Joulutarinan kolmas osa

Tältä sivulta löydät partiolaisten joulutarinan 2022 kolmannen jakson. Vuoden 2022 joulutarinan kolmas jakso julkaistaan 11.12. Uudet jaksot ilmestyvät aina adventtisunnuntaisin. Muista mahdollisuus ilahduttaa ystävää aineettomalla lahjalla, ja lahjoita partioharrastus vähävaraiselle lapselle!

  • kirjoittaja: Ninka Reittu
  • lukija: Paavo Kerosuo
  • kuvitukset: Ninka Reittu

Pottulan lapset ja talvinen pulma, Osa 3: Hertan ja Matildan ratkaisu

joulutarinan osa 3

Pimeässä Kuokansyrjän talossa äänettömästi liikuskeleva tonttu hiippaili Hertan ja Matildan oven taakse kuullakseen tarkemmin, mistä lapset niin kiivaasti supisivat. Kesti pitkälle yöhön ennen kuin keskustelu lastenhuoneessa taukosi ja taskulamppu sammutettiin.

Aamun sarastaessa Hertta ja Matilda kirmasivat keittiöön täynnä intoa. Herra Siikli liotti teepussia kupissa ja oli juuri voitelemassa paahtoleipää. – Olemme keksineet ratkaisun! sisarukset hihkuivat.

– Pyydetään apua metsän eläinten ruokkimiseen kyläläisiltä. Ihan jokaisella on varmasti kellarissaan muutama ylimääräinen omena, Hertta ja Matilda kiljuivat innoissaan.

Herra Siiklin ilme kirkastui ja hän alkoi nauraa röhöttää. – Olisihan minun pitänyt arvata, että teillä lapsilla on joku viisas ratkaisu tähänkin.

Ja niin kuokansyrjäläiset suuntasivat Pottulaan.

Vaikka kaikilla oli kylmänä ja lumisena talvena tiukkaa ja varastoja vaalittiin tarkasti, saattoi aina löytyä jotakin annettavaa. Pottulan väki oli kyllä ystävällistä, mutta samalla aika varautunutta sakkia. Mieluummin huolehdittiin ensin omista asioista, vasta sitten muista. Mutta aivan kuten lapset olivat aavistelleet, aina jostakin löytyi pussillinen porkkanoita tai nyssykkä kuivattua leipää.

Vihtori Viljanen, Matildan ja Hertan hyvä ystävä, oli kauppiaan lapsi. Vihtori tunnettiin Pottulassa iloisesta hymystään ja lempihatustaan, jonka Vihtori oli saanut lahjaksi isoisältään. Vihtori keksi, että kaikki kasvikset, jotka eivät menneet päivän aikana puodissa kaupaksi, lahjoitettiin seuraavana päivänä eläimille.

Lämpimiä leipiä saatiin leipuri Voipullalta. Voipulla oli suurikokoinen muori, joka oli myös vahva kuin härkä. Hän kantoi leipiä isoissa kangassäkeissä kahden suuren hevosen vetämiin kärryihin. Vastapaistetun leivän tuoksu levisi kaikkialle ympäristöön houkuttelevana ja kotoisana. Ja kun kärryt keinahtelivat kylänraittia pitkin, sitä seurasivat linnut, oravat ja jänikset iloisesti pyrähdellen.

Voipullan kauppa-apulainen Hilma, Vihtori, Matilda ja Hertta pakkasivat pulkat ja kelkat täyteen herkkuja. Kun kaikki ruoat oli saatu kyytiin, lähtivät sisarukset kyläläisten avustamina seuraamaan Voipullaa kohti Itukynttä, jonne ruokalahjoituskuorma oli tarkoitus kuljettaa.

Taival ei ollut aivan helppo, sillä lunta oli paljon. Kerta toisensa perään joku kelkoista kaatui tai joku lapsista tuiskahti nenälleen lumihankeen. Isoilla hevosillakin oli työ ja tuska päästä eteenpäin lumessa, ja monta kertaa kyläläiset joutuivat työntämään kärryjä hevosten urakkaa helpottaakseen. Myös Kuokansyrjän pieni Pulla-poni ponnisteli kaikin voimin eteenpäin oman kärrynsä kanssa, sillä se tiesi heillä olevan tärkeä tehtävä.

Silloin herra Siikli kajautti taas ilmoille tarpomislaulun. Komeammin ja kuuluvammin kuin koskaan, lauloi vanha perunanviljelijä. Pian kaikki yhtyivät mukaan lauluun ja sillä olikin ihmeellinen vaikutus. Miten paljon voimaa voikaan saada yhdessä laulamisesta! Jalat nousivat lumessa korkeammalle ja kaikkein kumarinkin selkä suoristui.

Kaikkialta laaksoista kaikui laulu, sillä sana oli kiirinyt ja apua tuovia ihmisiä saapui nyt joka puolelta. Syrjäisimmästä torpastakin oli lähtenyt pikkuruinen pappa kiikuttamaan leipäpalastaan. Ison perheen viisi lasta naapurikylästä toi karhuille suuren vasullisen mustikoita. Eri suunnista yhdistyivät nämä kulkijat mukaan suureen joukkoon, joka saapui hiljalleen mahtavan Itukynnen juurelle.

Oli kaunis talvinen ilta, ja taivas täyttyi tähdistä.

Kenenkään huomaamatta metsän suojasta kyläläisten kulkua seurasi myös pieni tonttu. Se näytti tekevän kiivaasti merkintöjä mukanaan olevaan vihkoon. Mitähän se vihkoonsa kirjasi?

Ilahduta ystävää aineettomalla lahjalla

Osta partiolaisten aineeton lahja
Kuvitus: Ninka Reittu

Onko ystävälläsi jo kaikkea? Anna lahjaksi aineeton joululahja, jolla mahdollistetaan vähävaraisen lapsen harrastus.