Yleistä tietoa Norjasta

Mahtavaa, että olet kiinnostunut lähtemään mukaan Roverwaylle Norjaan! 

Vaikka maa kuuluu Pohjoismaihin ja Suomella on yhteistä rajaviivaa Norjan kanssa, on Norjassa paljon uutta koettavaa ja nähtävää myös Suomen partiolaisille. Lähtemällä Roverwaylle pääset kokemaan kansainvälistä partiota Roverwayn tämän vuoden teeman mukaan: North of the Ordinary! 

Norja ja Suomi ovat väkiluvuiltaan miltei yhtä suuret ja molemmissa asukkaista noin yksi viidesosa asuu pääkaupunkiseudulla.  Norja on perustuslaillinen monarkia (Norjalla on kuningas, mutta korkein päätösvalta on maan parlamentilla) sekä Nato-maa.

Norjalla on paljon rantaviivaa, sillä maa on meren ympäröimä. Roverwayn leirialue sijaitsee meren rannassa. Kesäisin lämpötila on keskimäärin noin 20 celsiusastetta, päivät ovat pitkiä ja yöt valoisia. Meri-ilmasto kannattaa huomioida varusteita pakatessa. Siinä missä Suomi on hyvin tasainen maa, on Norjassa paljon pinnanmuotojen vaihtelua. Meri-, laakso- ja vuorimaisemia pääsee leirimatkan aikana mitä todennäköisimmin ihailemaan.  

Kuten moni varmasti ajattelee, on kala suosittu ruoka Norjassa. Lisäksi lammas kuuluu osaksi useaa perinteistä norjalaista annosta. Perinteinen hitti on myös norjalainen hieman makea ruskea juusto, jota kannattaa ehdottomasti maistaa. Leipää syödään Norjassa paljon. Esimerkiksi arkilounaaksi monet syövät täytettyjä voileipiä, ja myös partioleirellä tämä on ollut tapana. Voileipiä tuunataan Norjassa monella tapaa: esimerkiksi vihanneksilla, juustolla, leikkeleillä, levitteillä ja makeilla herkuilla kuten hillolla tai pähkinäsuklaavoilla.  

Norjassa virallisia kielimuotoja on kaksi: kirjanorja ja uusnorja. Lisäksi Pohjois-Norjassa puhutaan myös saamea. Maassa pärjää kuitenkin hyvin myös esimerkiksi englannin ja ruotsin kielillä. Roverwaylla pärjäät hyvin englannin kielellä. Muusta kielitaidosta voi toki olla iloa ja hyötyä, kun tutustut muiden maiden partiolaisiin! 

Norja ei ole EU:n jäsen, ja maan valuutta onkin euron sijaan Norjan kruunu. Käteisen asema on kuitenkin hiipunut myös Norjassa. Useimmissa paikoissa voit hyvin maksaa pankkikortilla tai puhelimen mobiilimaksusovelluksella (esim. Apple Pay, Google Pay).  

Koska Norja on Pohjoismaa, saa suomalainen pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen nojalla samat terveydenhuollon edut kuin norjalainen. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkiminen on suositeltavaa. Norjassa on käytössä kolme hätänumeroa: palokunta 110, poliisi 112, ambulanssi 113. 

Lähde mukaan Roverwaylle näkemään ja kokemaan norjalainen North of the Ordinary! 

Tutustu lisää Norjaan: 

https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/

https://um.fi/matkustustiedote/-/c/NO

https://www.norden.org/fi/information/tietoa-norjasta