Mootin ohjelma

Mootin ohjelma on kaksiosainen. Ensin vartiot ja heimot lähetetään Expedition Centereihin, jotka sijaitsevat pääasiassa pitkin Islannin etelärannikkoa. Vartio viipyy samassa keskuksessa neljä päivää, minkä jälkeen on siiryminen yhteiselle leiriosalle, joka on nimetty Islannin ikiaikaisen parlamentin mukaan Alþingiksi.

25.7: avajaiset, jako vartioihin, tutustuminen siirtyminen Expedition Centereihin
26.-28.7: ohjelmaa Expedition Centereissä
29.7: Viimeiset hetket Expedition Centereissä ja siirtyminen Alþingi-leiriosalle. Matkalla pysähdys uimaan.
30.7: International day
31.7-1.8: Alþingi-leiriosan ohjelma
2.8: Alþingin viimeinen päivä, viimeinen ohjelma ja päättäjäiset, purku ja kuljetus Reykjavikiin.
3.8: purku ja IST-bileet
4.8: IST:t poistuvat leiripaikalta

Expedition centerit

Expedition centereitä on useita, ja jokaisessa ohjelma on hieman erilainen. Se mihin keskukseen kukakin päätyy, riippuu siitä miten kukin osallistuja arvottaa kiinnostuksensa ohjelman kolmea painopistettä kohtaan:

  • Seikkailu ja fyysiset aktiviteetit (Physical activities and adventure (A))
  • Kulttuuri ja yhteisö (Culture and community involvement (C))
  • Luonto ja ympäristö (Nature and environment (N))

Kaikki keskukset sisältävä ohjelmaa jokaisesta painopistealueesta, mutta keskusten välillä ne painottuvat eri tavalla. Osallistujien kiinnostuksen mukaan heidät jaetaan vartioihin ja vartiot sijoitetaan keskuksiin. Ilmoittautuessa on erityisen tärkeää, että osallistuja arvioi oman fyysisen kuntonsa rehellisesti, jotta osallistuja selviytyy keskuksen aktiviteeteista.

Alþingi -leiriosa

Leiriosa muodostaa toisen puolikkaan Mootista. Silloin koko tuhatpäinen osallistujajoukko kootaan yhteen Úlfljótsvatnin partiokeskukseen leireilemään. Leirin ohjelmakylät ovat saaneet nimensä Islannin vaakunassa esiintyvien maan suojelijoiden mukaan, ja lisänä Yggdrasill – elämän puu. Kaikki viisi ohjelmakylää käsittelevät Mootin teemaa, muutos- change, omalla tavallaan.

  • Lohikäärme: muutos taiteen ja innovaation kautta
  • Kotka: muutos aikojen kuluessa
  • Jättiläinen: muutos sielun ja ruumiin kautta
  • Härkä: muutos ympäristön kautta
  • Yggdrasill: muutos keskustelun ja kunnioituksen kautta, uskontojen ohjelma

Youth Forum järjestetään kahdesti Alþingin aikana. Siihen tulee ilmoittautua erikseen, ja kummallakin kerralla mukaan valitaan 100 henkilöä, jotka muodostavat mahdollisimman monipuolisen kokoonpanon. Kyseessä on koko päivän ohjelma, jolloin osallistujat viedään Þingvelliriin, paikkaan jossa jo viikinkien Alþingi aikoinaan kokoontui. Youth Forumin päätöslauselmat julkaistaan päättäjäisissä ja viedään seuraavaan World Scout Youth Forumiin (WSYF), joka järjestetään Bakussa.