Partiolippukunnat: lue lisää varainkeruumahdollisuudesta lippukunnille tarkoitetusta osiosta.
Järjestä luontoretki koulu- tai päiväkotiryhmällesi ja hae avustusta retkeä varten
TAH-säätiö, Alli Paasikiven Säätiö, Brita Maria Renlundin muistosäätiö, RELEX-säätiö ja Urlus-Säätiö avasivat yhteisen avustushaun luontoretkien toteuttamiseksi varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetuksen ryhmille. Haku oli avoinna 19.2.–12.3.2025. Avustuspäätöksistä tiedotetaan 26.3. mennessä. Aikaa retken järjestämiselle on avustuspäätöksestä lokakuun loppuun saakka.
Edellisvuoden avustushaku luontoretkille oli suuri menestys. Vuonna 2024 avustuksia myönnettiin huimat 129 000 euroa ja tällä summalla yli 9000 lasta ja nuorta pääsi luontoretkelle oman luokkansa tai ryhmänsä kanssa. Retkiä tehtiin erilaisiin luontokohteisiin, kuten metsiin, saaristoon, tuntureille, kansallispuistoihin ja luontokeskuksiin. Retkillä tutustuttiin muun muassa lintujen kevätmuuttoon, geologisiin ilmiöihin ja metsän eliölajeihin.
Avustushaun avanneet säätiöt ovat tunnistaneet varhaiskasvatusryhmien ja koululaisten tarpeen luontoretkille, joilla lapset ja nuoret voivat rikastaa ja syventää suhdettaan ympäristöön. Avustushaun myötä säätiöt toivovat, että yhä useampi lapsi ja nuori saisi mahdollisuuden osallistua luontoretkelle. Säätiöt myöntävät avustuksia enintään 1 000 euroa retkeä kohti. Avustuksella voidaan kattaa retken kustannuksia, esimerkiksi yhteiskuljetuksia, eväitä tai sisäänpääsymaksuja. Retkille voi osallistua lasten ja nuorten lisäksi tarvittava määrä opettajia tai muita tukihenkilöitä, kuten lapsille läheisiä aikuisia.
Säätiöt ovat kutsuneet jälleen Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n mukaan koordinoimaan avustushaun toteutusta. Verkkosivuille on koottu partiolaisten vinkkejä onnistuneen luontoretken toteuttamiseen. Avustuksella ja retkivinkeillä halutaan madaltaa retkelle lähdön kynnystä ja tehdä luonnosta inspiroiva oppimisympäristö yhä useammalle lapselle ja nuorelle.
Vuonna 2025 luokkien on mahdollista saada apua retken toteuttamiseen paikalliselta partiolippukunnalta. Luokkien yhteistyötoiveita kartoitetaan hakulomakkeella, minkä jälkeen avustusta saaneille pyritään löytämään sopiva lippukunta.
Avustuksilla halutaan tukea lasten ja nuorten kasvua kestävään elämäntapaan. Jokaiseen avustettavaan retkeen kuuluu ikätasoisesti toteutettu päästöjen minimointi tai ilmastovaikutusten kompensointi. Sen voi toteuttaa joko tekemällä lahjoituksen ilmasto- tai ympäristötyötä tekevään järjestöön tai kompensoida retken päästöt hiilijalanjälkeä kompensoivan yrityksen kautta. Voitte kompensoida retken päästöjä myös esimerkiksi tekemällä kestävämpiä arjen valintoja – pyöräilemällä kouluun, suosimalla kasvisruokaa tai vähentämällä kulutusta.
”Reissun päällä pääsee myös ihan erilaisella tavalla tutustumaan oppilaisiin. Ympäristö on paljon vapaampi kuin koulussa ja se vapauttaa myös oppilaita. He saattavat koulussa olla ”takapenkin mörököllejä”, jotka eivät paljon puhua pukahda opettajalle. Reissussa heistä kuitenkin kuoriutuu paljon avoimempia ja rennompia ja kävellessä saatetaan jopa tunnin verran jutella niitä näitä ja käydään läpi heidän muistojaan mummon mökiltä ja vaarin kalareissuilta. Tällaiset reissut antavat aivan eri tavalla mahdollisuuden erilaisille oppilaille tulla kuulluksi ja nähdyksi, ja heidän itsetuntonsa vahvistuu, kun he huomaavat pärjäävänsä ja osaavansa toimia luonnossa.” – palaute luontoretkeltä 2024
Yhteistyössä





Sivuston kuvat: Suomen Partiolaiset / Susanna Oksanen, Kivisillan päiväkoti Pomarkku, Kirkonkylän koulu Loimaa