Suomen Partiolaisten tapahtumissa siirrytään kasvisruokaan

Suomen Partiolaisten hallitus on linjannut, että keskusjärjestön tapahtumissa ja kokouksissa tarjoillaan jatkossa kasvisruokaa. Linjaus on yksi konkreettinen teko tapahtumien hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja edistää partion tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Linjaus koskee keskusjärjestön tapahtumia ja projekteja, joiden suunnittelu käynnistyy päätöksen jälkeen.

Suomen Partiolaiset haluaa edistää kestävän kehityksen tavoitteita ja pienentää partion hiilijalanjälkeä. Jäsenkokous päätti vuonna 2020 yksimielisesti, että partio pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Osana partion vastuullisuustavoitteiden edistämistä keskusjärjestön tapahtumissa tarjotaan jatkossa vain kasvisruokaa. Kasvisruoalla tarkoitetaan lakto-ovo-vegetaarista ruokaa eli ruoka voi sisältää maitotuotteita ja kananmunaa.

Linjaus koskee vain Suomen Partiolaisten eli partion keskusjärjestön järjestämiä tapahtumia, koulutuksia, kokouksia ja leirejä. Paikallistasolla lippukunnat ja piirit päättävät itse, millaista ruokaa tarjoavat tapahtumissaan. Keskusjärjestö kannustaa toki pohtimaan myös paikallisten tapahtumien muonituksen ilmastovaikutuksia ja mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan kasvisruokaa.

Linjaus astuu voimaan heti ja koskee tapahtumia, joiden suunnittelu käynnistetään voimaantulon jälkeen. Linjaus ei siis vielä koske Kajo 2022 -leiriä, jonka valmistelut ovat jo pitkällä. Ohjeistus tullaan päivittämään Suomen Partiolaisten tapahtumien ja projektien toteuttamista ohjaaviin asiakirjoihin.

Kuvassa aamupala ja syöjiä Johtojatulilla.Kohti hiilineutraalia partiota

Kasvisruokaan siirtyminen on yksi konkreettinen askel toimenpidekokonaisuudessa, jolla tullaan edistämään partion hiilineutraaliustavoitetta. Suunniteltuja toimenpiteitä on kuvattu Partioneuvoston marraskuussa 2020 hyväksymässä Hiilineutraali partio 2030 –suunnitelmassa. Suunnitelmaa päivitetään ja konkreettiset toimenpiteet tarkentuvat työn edetessä. Hiilineutraaliustyön toimeenpanoa koordinoi ja tarvittavia toimenpiteitä valmistelee Suomen Partiolaisten vastuullisuusryhmä. Työn toteutukseen ja tavoitteeseen pääsemiseen tarvitaan kuitenkin koko järjestön yhteisiä toimia. Lue lisää partion vastuullisuustyöstä.

”Ilmastonmuutos on yksi lasten ja nuorten suurimmista huolenaiheista. Ympäristön ja ilmaston puolesta toimiminen on vahva osa järjestömme toimintaa, ja haluamme myös keskusjärjestön osalta osoittaa että elämme arvojemme mukaisesti”, partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero kommentoi.

Haluatko keskustella aiheesta?

Maaliskuussa järjestetään kaksi Erätauko-keskustelua kasvisruoan lisäämisestä partiotapahtumissa. Keskusteluilla halutaan tarjota mahdollisuus tuoda esiin linjauksen herättämiä ajatuksia ja kokemuksia sekä kerätä näkökulmia, mitä asioita linjauksen toimeenpanossa tulee ottaa huomioon. Keskustelut voivat myös tukea piirien ja lippukuntien omia pohdintoja ja päätöksiä kestävistä ruokavalinnoista. Tutustu Erätauko-keskusteluihin ja ilmoittaudu mukaan.

Heräsikö kysymyksiä?

Katso usein kysytyt kysymykset kasvisruokapäätöksestä.

Lue puheenjohtaja Siiri Somerkeron blogi ”Tiekartoista käytännön ilmastotekoihin”.