Skolor och daghem – ansök om bidrag för naturutflykter 

Naturutflykter för över 10 000 barn och unga tack vare stiftelsebidrag

Genom en gemensam stiftelsesatsning får över 10 000 barn och unga inom småbarnspedagogiken, grundskolan och andra stadiet göra en naturutflykt i år. Totalt 141 000 euro beviljades i bidrag för sammanlagt 170 naturutflykter runt om i landet.

Satsningen möjliggörs av TAH-stiftelsen, Alli Paasikivi-stiftelsen, RELEX-stiftelsen, Urlus-Stiftelsen och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Ansökningsprocessen har administrerats av Finlands Scouter.

Satsningen görs i år för tredje gången. Under ansökningstiden lämnades 660 ansökningar in. Sammanlagt 171 ansökningar beviljades bidrag och den beviljade summan är totalt 141 000 euro. Tack vare bidragen kan över 10 000 barn och unga runt om i Finland delta i en naturutflykt. 

I fjol deltog kring 9 000 barn och unga i naturutflykterna. Då var bidragssumman sammanlagt 129 000 euro. I år intensifierade de medverkande stiftelserna sitt samarbete och en ny aktör kom med i satsningen, Alli Paasikivi-stiftelsen. Den sammanlagda bidragssumman är högre än i fjol.

”Vi kunde öka antalet beviljade bidrag och ge fler barn och unga möjligheten att skapa eller fördjupa sitt förhållande till naturen. Det här är ett fint exempel på hur man genom samarbete kan bidra till barns och ungas välmående”

Henna Hakkarainen, verksamhetsledare för TAH-stiftelsen

Utflykter till öar, fågeltorn och nationalparker

Naturutflykterna som ordnas med hjälp av bidragen görs runt om i landet. Barn och unga kommer bland annat att bekanta sig med nationalparker och med naturmål i närmiljön – öar, fågeltorn och naturstigar. Skolklasserna och daghemsgrupperna bestämmer själv målet och innehållet för utflykten. Utflykterna ordnas under våren och hösten.

På utflykterna får deltagarna ta del av naturens mångfald, följa fåglarnas vårflytt och njuta av den lugnande inverkan som naturen har. De yngsta deltagarna gör utflykterna under skoldagen eller daghemsdagen medan utflykterna som unga på andra stadiet gör kan räcka flera dagar.

Bidragen används bland annat för att täcka kostnader för transport, mellanmål och inträde.

”Naturutflykterna ger barn och unga en möjlighet att förundras, slappna av och lära sig tillsammans. Upplevelserna stärker känslan av gemenskap och ökar förståelsen för naturens mångfald. Behovet av den här typen av upplevelser är större än någonsin”

Tiina Herlin, viceordförande i TAH-stiftelsens styrelse
Bild från förra året: Kirkonkylän koulu, Loimaa

Ansökningsanvisningar

Ansökan är öppen 19.212.3.2025. Beslut om understöd meddelas senast 26.3.2025. Utflykterna kan ordnas från det att stipendiet beviljas till slutet av oktober.  Skicka in en redovisning över hur bidraget använts senast en månad efter att utflykten ordnats.

Fyll noggrant i blanketten och granska uppgifterna innan du skickar in dem. Det går inte att redigera uppgifterna efter att blanketten är inskickad. Vi behandlar inte bristfälliga ansökningar. 

Bidraget kan endast betalas till ett bankkonto som innehas av en kommun, läroinrättning, föräldraförening eller instans som ordnar småbarnspedagogik. Sökanden bör ha ett FO-nummer. Bidrag kan inte betalas till privatpersoner. 

Frågorna på blanketten

  1. Organisation (skola, daghem)
    • Postadress
    • Postnummer
    • Postort
    • FO-nummer
    • Åldersgrupp
    • Landskap
  2. Kontaktperson och kontaktuppgifter
    • Förnamn
    • Efternamn
    • Titel/roll
    • Telefonnummer
    • E-postadress
  3. Bidraget ska användas för
  4. Gruppens verksamhetsspråk (finska, svenska, samiska, engelska)
  5. Planerad tidpunkt för utflykten
  6. I vilken kommun kommer er utflykt att äga rum?
  7. Vad är målet med utflykten, till exempel upplevelser/färdigheter/kunskap/förståelse
  8. Hur kompenseras utsläppen som utflykten orsakar?
  9. Ifall det i er region finns en villig scoutkår, är ni intresserade av att samarbeta med den för att förverkliga naturutflykten?
  10. Ja, skicka gärna information till min klass/grupp om aktuella händelser insom scoutverksamheten under 2025.
  11. Antal barn eller unga som deltar
  12. Antal vuxna som deltar
  13. Ansökt summa
  14. Utflyktskostnader, uppskattning
    • Transport
    • Inträdesavgifter
    • Guidning eller andra tjänster 
    • Mat
    • Klimatkompensation, ifall kompensationen görs som en inbetalning
    • Övriga kostnader 
  15. Jag har försäkrat mig om att kommunen, läroinrättningen, föräldraföreningen eller instansen som ordnar småbarnspedagogik kan ta emot bidraget på sitt konto. 
  16. Genom att skicka in ansökan binder jag mig att följa de anvisningar som getts och att uppfylla de givna villkoren. Jag rapporterar om bidragets användning inom en månad från det att utflykten ordnats.

Tips för naturutflykter

Mappa

Utinaturen.fi

Gruppen räknade resans koldioxidavtryck, som blev ca 1631 kg CO2e. Den största delen av resans koldioxidavtryck, nästan 60 %, kom från själva resan, som förverkligades med en hyrd buss. Bussen och chauffören stannade med gruppen hela veckan. Att åka tåg skulle ha orsakat ett mindre koldioxidavtryck, men eftersom gruppen var så stor skulle det ha varit svårt att ordna de kortare resorna under veckan, och övervakning skulle ha blivit svårare. Övningen var bra och tankeväckande.

Bild: Finlands Scouter / Susanna Oksanen

I samarbete med