Yhteistyö taustayhteisön kanssa

Partiolippukunnilla on usein ainakin yksi taustayhteisö, joka voi olla esimerkiksi seurakunta, kyläyhdistys, hyväntekeväisyysjärjestö tai muu aatteellinen yhdistys, seura tai järjestö.

Taustayhteisö tukee lippukunnan partiotoimintaa oman päätoimensa ohella. Tukeminen voi olla taloudellista, apuvoimia tapahtumissa tai vaikkapa tilojen tarjoamista vastikkeetta lippukunnan käyttöön. Tuen tarjoaminen voi perustua kirjalliseen taustayhteisösopimukseen, olla määritelty taustayhteisön säännöissä tai joissain tapauksissa nojautua vuosikymmenten tapoihin ja perinteeseen ilman kirjallista sopimusta. Evankelis-luterilaisen seurakunnan ja lippukunnan välisestä taustayhteisösopimuksesta on olemassa valmis malli, jota kannattaa hyödyntää. Yhdistysrekisteriin rekisteröimätön lippukunta voi olla myös juridisesti osa taustayhteisöään.

Usein lippukunnan taustayhteisö määrittelee jossain määrin lippukunnan toimintatapoja. Lippukunnat, joiden taustayhteisönä on tunnustuksellinen uskontokunta, antavat ensisijaisesti sen tunnustuksen mukaista uskontokasvatusta huomioiden kuitenkin jäsentensä uskontojen ja katsomusten moninaisuuden. Lippukunnat, joilla ei ole uskonnollista taustayhteisöä, tukevat muutoin jäsentensä uskonnollista tai katsomuksellista kasvua.

Varsinaisten taustayhteisöjen lisäksi lippukunnalla voi olla tukiyhdistys, jonka tehtävänä on vain partiotoiminnan tukeminen.

Lue lisää lippukunnan taustayhteisöstä.

Katso usein kysytyt kysymykset

 

Yläkuva: Jesse Braun