Nuoret kantavat isoa huolta ilmastosta, mutta ilmastohuippukokouksessa nousi esille myös ratkaisuja ja tulevaisuuden uskoa.

Nuorten ilmastohuippukokous Helsingissä marraskuussa 2023.
Kuva: Saana Palokangas

Meillä oli ilo ja kunnia edustaa Suomen Partiolaisia nuorten ilmastohuippukokouksessa Helsingissä 17.–18.11.2023. Perjantaina järjestöjen päivässä paikalla oli jäseniä noin 30 järjestöstä, ja lauantaina itse huippukokouksessa paikalla oli noin 600 nuorta. Järjestöjen päivänä valmisteltiin nuorten julkilausumaa, joka viimeisteltiin lauantaina kaikkien osallistujien voimin asiantuntijoiden avustuksella.

Julkilausuma luovutettiin lauantaina ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen erityisavustajalle, jonka kautta se viedään Suomen hallituksen luettavaksi. Tarkoituksena on painostaa hallitusta ympäristötoimiin. Nuoret ja ilmastoasiat tulee ottaa huomioon päätöksenteossa paremmin ja siksi tämän kaltaiset tapahtumat ovat tulevaisuuden kannalta tärkeitä.

Lauantaina huippukokouksessa kuunneltiin paneelikeskusteluja, osallistuttiin työpajoihin ja kirsikkana kakun päällä päästiin kuuntelemaan suurta ilmastotenttiä presidenttiehdokkaiden vaalipaneelin muodossa. Koko viikonlopun aikana päästiin tutustumaan moniin ihmisiin erilaisista järjestöistä sekä oppimaan erilaisia tapoja vaikuttaa päätöksentekoon sekä ilmastoon. Perjantaina pääsimme myös grillaamaan kansanedustaja Tiina Eloa sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkästä.

Nuorten ääni kuuluville ilmastokeskusteluun

On tärkeää, että meidän, eli nuorten ääntä kuullaan ilmastokeskustelussa ja päätöksenteossa, sillä me tulemme elämään maapallolla pisimpään. Nuoret kantavatkin suurta huolta ilmaston ja ympäristön tilasta. Pelko, turhautuminen, ahdistus ja tietämättömyys tulevaisuudesta nousivat suosituiksi vastauksiksi, kun nuorilta ilmastohuippukokoukseen osallistujilta kysyttiin, mitä tunteita ilmaston tulevaisuus herättää. Meihin kuitenkin valettiin toivoa siitä, kuinka paljon voimme vielä tehdä.

Oli kunnia saada edustaa juuri partiota näin tärkeässä tapahtumassa. Pääsimme jakamaan muille osallistujille tietoa esimerkiksi partion ympäristökasvatuksesta ja vastuullisuustyöstä, ja toisaalta oppimaan paljon muilta. Partiokasvatus on tärkeä osa partiota Suomessa, ja tärkeä osa sitä on juuri ympäristökasvatus, joten oli hienoa päästä jakamaan sen näkökulmia muiden kanssa. Niin monen muun ilmaston tilasta huolissaan olevan nuoren kohtaaminen samassa tilaisuudessa muistutti myös siitä, että teemme tärkeää työtä yhdessä, eikä kukaan saa suurta muutosta aikaan yksinään.

Kuva: Saana Palokangas

Meillä on taidot ja tahto rakentaa parempaa maailmaa.

Meitä partiolaisia on pelkästään Suomessa 65 000 ja maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa. Meillä partiolaisilla on vastuu toimia ympäristönsuojelun hyväksi ja toimia esimerkkinä. BP:hän sen jo sanoi “Yritä jättää tämä maailma vähän parempana kuin sen löysit”. Meillä on taidot ja tahto rakentaa parempaa maailmaa. Yhdessä olemme enemmän.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on allekirjoittanut nuorten laatiman julkilausuman. Pidämme tärkeänä, että nuoria kootaan laajasti eri taustoista tärkeän aiheen ympärille, ja että he voivat myös esittää vaatimuksia aikuisille päättäjille.

Nuorten ilmastohuippukokouksen julkilausumaan voit tutustua täällä: Julkilausuma, Nuorten ilmastohuippukokous 2023