Tervetuloa hakemaan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetuksen ryhmille suunnattua avustusta! TAH-säätiö, Alli Paasikiven Säätiö, Brita Maria Renlundin muistosäätiö, RELEX-säätiö ja Urlus-Säätiö ovat avanneet haun luontoretkien avustukselle. Haku on auki TAH-säätiön apurahajärjestelmässä 19.2.–12.3.2025. Avustuspäätöksistä tiedotettiin kaikkia hakemuksen jättäneitä 26.3. mennessä.
Keväällä 2025 pidettävässä haussa avustusta voi hakea luontoretkien toteuttamiseksi. Luontoretki tulee järjestää 31.10.2025 mennessä. Tukea myönnetään enintään 1 000 euroa retkeä kohti. Avustus tulee käyttää retken järjestämiseen liittyviin kuluihin. Hyväksyttäviä kuluja ovat esimerkiksi kuljetukset, sisäänpääsymaksut, opas ym. palvelut, ruoka sekä päästöjen kompensointi. Avustusta ei saa käyttää retkivarusteiden hankintaan. Retkille voi osallistua lasten ja nuorten lisäksi tarvittava määrä opettajia tai muita tukihenkilöitä, kuten lapsille läheisiä aikuisia.
Retken tulee tukea lasten ja nuorten kasvua kestävään elämäntapaan. Retkikohde voi olla esimerkiksi luontokoulu, luontokeskus, kansallispuisto tai muu virkistysalue.
Vuonna 2025 luokkien on mahdollista saada apua retken toteuttamiseen paikalliselta partiolippukunnalta. Luokkien yhteistyötoiveita kartoitetaan hakulomakkeella, minkä jälkeen avustusta saaneille pyritään löytämään sopiva lippukunta. Luokka ja lippukunta sopivat käytännön järjestelyistä ja työnjaosta niille sopivalla tavalla. Lippukunnalle maksetaan retken järjestelyistä erillinen korvaus eikä se vaikuta luokan käytettävissä olevan avustuksen määrään
Jokaiseen avustettavaan retkeen kuuluu ikätasoisesti toteutettu päästöjen minimointi tai ilmastovaikutusten kompensointi. Sen voi toteuttaa joko tekemällä lahjoituksen ilmasto- tai ympäristötyötä tekevään järjestöön tai kompensoida retken päästöt hiilijalanjälkeä kompensoivan yrityksen kautta. Voitte kompensoida retken päästöjä myös esimerkiksi tekemällä kestävämpiä arjen valintoja – pyöräilemällä kouluun, suosimalla kasvisruokaa tai vähentämällä kulutusta.
Haku on auki 19.2.–12.3.2025. Avustuspäätöksistä tiedotetaan suoraan hakijoille 26.3.2025 mennessä. Retki tulee järjestää 31.10.2025 mennessä. Avustuksen käytöstä tulee raportoida kuukausi retken päättymisen jälkeen.
Avustus voidaan maksaa vain kunnan, oppilaitoksen, luokan, varhaiskasvatuksen järjestäjän tai vanhempainyhdistyksen pankkitilille. Hakijalta edellytetään y-tunnusta; avustuksia ei voida maksaa yksityishenkilöille.
Emme voi käsitellä puutteellisia hakemuksia, joten täytäthän lomakkeen huolellisesti ja tarkastathan antamasi tiedot ennen niiden lähetystä. Annettujen tietojen muokkaaminen ei ole mahdollista lomakkeen lähettämisen jälkeen.
Hakulomakkeen kysymykset
- Yhteisö/organisaatio (koulu, päiväkoti)
- Postiosoite
- Postinumero
- Postitoimipaikka
- Y-tunnus
- Ikäryhmä
- Maakunta
- Yhteyshenkilö ja yhteystiedot
- Etunimi
- Sukunimi
- Työrooli
- Puhelin
- Sähköposti
- Avustuksen käyttötarkoitus, vapaa tekstikenttä
- Varhaiskasvatusryhmän tai luokan toimintakieli (suomi/ruotsi/saame/englanti/jokin muu, mikä), monivalinta+avoin kenttä
- Retken suunniteltu ajankohta
- Minkä kunnan alueelle retki suuntautuu
- Mitä tavoitellaan esim. taitoja/tietoja/ymmärrystä, vapaa tekstikenttä
- Kuinka retkestä aiheutuvat päästöt kompensoidaan? vapaa tekstikenttä (lue lisää kompensaatiosta)
- Mikäli alueeltanne löytyy halukas lippukunta, olisitteko kiinnostuneita yhteistyöhön lippukunnan kanssa retken järjestelyihin liittyen?
- Luokalleni/ryhmällemme saa lähettää vuoden 2025 aikana tietoa partiolaisten ajankohtaisista kuulumisista.
- Osallistuvien lasten ja nuorten lukumäärä, numerokenttä
- Osallistuvien aikuisten lukumäärä, numerokenttä
- Haettavan avustuksen määrä
- Arvio retken kuluista, numerokenttiä
- Kuljetukset
- Sisäänpääsymaksut
- Opastus ym. palvelut
- Ruoka
- Päästökompensaatio, jos toteutetaan rahakorvauksena
- Muut kulut
- Olen varmistanut mahdollisuuden avustuksen maksuun kunnan, oppilaitoksen, luokan, varhaiskasvatuksen järjestäjän tai vanhempainyhdistyksen pankkitilille.
- Lähettämällä hakemuksen sitoudun noudattamaan annettuja ohjeita ja ehtoja avustuksen käytöstä sekä raportoimaan retken toteutuksesta rahoittajalle kuukauden kuluessa retken päättymisestä. (rasti ruutuun)
Kävellessä oppilailla ja aikuisilla oli paljon aikaa keskustella kestävän elämäntavan mukaisista tärkeistä tavoitteista. Yksi oppilaista kertoi, että tällaiset luontopäivät ovat parhaita, koska mieli rauhoittuu. Oma tavoitteeni opettaja on vahvistaa oppilaiden luontosuhdetta, lisätä arkiliikuntaa sekä varmistaa, että jokainen ymmärtää kestävän elämäntavan merkityksen. Tässä retkessä toteutuivat nämä kaikki.
Palaute luontoretkeltä 2024
Yhteistyössä





Kuva: Suomen Partiolaiset / Susanna Oksanen