”Partioaseman energiaremontti on yksi niistä konkreettisista teoista, joita partiojärjestö tekee ilmastopäästöjen vähentämiseksi”, kertoo Suomen Partiolaisten talousjohtaja Panu Räsänen.
Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan funkkistalon pihalle porataan neljä 325 metriä syvää energiakaivoa, joista saatava lämpö pitää jatkossa kiinteistön lämpimänä. Kaupunkialueella maan alla risteilee monenlaisia tunneleita, tunnelivarauksia, viemäreitä ja lämpöputkia, jotka vaikuttavat energiakaivojen sijoitteluun tai jopa estävät niiden poraamisen. Partioaseman tontti soveltuu maalämpöön kuitenkin hyvin.
Samalla modernisoidaan kiinteistön automaatio ja ilmanvaihto sekä rakennetaan jäähdytys, jossa hyödynnetään maaviileää. Olosuhteiden parantamisen lisäksi jäähdytysjärjestelmä lataa maalämpökaivoja talvea varten, mikä parantaa entisestään maalämmön hyötysuhdetta.
Partiolaisten tavoitteena on saada näin Partioasemasta hiilineutraali. Seuraavana askeleena on selvittää, miten leireistä ja muista tapahtumista voidaan tehdä aiempaa hiilineutraalimpia.
”Meillä on käynnissä hanke, jossa tätä selvitetään. Partioleireillä on jo muutamien vuosien ajan mitattu energiankulutusta ja esimerkiksi lämpimän veden kulutusta. Tavoitteena on tehdä suunnitella ja toteuttaa meidän seuraava suurleiri niin, että sen hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Sinne odotetaan tällä hetkellä jopa 15 000 osallistujaa”, Räsänen kertoo.
Partioasema on kovalla käytöllä. Siellä käy 25 000 partiolaista kokouksissa joka vuosi. Kävijämäärillä mitattuna Partioasema on siis yksi Helsingin ja koko Suomen suosituimmista nuorisotiloista. Lisäksi Partioasemalla työskentelee yhteensä 50–60 työntekijää.
Partiolaiset ajattelevat toimintansa vaikutuksia muutaman askeleen tavallista pidemmälle. Partioaseman energiaremontin yhteydessä selvitettiin, voisiko talon katolle asentaa omat aurinkopaneelit. Ympärillä on kuitenkin niin korkeita kerrostaloja, että paneelien tuotto olisi jäänyt liian pieneksi.
”Talvella aurinko ei paista tähän meidän katolle juuri ollenkaan. Se ei olisi ollut fiksua”, talousjohtaja Räsänen kertoo.
”Siksi mietimme, että investoisimme tulevaisuudessa aurinkopuistoon tai tuulivoimaosuuksiin. Näin me voisimme lisätä ympäristösähkön kapasiteettia sen sijaan, että vain ostamme sitä.”
Taloudellista puolta ei pidä väheksyä
Vaikka hiilijalanjälki nousee euroja helpommin otsikoihin, Räsänen pitää tärkeänä myös energiaremontin taloudellista puolta. Remontin ansiosta Partioaseman energiakustannukset pienenevät lähes puoleen. Joka vuosi säästöjä kertyy reilut 15 000 euroa.
”Sitä ei pidä väheksyä, että tässä investoinnissa on taloudellisesti ajateltuna järkeä. Energialaskussa säästetyt rahat voidaan käyttää muuhun partiotoimintaan”, Räsänen toteaa.
Partiolaiset hankkivat 1930-luvulla rakennetun funkkistalon käyttöönsä 2007. Aikaisemmin rakennus on ehtinyt toimia kansakouluna, katsastuskonttorina ja seurakuntien toimistona. Tilat ovat neljässä kerroksessa, joista kolme on maan päällä. Neliöitä on yhteensä 1250.
Partiolaiset haastoivat LeaseGreenin
Partioaseman energiaremontin suunnittelee ja toteuttaa energiapalveluyhtiö LeaseGreen. Partiolaisille oli tärkeää, että työt toteutetaan kokonaisratkaisuna.
”LeaseGreen tarjosi meille uskottavan ja hyvän ratkaisun. Keskustelujen aikana nousi myös uusia ideoita ja saimme sellaisen kokonaisuuden, jonka halusimmekin”, Räsänen kertoo.
Partiolaiset haastoivat LeaseGreenin asiantuntijat selvittämään, minkälaiset päästöt tekniikalla ja esimerkiksi maalämpökoneilla on koko elinkaarensa aikana.
”Se ei ollut helppoa. Saimme kuitenkin laskettua riittävällä tarkkuudella, minkälainen hiilijalanjälki Partioasemalle suunnitellulla kokonaisuudella on”, kertoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther.
”Tällainen sparraus on meille ja koko alalle hyväksi. Asiat kehittyvät, kun asiakkaat haluavat enemmän. Olen tosi iloinen, että saamme olla tekemässä partiolaisten päämajasta hiilineutraalia.”
Lue myös: Partio tekee juhlavuonnaan tekoja ympäristön hyväksi.