Ajankohtaista

Hervannassa kaikki pääsevät harrastamaan

6.5.2020

Partion harrastamista mahdollistetaan Partion ystävien lisäksi myös lippukuntatasolla. Tamperelainen Tervaksentekijät -lippukunta on toiminut Suomen suurimmassa lähiössä Hervannassa jo 10 vuotta, ja sen tarkoitus on alusta asti ollut tarjota mukava harrastus myös niille, joilla ei siihen muuten ole mahdollisuutta.

Kun Tervaksentekijät -lippukunta perustettiin Tampereen Hervantaan, oli alusta asti selvää, että mukaan pääsy halutaan tehdä kaikille helpoksi. Vaikka Hervannassa asuu laaja kirjo eri kieliryhmiin kuuluvia sekä tulotasoiltaan erilaisia perheitä, on partion harrastaminen alueella mahdollista kaikille lähtökohdista riippumatta.

Lippukuntatasolla harrastamisen kynnystä voi madaltaa monenlaisilla pienillä teoilla.

”Lähtien ihan siitä, että muistutamme lippukuntalaisiamme Suomen Partiolaisten jäsenmaksuavustuksista säännöllisesti. Niistä kertominen on tärkeää, koska tuensaantimahdollisuus ei välttämättä tule mieleen laskuja avatessa”, kertoo Jenni Rekola Tervaksentekijöistä.

Pienillä tukikeinoilla iso merkitys

Tervaksentekijöissä otettiin neljä vuotta sitten käyttöön kausimaksujärjestelmä, jossa perhe voi maksaa kaikki syksyn ja kevään tapahtumat halutessaan kerralla. Kausimaksuun voi hakea vapautusta lippukunnalta, ja 10-15 % jäsenistä hakee ja saakin vapautusta vuosittain. Vastikään lippukunnassa tehtiin myös selvitystyötä siitä, miten perheet voivat saada maksuihin tukea kaupungin sosiaalitoimelta.

”Maksuvapautushakemukset käsitellään luottamuksellisesti vain hallituksemme kesken, mikä on tosi hyvä. Näin kaikki lapset pysyvät tasa-arvoisina ryhmänjohtajien silmissä, kun mekään emme tiedä, kuka avustuksia on hakenut.”

Yksi este partiotapahtumiin osallistumiselle voi olla myös auton puuttuminen. Tervaksentekijöissä yhteisiin tapahtumiin kuljetaan kimpassa busseilla, ja matkat maksetaan lippukunnalle hankituilla bussikorteilla.

”Saamme vanhemmilta todella positiivista palautetta toiminnastamme. Perheiden kiitollisuus on panostukseemme nähden huikea, ja vanhemmat ovatkin meillä ehkä keskimääräistä sitoutuneempia toimintaamme muilla tavoin; apuna tapahtumissa tai vaikka leipomalla mokkapaloja myyjäisiin”, Rekola iloitsee.

Kaksikielistä viestintää koteihin

Tervaksentekijöiden jäsenissä on paljon lapsia, joiden vanhemmat eivät puhu suomea. Lippukunnassa viestintä koteihin on kaksikielistä. Tiedotteet ja WhatsApp-keskustelut ovat suomeksi ja englanniksi.

”Onnistumme tässä, koska emme pyri täydellisyyteen. Käännösten ei todellakaan tarvitse olla natiivienglannin tasoa tai sanasta sanaan käännettyjä. Lähes kaikki lapset kyllä puhuvat suomea hyvin, joten käännösten tarkoitus on vaan pitää myös vanhemmat kärryillä siitä, mitä partiossa tehdään”, Jenni Rekola kertoo.

Erityslapset mukaan

Tervaksentekijöissä on järjestetty sisupartiotoimintaa ensimmäisenä Tampereella koko lippukunnan olemassaolon ajan. Lippukunnassa toimii tällä hetkellä yksi sisuryhmä ja esimerkiksi ADHD- ja Asperger-lapsia on mukana myös integroiduissa ryhmissä.

Tutut ohjenuorat toimivat ryhmänjohtajille myös erityislasten kohtaamisessa: aito kiinnostus ja avoimuus perheiden suuntaan auttavat pitkälle.

”Me johtajat emme ole kasvatusalan ammattilaisia, eikä meidän tarvitsekaan olla. Olen itsekin monta kertaa kysellyt erityislasten vanhemmilta neuvoja ja vinkkejä lasten kanssa toimimiseen, ja he antavat niitä tosi mielellään”.

”Johtajistoltamme tämä kaikki vaatii oikeastaan vain avointa mieltä ja ymmärrystä siitä, että kaikki perheet eivät ole samanlaisia kuin se, missä itse on kasvanut”, Rekola pohtii.

Haluamme partiossa varmistaa, että raha ei ole este kenenkään harrastukselle. Partion ystäviltä saamiemme lahjoitusten avulla tuemme vuosittain tuhansien vähävaraisten lasten ja nuorten partioharrastusta lippukunnissa ympäri Suomen.

Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee mahdollisuuden harrastaa, kuulua ryhmään, kokea onnistumisia ja tuntea itsensä merkitykselliseksi.

Sinäkin voit auttaa. liity partion ystäväksi jo tänään!

Suomen Partiolaisten Partion ystävät -rahasto myöntää jäsenmaksuvapautuksia sekä leiristipendejä hakemusten perusteella niitä tarvitseville. Anomusten määrät ovat olleet selvässä kasvussa viime vuosina, ja tavoitteena onkin, että kaikki tukea tarvitsevat sellaisen myös saisivat. Lahjoitusten avulla pystytään varmistamaan, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus harrastaa.