiviteetteja ja juontamaan perjantain perinteisen kansainvälisen iltanuotion sadoille ihmisille. Yliniskala kertoo, että tämä antoi lisää varmuutta omiin englannin taitoihin, jotka kehittyivät huimasti kolmen kuukauden aikana.

”Eniten jään kaipaamaan rakkaita ystäviä, jotka asuvat nyt huomattavasti kauempana kuin viereisessä huoneessa, sekä jatkuvaa uuden oppimista ja itsensä kehittämistä. Ja tietenkin partiokeskuksen herkullista ruokaa, jälkiruokaa unohtamatta! Kahden tunnin ruokatauko, päiväunet ja Scout Xylitol -radionimen käyttö ovat myös vahvasti mielessä”, Yliniskala tuumii.

Yhteiset aktiviteetit yhdistävät

Alli Gustafsson oli vuoden 2019 maailmanjamboreen jälkeen alkanut haaveilla pidemmästä, kauemmas suuntaavasta partiomatkasta, ja häntä kiinnosti vapaaehtoistoiminta sekä ulkomailla työskentely.

”Olin kesällä aktiviteettiopas! Päivittäin vedin vieraille erilaisia työpajoja, vaelluksia ja haasteaktiviteetteja. Haasteaktiviteetit ovat sellaisia, joissa lapset ja nuoret pääsevät haastamaan itseään, eli esimerkiksi vaijeriliuku, korikiipeily, Jacob’s Ladder eli valtavat puiset tikkaat sekä Low Ropes -köysirata. Suosikkejani olivat kuitenkin vaellukset, joita sain opastaa. Oli ihanaa, kuinka täysin tuntemattomien ihmisten kanssa pystyi löytämään yhteisen kielen ja saimme päivän aikana oppia toisiltamme ja toisistamme”, kertoo Gustafsson.

Oli ihanaa, kuinka täysin tuntemattomien ihmisten kanssa pystyi löytämään yhteisen kielen ja saimme päivän aikana oppia toisiltamme ja toisistamme.

Iida Yliniskala ja Jacob's Ladder.
Jacob’s Ladder. Kuva: Saana Saukkola

Lämmin vastaanotto teki lähtemättömän vaikutuksen

Saana Saukkola oli kolmikosta ainoa, joka oli aikaisemmin vieraillut keskuksella. Hän oli lippukuntansa kanssa matkannut edelliskesänä maa- ja meriteitse Kanderstegiin, ja KISC oli jo tuolloin tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Kokemus oli ollut erinomainen, mutta tuntunut silti hieman pintaraapaisulta. Saukkolaa motivoi hakemaan eritoten se, että vapaaehtoiset tekivät hänen olonsa niin tervetulleeksi, että halusi mahdollistaa saman tunteen muillekin.

Alpit ja Sveitsin lippu.
Kuva: Saana Saukkola

”Pääsimme Allin kanssa sattumalta samoihin työtehtäviin! Normaalina päivänä saimme siis olla todella paljon tekemisissä vieraiden kanssa, ja pääsimme opettamaan heille Alpeista ja niiden historiasta, uusiutuvasta energiasta, kestävän kehityksen periaatteista, eri kulttuureista, partiosta, tiimityöskentelystä ja vaikka mistä! Parasta oli nähdä, kun lapset ja nuoret oivalsivat jotain tai tajusivat, että voivat luottaa itseensä ja olla osana muutosta!” muistelee Saukkola.

Ohjelmatiimiläiset myös tukivat muita tiimejä aina kun ehtivät, joten Gustafsson ja Saukkola saivat nähdä pienen osan muidenkin vapaaehtoisten arjesta. Saukkola jäi keskukselle kesän jälkeen vielä kuukaudeksi auttamaan, kun uusia vapaaehtoisia perehdytettiin. Hän kertoo olevansa todella iloinen, että pääsi kokemaan myös muut keskuksen osa-alueet.

Unohtumattomia vapaa-ajan kokemuksia aherruksen vastapainona

Pelkkää ahertamista kolmikon kesä ei kuitenkaan ollut! Vapaapäivinä sai muun muassa tutustua lähikyliin, ihailla uskomattomia maisemia, vaeltaa vuorilla, tehdä päiväretkiä junalla ja matkustaa naapurimaihin. Iida Yliniskala vieraili Italiassa ja Liechtensteinissa, ja Saana Saukkola kävi Bernissä katsomassa kiipeilyn MM-kisoja. Ikimuistoisin vapaapäiväaktiviteetti Yliniskalalle ja Saukkolalle oli retki jäätikölle, melkein 3 000 metrin korkeuteen, jossa opeteltiin pelastamaan ihminen railosta. Alli Gustafsson puolestaan ei tule koskaan unohtamaan Coldplayn konserttia, jota hän lähti ex tempore kuuntelemaan areenan ulkopuolelle.

Iltanuotio KISC-partiokodilla.
Kuva: Saana Saukkola

Myös lepo osoittautui intensiivisen työaikataulun takia mukavaksi vapaapäiväaktiviteetiksi, sillä huilata pystyi helposti esimerkiksi kylän uima-altaalla loikoillen tai olohuoneessa elokuvia katsellen. Saukkola kertoo, että tällaiset rennot hetket ystävien kanssa olivat toisinaan niitä suuria seikkailuja tärkeämpiä.

Lähde vapaaehtoiseksi partiokotiin!

Kanderstegin ensi kesän vapaaehtoisten haku on nyt auki. Jotta voi hakea vapaaehtoiseksi, on oltava 18 vuotta täyttänyt partiolainen, joka pystyy kommunikoimaan englanniksi. Lisätietoa löytyy keskuksen nettisivuilta osoitteessa kisc.ch. Vapaaehtoiset saavat ruokailla ja majoittua keskuksella ilmaiseksi, ja matkakuluihin on mahdollista saada avustusta erilaisilta järjestöiltä sekä esimerkiksi Kata Jouhki -säätiöltä. Toki tarvitaan myös rohkeutta lähteä seikkailulle – kolmessa kuukaudessa ehtii kokea monta sellaista!

Partiokoteihin voi lähteä vapaaehtoiseksi erimittaisiksi jaksoiksi. Partioliikkeen maailmanjärjestö WOSMin ylläpitämän Kanderstegin lisäksi löytyy muitakin partiokoteja, joissa voi tehdä vapaaehtoistöitä. Partiotyttöjen maailmanliitolla eli WAGGGSilla on viisi partiokotia ympäri maailmaa.

Kandersteg International Scout Centren eli KISC:n verkkosivut

Lue lisää vapaaehtoistyöstä partiokodeissa

KISC.
Kuva: Alli Gustafsson