Kati ja Anni Joutjärven Tapulitytöistä Lahdesta tutustuivat toisiinsa lapsina partiossa. Viime vuonna he päättivät tarttua haasteeseen ja hakea mukaan Explorer Beltille. Miten ystävyyssuhde kesti 200 kilometrin vaelluksen Sveitsin maaseudulla?

KATARIINA ”KATI” SINIVAARA, 22 vuotta:

– Reissun vaellusosuus alkoi saapumisella Sveitsiin ja tavaroiden pakkaamisella. Seuraavana päivänä nousimme bussin kyytiin. Olimme toiseksi viimeinen pari, joka hyppäsi bussista ulos. Olo oli aika jännä astuttuamme ulos bussista. Saimme kirjekuoren käteen, jossa oli kartta, ohjeet, projektit ja vähän rahaa, jonka jälkeen meidät hyvästeltiin ja meille toivotettiin onnea matkaan. Näin, miten bussi kaartaa kulman taakse ja mietin vain, että enhän minä edes tiedä, missä olen. Minulla on vain tavarani, joilla minun pitäisi selvitä seuraavat kymmenen päivää.

Minua jännitti aika paljon etukäteen, vaikka en lainkaan odottanut jännittäväni. Vasta edellisenä iltana huomasin jalkojani särkevän. En keksinyt sille mitään muuta syytä, kuin että minua jännittää ja tämä on jonkinlainen psyykkinen reaktio. Se meni kuitenkin ohi, kun vaellus alkoi.

Arvaamattomuus tekee EB:stä omanlaisensa kokemuksen. Olemme molemmat reissanneet aika paljon. EB oli kuitenkin ihan erilainen kokemus, koska matkalla pääsi tutustumaan kohdemaan kulttuuriin todella hyvin, ja pääsimme sisälle tavallisen perheen arkeen. Suoritimme matkan aikana projekteja, jotka auttoivat tutustumaan kohdemaan kulttuuriin. Piti tutustua esimerkiksi ruokakulttuuriin, historiaan ja kieleen, jonka jälkeen niistä raportoitiin lokikirjaan. Opimme täysin uusia asioita paikallisten elinkeinoista.

Meillä kävi hyvä tuuri siinä mielessä, että vaikka meillä oli rankkoja päiviä, ne eivät osuneet molemmille samanaikaisesti. Meillä oli mielestäni ikään kuin hiljainen sopimus, että menemme aina heikomman ehdoilla. Eli jos toinen oli väsynyt, niin toinen puski eteenpäin ja auttoi.

Kävely oli rankkaa ja sitä en kaipaa, mutta kohtaamiset ja käymämme keskustelut olivat ikimuistoisia. Kun lähdimme matkalle, luotin ehkä itseeni enemmän kuin ystävääni. Vaelluksen aikana huomasin kuitenkin, että on hetkiä, jolloin en voi luottaa edes itseeni. Silloin on kiva, että voin luottaa ystävääni.

Katariina Sinivaara (yllä) ja Anni Niemi olivat yllättyneitä siitä, että vaelluksen aikana erimielisyyksiä oli vähemmän kuin arjessa.

ANNI NIEMI, 22 vuotta:

– Explorer Belt taisi olla molemmille ensimmäinen kansainvälinen partioreissu. Ei tullut mieleenikään, että olisin hakenut vaellukselle kenenkään muun kanssa, koska olemme Katin kanssa partion ulkopuolellakin todella hyviä ystäviä. Hakiessamme mukaan meidän piti tehdä tehtäviä ja vastata kysymyksiin. Toteutustapa oli vapaasti valittavissa, ja me päätimme tehdä eräänlaisen vihon, johon kirjoitimme kaikki kysymykset auki. Osassa kysymyksiä testattiin hakijan omaa motivaatiota ja luovuutta ja sitä, miten paljon hakija oikeasti haluaa mukaan. Hakemuksen täyttämiseen piti siis nähdä hieman enemmän vaivaa kuin vaikkapa Kuksa-ilmoittautumisen täyttämiseen.

Epävarmuus oli koko ajan läsnä ja se oli todella iso osa sitä kokemusta. Se oli varmaan se asia, joka teki vaelluksesta rankemman. Minut yllätti se, että meille ei tullut koko vaelluksen aikana mistään riitaa. Jopa arjessa meillä on useammin erimielisyyksiä, mutta vaelluksen aikana olimme hyvin keskittyneitä. Me molemmat tiesimme pyrkivämme kohti samaa päämäärää. Ehkä juuri sen takia, että olemme tunteneet yli kymmenen vuotta, kemiamme kohtaavat hyvin. Olisi varmasti ollut erilainen kokemus, jos olisi hakenut mukaan EB:lle tuntemattoman kanssa. Välillä jos jokin asia ärsytti, osasin tunnistaa kyseessä olevan vain mitätön, ohimenevä asia. Tämän suhtautumisen takia suuria näkemyseroja ei ilmennyt.

Kokemus yhdisti meitä, ja voisin lähteä uudestaankin vaeltamaan. Ei välttämättä kuitenkaan ihan kahtasataa kilometriä. Koen oppineeni hyviä käytännön asioita, jotka pitää mielessä tulevilla vaelluksilla. On esimerkiksi hyvä, että Kati on matkassa eräänlaisena järjen äänenä. Mutta ehkä on parempi, ettei hän lue karttaa!

 

EB:lle ilmoittaudutaan
mukaan yksin tai pareittain. Osa on siis saanut
matkakumppaniksi täysin uuden tuttavuuden.

EXPLORER BELT

  • MIKÄ? Explorer Belt on Suomen Partiolaisten järjestämä kansainvälinen partioseikkailu.
  • KENELLE? 18–26-vuotiaille
  • MITEN? EB:n aikana osallistujat kävelevät 200 km kymmenessä päivässä ja suorittavat tehtäviä. Kohdemaan kulttuuriin tutustutaan myös koko porukalla vaelluksen jälkeen. Matka kestää noin kuukauden ja suuntautuu yhteen tai useampaan kohdemaahan.
  • ERIKOISUUS: Vaelluksen aikana oman kännykän tai rahan käyttö ei ole sallittua, vaan tarkoituksena on turvautua saatuun apuun ja näin luoda kontakteja paikallisten kanssa.
  • MITÄ SIITÄ SAA? Huhutaan, että vaelluksen sääntöjen mukaan suorittaneet saavat käyttöönsä hienon vyönsoljen, Explorer Beltin.
  • LISÄTIETOA: explorerbelt.partio.fi