På svenska

Hej explorerscout, Explo är här igen!

Har du hört om explorerscoutevenemanget Explo? Nå, efter det här har du åtminstone. Explo är Finlands Scouters nationella explorerscoutevenemang som ordnas vartannat år!

Du förstod rätt: ett evenemang som är planerat just precis för ungdomar i åldern 15-17 år!

På Explo kombineras scoutingens alla bästa bitar; lägerlivets gemenskap, en varmhjärtad atmosfär och bra sammarbetsanda; ett program där var och en får skapa en egen helhet som är intressant just för en själv och samtidigt träffa nya explorerscoutkompisar; festivalers engergiska men avslappnade stämning. Under Explo får explorerscouten drömma, vara med om äventyr, uppleva och lära sig nytt.

Kortfattat: Explo är ett enhelgs spektakel, förverkligat utan kompromisser för explorerscouter och sådana som är intresserade av att bli det.

När: 18-20.10.2019
Var: I Riihimäki
För vem: 15-17-åriga explorerscouter och för alla ungdomar i samma ålder som är intresserade av scouting
Varför: Ett oförglömligt scoutäventyr med dina kompisar och 1500 andra unga
Anmälning har börjat! 

Explo är ett huvudsakligen finskspråkigt evenemang, men det kommer också att finnas svensk- och tvåspråkiga inslag.

Anmälningen till Explo börjar! 

Explorerscoutårets höjdpunkt Explo arrangeras 18-20.10 i Riihimäki! På Explo får du träffa ungdomar från hela landet, uppleva äventyr och ha roligt!

I anmälarens guide hittar du allt du behöver veta för att kunna anmäla dig. Deltagarens guide skickas ut till de anmälda efter anmälningstidens slut. 

Vem kan anmäla sig till Explo?

ETill Explo kan du anmäla dig ifall du är i explorerscoutåldern, dvs. 15-17 år gammal, och också om du är äldre eller yngre än det men i din scoutkår är en del av explorerscoutverksamheten. Du kan anmäla dig som deltagare även om du deltagit i Explo tidigare. Deltagarna behöver inte vara scouter så du kan också bjuda med din kompis som inte är scout! 

Du kan anmäla dig ensam, eller samla ihop hela kårens alla explorerscouter och anmäla er tillsammans, till årets roligaste veckoslut. På Explo får du helt säkert nya bekanta, och på Explo finns många vuxna som ser till att du har det bra. 

Evenemanget är öppet för alla, och deltagares eventuella specialbehov noteras vid anmälningen. 

Hur fungerar anmälningen?

Anmälningen sker via scouternas medlemsregister Kuksa 15.8.-23.9. Det lönar sig att inte lämna anmälningen till sista dagen. Deltagare under 18 år kan anmälas antingen av sin målsman eller av kårchefen. Anmälnings- och annulleringsanvisningarna lönar det sig att bekanta sig med på förhand.

Anmälningslänken hittas här då anmälningen öppnat.

Vad kostar Explo?  

Explo kostar 59 euro. I avgiften ingår inte transporterna till och från evenemanget, så dessa måste du stå för själv. Deltagaravgiften betalas efter att anmälningen avslutats och före evenemanget. 

För deltagaravgiften kan du ansöka om stipendium. Stipendium, dvs befrielse från deltagaravgiften ansöker du om i Kuksa i samband med anmälningen. 

Vad händer på Explo?

Då du anmäler dig väljer du två programstigar för lördagen. Det lönar sig att anmäla sig i god tid så att du säkert hinner med på de stigar som intresserar dig mest. 

På fredag- och lördag-kvällarna ordnas häftigt kvällsprogram, och du har möjlighet att delta i det redan legendariska simbassängspartyt. Söndagens program är en mässa där du kan gå runt och få nya intryck och erfarenheter av grejer inom och utanför scoutingen.

På explo finns möjlighet att spendera mycket fritid med nya kompisar, och dessutom erbjuds ständigt arrangerat program för dem som vill delta i det. 

Hur sover vi på Explo? 

På Explo  sover vi i inkvarteringsskolor. Deltagarna delas in i skolorna närmast enligt kår. I varje skola finns skolansvariga som kan hjälpa dig med allt som rör evenemanget. För inkvarteringen behöver du ett liggunderlag och en sovsäck.

Måltiderna sker på inkvarteringsskolorna. Dessutom ordnas kontinuerligt program på skolorna. 

Varifrån får jag mer info om Explo?

Följ Explo på Instagram @samoajaexplo och Explo 2019 -evenemanget på Facebook. All information om Explo finns på:  www.partio.fi/nyt/explo/ 

Vi ses på Explo!

 

 

Anmäl dig här!