Matkustaminen

Päivitetty 20.1.2024

Hienoa, että olet kiinnostunut lähtemään mukaan Roverwaylle Norjaan! 

Laiva- ja lentoliput ovat jo myynnissä, joten heti kun tiedät lähteväsi mukaan, kannattaa aloittaa matkojen suunnittelu. Mitä aiemmin varaat matkat, sitä halvemmalla todennäköisesti saat ne lippujen dynaamisen hinnoittelun vuoksi. Kannustamme mahdollisuuksien mukaan matkustamaan maa- ja meriteitse.

Roverwayllä osallistujilla (leiriläiset ja palveluleiriläiset) on mahdollisuus tehdä matkoista täysin itsensä näköiset, sillä ne saa suunnitella itse!

MENOMATKA

Saapumispäivä poluille on 22.7.2024. Matkoja suunnitellessa ja varatessa kannattaa huomioida, että lopulliset polkukohteet tiedetään vasta helmikuun puolessa välissä. Menomatkan tarkkaa päätepistettä ei siis ole vielä tiedossa hetkeen.

Norjan juna- ja bussiliikenteen liput ovat varattavissa 60-90 päivää ennen matkaa.

PALUUMATKA

Matkustuspäivä pois Roverwayltä on 2.8.2024. Paluumatkan voi varata hyvissä ajoin Norjan Stavangerista Suomeen.

Stavangerista on useita päivittäisiä lentoja Osloon ja muille Norjan lentokentille (esim. Trondheim, Bergen, Kristiansand), joilta polut saattavat alkaa. Kentältä on useita suoria lentoyhteyksiä Euroopan kaupunkeihin, mm. Tukholmaan. Lennot ovat yleensä varattavissa hyvissä ajoin. Seuraavat lentoyhtiöt operoivat kentällä: Norwegian, SAS, Widerøe, airBaltic, DAT, Lufthansa, KLM, Loganair, PLAY ja Wizz. Lisätietoa lentokentästä löydät täältä.  

Norjan läheinen etäisyys Suomeen houkuttelee harkitsemaan maa- ja meriteitse matkustamista.

Junamatkustaminen on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Junia Stavangerin ja Oslon välillä kulkee muutamia päivässä ja junamatka kestää 7,5–10 tuntia. Junamatkoja on mahdollista varata 60–90 päivää ennen matkaa Vy. Junalipun hinta on noin 1200 NOK (elokuu 2023). 

Bussivuoroja Stavangerin ja Oslon välillä kulkee myös muutamia päivässä. Bussimatkan kesto on nopeimmillaan noin 8,5 tuntia. Myös bussiliput ovat varattavissa 60–90 päivää ennen matkaa joko NOR-WAY tai Lavprisekspressen.  Bussilipun alkaen-hinta on 400 NOK (elokuu 2023). 

Oslosta Tukholmaan on useitakin juna- ja bussiyhteyksiä päivässä. Tukholmasta Turkuun ja Helsinkiin puolestaan pääsee kätevästi laivalla. Laivayhteyksiä voi varata esimerkiksi VikingLinen ja Tallink/SiljaLinen kautta.


Matkustamisen hiilijalanjälki 

Norjan leiriorganisaatio on tehnyt laskelmia eri matkustustapojen hiilijalanjäljestä. Lukemat ovat arvioita. Tässä muutamia esimerkkejä:  

Lentokone: 
Stavanger-Oslo: 52,4 kg CO2 per henkilö 

Juna: 
Stavanger-Oslo:12 kg CO2 per henkilö 

Bussi: 
Stavanger-Oslo: 38 kg CO2 per henkilö 

Autoilusta:
Roverway ei valitettavasti pysty tarjoamaan parkkipaikkoja kaikille osallistujille leirialueelta eikä poluilta. Huomioitavaa on myös se, että osa poluista alkaa eri paikasta, kuin mihin polut päättyvät. Poluilta (polun päätepisteestä) on leiriorganisaation kuljetus leirialueelle Stavangeriin.

Syksyllä -23 omakustanteisesti Stavangerin keskustassa parkeeraaminen maksaa n. 260NOK/päivä ja Solan lentokentällä halvin tarjous on 980NOK/12pv. Hinnat saattavat muuttua ensi kesään mennessä ja varmuutta vapaiden paikkojen määrästä ei ole etukäteen. Mikäli harkitsette autolla matkaamista, muistattehan suunnitella myös auton pysäköintiratkaisun sekä tutustua Suomen Ulkoministeriön Norjan matkustustiedotteen liikenne -osioon: https://um.fi/matkustustiedote/-/c/NO sekä Autolla ulkomailla -ohjeeseen: https://um.fi/autolla-ulkomailla