Ajankohtaista

Partio ja Puolustusvoimat jatkavat tiivistä yhteistyötään

3.5.2024

Partio tekee aktiivisesti yhteistyötä yhteiskunnan eri tahojen kanssa. Suomen Partiolaisilla ja Puolustusvoimilla on takanaan pitkä yhteistyö, joka jatkuu myös tänä vuonna. Partiolla ja Puolustusvoimilla onkin kosolti yhteistä, sillä molemmissa opitaan johtajuudesta, liikutaan luonnossa ja toimitaan ryhmässä.

Puolustusvoimat on Suomen Partiolaisten pääyhteistyökumppani. Pitkään jatkunut yhteistyö hyödyttää molempia, sillä osapuolet voivat ammentavat toistensa osaamisesta.

Partiolla ja Puolustusvoimilla on keskenään useita yhtymäpintoja, sillä molemmissa kertyy samankaltaista osaamista. Esimerkiksi sosiaalisten taitojen opetteleminen, johtajuustaitojen kerryttäminen, metsässä liikkuminen ja puolijoukkueteltan kasaaminen leirillä ovat arkipäivää niin partiossa kuin armeijassakin.

”Partiolaiset ovat tottuneita retkeilijöitä ja haastavat itseään vaikeissakin olosuhteissa. Partiossa opitaankin armeijan tavoin tärkeitä kokonaisturvallisuuden taitoja, jotka edistävät yhteiskunnallista toimintakykyä”, Suomen Partiolaisten varapuheenjohtaja Eero Kivistö kertoo.

Molempien toimintaa leimaa myös vahva nousujohteisuus. Partiossa nousujohteisuus on sisäänrakennettu eri ikäkausien partio-ohjelmaan. Taidot ja vastuut kehittyvät vähitellen esimerkiksi koulutusten myötä, ja partiossa saa ottaa vastuuta jo nuorena.

Eversti Mikael Salo puhumassa Johtajatulilla.
Eversti Mikael Salo oli yksi Johtajatulien pääpuhujista vuonna 2023. Kuva: Hanna Kimmonen

Partio ja Puolustusvoimat jakavat keskenään pedagogista osaamista

Niin partiossa kuin armeijassakin opituista taidoista on hyötyä laajemmin elämässä.

Siksi sekä partion että Puolustusvoimien tavoitteena on jakaa pedagogista osaamistaan sekä edistää partiossa ja varusmiespalveluksessa hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista virallisessa koulutusjärjestelmässä.

Molemmat edistävät partiossa ja armeijassa opittavien taitojen tunnustamista myös työelämässä.

Yhteistyö näkyy erityisesti partiotapahtumissa

Puolustusvoimien tuki näkyy erityisesti partiotapahtumissa, joihin partio vuokraa Puolustusvoimilta erilaista kalustoa, jota ilman tapahtumien tekeminen ei onnistuisi. Kriittisintä kalustoa ovat erityisesti veden kuumentamiseen tarvittavat keittimet, talousvesisäiliö, ensihoitovarustus ja paloturvallisuuskalusto.

Lisäksi Puolustusvoimat on mukana toteuttamassa partiotapahtumien ohjelmaa, josta kenties näkyvin esimerkki on varusmiesbändien ja sotilassoittokuntien esiintymiset.

Sotilassoittokunta esiintymässä Johtajatulilla.
Varusmiesbändit ja sotilassoittokunnat ovat tuttu näky partiotapahtumissa. Kuva: Henri Tammi

”Puolustusvoimat on partiolle merkittävä yhteistyökumppani. Yhteistyö mahdollistaa erityisesti suurtapahtumia kriittisen kaluston osalta. Yhteistyön avulla pystymme pitämään osallistumismaksut kohtuullisina, jolloin tapahtumat ovat saavutettavampia suuremmalle kohderyhmälle”, Suomen Partiolaisten kumppanuuspäällikkö Sanna Rajala avaa.

Puolustusvoimien kalustoa partiotapahtumassa.
Partio vuokraa tapahtumiinsa Puolustusvoimilta erilaista kalustoa, jota ilman tapahtumien tekeminen ei onnistuisi. Kuva: Henri Tammi

Partiotapahtumat puolestaan ovat Puolustusvoimille paikka, jossa voi se esitellä toimintaansa sekä kertoa suomalaisesta asevelvollisuudesta sekä varusmiespalveluksesta ja naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta.

Vuonna 2024 Puolustusvoimat on mukana Lounais-Suomen Partiopiirin talvileiri Kuuralla ja samoajaleiri Huhulla, Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri Kimaralla sekä Suomen Partiolaisten Väre-vaeltajatapahtumassa.