Ajankohtaista

645 kertaa kiitos

16.6.2020

Poikkeuksellinen kevät sai lippukunnat ympäri Suomen ideoimaan uudenlaisia tapoja järjestää partiotoimintaa. Partiolaisten vanhemmilta kerätyn palautteen perusteella ponnistukset eivät menneet hukkaan.

Yhteiskunnan sulkeutuessa maaliskuussa jäi myös normaali partiotoiminta monilta osin tauolle. Koronan tuoman epävarmuuden keskellä yhteenkuuluvuuden tunteen ja mielekkään tekemisen rooli korostui, ja tutun harrastuksen jatkuminen auttaa käsittelemään vaikeaa tilannetta.

Partion vapaaehtoiset kokosivatkin parissa viikossa yli sadan hengen voimin pitkän listan vinkkejä etäpartiotoiminnan käynnistämiseen, jotta lapset ja nuoret saatiin pidettyä toiminnassa mukana. Johtajan merkitys tunnelman ylläpitäjänä oli etäpartiossa keskeinen: vapaaehtoisen ryhmänjohtajan oli esimerkiksi pyrittävä varmistamaan, että osallistuminen onnistuisi, vaikka uusin puhelinmalli, aktiivinen huoltaja tai kirjoitustaito puuttuisikin.

”Halusimme toimintakauden päätteeksi kannustaa vanhempia antamaan palautetta lastensa ryhmänjohtajille. Palautekanavan suosio yllätti meidät täysin: vajaassa viikossa saimmekin 645 lippukuntatoimijoille suunnattua kiitosta eri puolilta Suomea”, kertoo vapaaehtoistyön koordinaattori Iina Leppäaho partiolaisten keskustoimistolta.

”Lomakkeen avulla tehtiin näkyväksi myös vapaaehtoistemme tekemä työpanos”, Leppäaho jatkaa. Lippukunnissa tapahtuva partiotoiminta toteutetaan täysin vapaaehtoisvoimin. Vuositasolla tämä tarkoittaa Suomessa jopa kolmea miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä, mikä vastaa noin 1800 kokoaikaisen nuorisotyöntekijän työpanosta.

Vaikka kesän alkuperäiset leirisuunnitelmat monilta osin peruuntuivatkin, ei lippukunnissa jääty toimettomiksi, kun rajoituksia vihdoin voitiin purkaa. ”Monissa lippukunnissa on tehty tänäkin keväänä ihan huikeaa työtä ja kesälle on pystytty järjestämään nopeallakin aikataululla päiväretkiä, purjehduksia, kesäleirejä, jollatreenejä, kämppätalkoita ja fiilistelypiknikkejä. On ihan eri fiilis palata partion pariin syksyllä, kun toiminta ei ole ollut tauolla montaa kuukautta ja omaan partioporukkaan on edelleen tiivis yhteys.” iloitsee partiolaisten puheenjohtaja Hilla Ruohola.

Haluamme partiossa varmistaa, että raha ei ole este kenenkään harrastukselle. Partion ystäviltä saamiemme lahjoitusten avulla tuemme vuosittain yli tuhannen vähävaraisen lapsen ja nuoren partioharrastusta lippukunnissa ympäri Suomen.

Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee mahdollisuuden harrastaa, kuulua ryhmään, kokea onnistumisia ja tuntea itsensä merkitykselliseksi.

lahjoita lapselle harrastus!

Suomen Partiolaisten Partion ystävät -rahasto myöntää jäsenmaksuvapautuksia sekä leiristipendejä hakemusten perusteella niitä tarvitseville. Anomusten määrät ovat olleet selvässä kasvussa viime vuosina, ja tavoitteena onkin, että kaikki tukea tarvitsevat sellaisen myös saisivat. Lahjoitusten avulla pystytään varmistamaan, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus harrastaa.

Artikkelikuva: Niko Tamminen