Ajankohtaista

Harrastustoiminta käynnistyy taas – mutta ei kaikilla

3.7.2020

Harrastamisella on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia lapsen kehitykseen. Erityisesti epävarmoina aikoina ystävät ja mielekäs tekeminen tuovat turvaa ja jatkuvuutta. Joillekin lapsille raha on kuitenkin este harrastamiselle. Partiossa perheiden taloustilanteen muutos on näkynyt viime vuosina roimasti kasvaneessa jäsenmaksuvapautusten tarpeessa.

Vaikka partio on suhteellisen edullinen harrastus, ovat jäsenmaksuvapautusanomukset lisääntyneet noin 20-30 % vuosittain. Tällä hetkellä jäsenmaksuvapautus annetaan noin 1000 partiolaiselle vuosittain. Partion harrastamista tuettiin vuonna 2019 myös myöntämällä satoja leiristipendejä sekä varustepaketteja yli kolmellesadalle lapselle.

Harrastaminen ehkäisee syrjäytymistä

Harrastuksilla on tärkeä rooli lasten ja nuorten yksinäisyyden torjumisessa. Harrastamisen hyödyt ovat samat perheen varallisuudesta riippumatta: harrastuksissa saa kavereita, ne opettavat uusia taitoja ja antavat onnistumisen kokemuksia.

”Erityisesti vähävaraisten perheiden lapsille harrastuksissa on lisäksi se etu, että harrasteryhmässä eivät välttämättä päde lasten ja nuorten välillä samat sosiaaliset hierarkiat kuin vaikkapa koulussa, jossa vähävaraisuus saattaa olla muiden oppilaiden tiedossa”, kertoo tutkija, Helsingin yliopiston dosentti Päivi Berg Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Harrastuksesta eväitä elämään

Harrastaminen tukee monin tavoin lapsen kasvua ja elämäntaitoja. Turvallisessa harrastusympäristössä voi oppia ottamaan muita huomioon ja toimimaan ryhmässä, kehittää itseään ja löytää omia vahvuuksiaan. Esimerkiksi keväällä 2020 julkaistun Partion vaikuttavuustutkimuksen mukaan partiolaiset erottuvat positiivisesti muista saman ikäisistä nuorista erityisesti sitoutuneisuudessa, yhteisöllisyydessä, ulospäin suuntautuneisuudessa sekä auttamisessa ja muiden tukemisessa.

Harrastamisessa on selviä eroja perheen tulotason mukaan: vähävaraiset lapset harrastavat muita harvemmin. Taloudellisesti epävarmoina aikoina joudutaan monissa perheissä miettimään, miten menoja karsitaan. Erityislaatuisen kevään jälkeen on erityisen tärkeää, että mahdollisimman moni lapsi ja nuori saisi kokemuksen ryhmään kuulumisesta.

”Erilaiset harrastamisen taloudelliset tuet ovat nyt tärkeitä. Partiossa myönnämme jäsenmaksuvapautuksia Partion ystävät- rahaston lahjoitusten avulla ja koitamme siten varmistaa, että kenenkään harrastus ei jäisi rahasta kiinni”, kertoo Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Maria Ruohola.

Liity Partion ystävien kuukausilahjoittajksi!

Säännöllisen tukesi avulla voimme varmistaa, että raha ei ole este kenenkään harrastukselle.

Jo 10 euron kuukausilahjoituksella kaksi innokasta tulevaa partiolaista saa ikioman harrastuksen!

Lahjoita lapselle harrastus!