Joulutarinan ensimmäinen osa

Tällä sivulla julkaistaan partiolaisten joulutarinan ensimmäinen jakso. Uudet jaksot ilmestyvät aina adventtisunnuntaisin. Muista mahdollisuus ilahduttaa ystävää aineettomalla lahjalla, ja lahjoita partioharrastus vähävaraiselle lapselle!

kirjoittaja: Iina Kansonen
lukija: Paavo Kerosuo

Kuuntele ensimmäinen osa

Korhosen perheessä käy kuhina. Jouluaattoon on kolme päivää, mutta isän, Mimosan ja Ollin jouluvalmistelut ovat vielä alkutekijöissään. Piparit ja tortut ovat leipomatta, koti siivoamatta, ruokaostokset tekemättä ja joululaulujen sanat hukassa.

Kaiken lisäksi isä on kadottanut puhelimensa. Se pirisee taukoamatta luultavasti jonkun pyykkikasan alla. Topi-koira räksyttää olohuoneessa pauhaavalle televisiolle, ikkunalaudalla on puoliksi syöty jogurttipurkki ja sohvalla viime viikon sanomalehti. Tuolin selkänojalla lepäävät Mimosan likaiset sukat, pöydällä on tahroja eilisestä makaronilaatikosta ja lattialla ainakin sata Lego-palikkaa. Olli ja Mimosa istuvat palikoiden keskellä ja riitelevät.

”Minä laitan tähden kuuseen!” Mimosa huutaa.

Olli on kuitenkin aivan ehdottomasti sitä mieltä, että tänä vuonna on hänen vuoronsa asettaa tähti paikalleen. ”Sinä olet aina laittanut sen!” hän kiljuu siskolleen kulmat kurtussa.

Mimosa kiljuu naama punaisena takaisin, ja sitten huutaa Olli, ja sitten taas Mimosa.

Isä valloittaa keittiöön kasautunutta tiskivuorta. Hän keskeyttää hetkeksi puuhansa ja työntää päänsä olohuoneen oviaukosta. ”Tässä huushollissa ei ole joulurauhasta tietoakaan”, hän huokaisee kyllästyneenä ja katoaa takaisin keittiöön. Mimosa ja Olli katsahtavat toisiinsa.

”Mitä se oikein sanoi? Että ei ole tietoakaan mistä?” Mimosa kuiskaa Ollille.

Olli kohauttaa olkiaan. Sisarukset eivät tiedä, mitä joulurauha tarkoittaa. Ilmeisesti kuitenkin jotakin tärkeää, koska Topi on lakannut räksyttämästä ja tuijottaa lapsia mietteliäänä. Mimosa vilkaisee Ollia ja sanoo: ”Minä luulen, että meidän täytyy auttaa isää.”

Olli katsoo ihmeissään siskoaan. ”Tiskaamisessako?” hän kysyy.

Mimosa nyrpistää nenäänsä. Hän inhoaa tiskaamista. ”Ei, kun joulurauhan etsimisessä tietenkin”, hän sanoo.

Sisarukset katsovat toisiaan ja nyökkäävät yhteisymmärryksen merkiksi. Topi haukahtaa. Se on mukana suunnitelmassa.

Mutta mistä joulurauha voisi löytyä? Mimosalla on idea. Hän osoittaa sormellaan yhtä olohuoneen seinistä. Olli tietää tasan tarkkaan, mitä Mimosa tarkoittaa. Hän pudistaa kiireesti päätään. Ei, ei missään nimessä.

Seinän takana asuu Rauha-mummo. Kaikki talon lapsista tietävät, ettei Rauhan kanssa ole leikkimistä, ei varsinkaan joulun aikaan. Rauha vihaa joulua – ja lapsia, tai niin kaikki talon lapset ainakin sanovat. Talossa asuu kaksitoista lasta, ja he kaikki hiipivät rappukäytävässä Rauha-mummon oven ohi hiirenhiljaa, jottei tämä vain kuulisi ja avaisi ovea.

Siihen on syynsä. Kerran Rauha-mummo huitoi rikkaharjalla yläkerran Eerikaa, koska Eerika oli laulanut joululauluja käytävässä (tai niin Eerika ainakin kertoi). Ja viereisen rapun Teijoa Rauha oli viime jouluna heittänyt lumipallolla (Teijo tosin sanoi, että se saattoi olla myös alakerran Vilma).

”Rauha-mummo tietää takuulla jotain joulurauhasta. Sen nimihän on Rauha!”, Mimosa yrittää vielä.

Mutta Olli pyörittää päätään ja pysyy lujana: ”Rauha-mummo liiskaisi meidät harjallaan perunamuusiksi, jos me puhuttaisi sille joulusta. Silloin isän joulu olisi taatusti pilalla”, hän sanoo.

Mimosan silmät leviävät lautasen kokoisiksi jo pelkästä ajatuksesta. Hän ei todellakaan halua liiskautua perunamuusiksi juuri ennen joulua.

Sisarukset päättävät yksissä tuumin etsiä joulurauhaa jostakin muualta kuin naapurista. Rauha-mummon lisäksi on oltava joku muukin, joka tietää, mikä joulurauha on ja mistä sen voisi löytää. Ollin ja Mimosan on poistuttava kotoa tekemään etsintöjä.

Isä tiuskii keittiössä tiskeille ja kuuluu sitten vastaavan puhelimeen. Se on viimeinkin löytynyt!

Olli, Mimosa ja Topi hipsivät eteiseen. On parempi pysytellä isältä piilossa ja antaa hänen hoitaa kotityöt, puhelut ja jouluvalmistelut rauhassa. Olli sujahtaa vihreään toppahaalariin, ja Mimosa kiskoo niskaansa punaisen takin. Sisarukset vetävät kengät jalkoihinsa. Sitten Olli kiinnittää talutushihnan Topin kaulapantaan.

Mimosa naksauttaa ulko-oven lukon auki niin hiljaa kuin pystyy. Isä puhuu yhä puhelimeen. Olli, Mimosa ja Topi pujahtavat rappukäytävään. Mimosa nostaa sormen huulilleen hiljaisuuden merkiksi.

Suoraan sisarusten edessä on nyt Rauha-mummon ovi. Siihen on kiinnitetty valkoinen paperilappu, jossa lukee vihaisin kirjaimin ”EI MAINOKSIA EIKÄ ILMAISJAKELULEHTIÄ”. Ollin ja Mimosan sydämet takovat. Ulko-ovelle on hiivittävä päästämättä äännähdystäkään.

Ja kuinka ollakaan, juuri silloin Topi haukahtaa. Haukku on hiljainen, mutta se jää kaikumaan rappukäytävään. Rauha-mummon korvat ovat tarkat, yläkerran Eerika on kertonut. Nyt on kiirehdittävä eteenpäin ja äkkiä! Mimosa kerää rohkeutensa ja hiipii nopeasti kohti alakerran ulko-ovelle vieviä rappusia. Hän viittoo Ollia seuraamaan perässään.

Olli seuraa siskoaan niin hiljaa ja nopeasti kuin pystyy. Topi ei selvästi ymmärrä, kuinka vakavasta paikasta on kyse, sillä se jää nuuhkimaan Rauha-mummon ovea. Olli nykii Topin hihnaa, ja pojan helpotukseksi koira seuraa häntä kiltisti rappusille. Sitten sisarukset laskeutuvat portaat alas ulko-ovelle.

”Se oli lähellä!” Olli parahtaa hiljaa.

Mimosa nyökkää. Rauha-mummon kanssa ei toden totta ole leikkimistä. Mimosa työntää painavan ulko-oven auki. Kylmä viima työntyy sisään ovenraosta ja saa Ollin värisemään.

Topia ei kylmä ilma huoleta. Se lähtee innokkaasti kulkemaan kohti ovenrakoa, kiskaisee kerran lujaa ja ennen kuin Olli ehtii huomata, hänen otteensa hihnasta lipeää. Topi pujahtaa ovenraosta ulos.

Koira juoksee vastapäisen puiston reunaan. Hihna laahaa sen perässä. Topi piehtaroi hetken riehakkaana lumessa ja ampaisee taas juoksuun. Se hölköttelee koko ajan kauemmas ja kauemmas, kunnes erottuu enää pienenä pisteenä horisontissa. Topi on karannut!

Tarinan seuraava osa julkaistaan toisena adventtisunnuntaina tällä sivustolla.


Ilahduta ystävää aineettomalla lahjalla

Valokuva: kaksi partiolaista nuotion äärellä talviretkellä

Onko ystävälläsi jo kaikkea? Anna lahjaksi aineeton joululahja, jolla mahdollistetaan vähävaraisen lapsen harrastus.

SIIRRY JOULULAHJAKAUPPAAN