Palaa partioon

Olitko lapsena tai nuorena partiossa, mutta muu elämä vei mennessään aikuistuessa? Partioon voi aina tulla takaisin!

Partioon monen tuo takaisin muistot yhteisiltä retkiltä ja hauskoilta leireiltä. Aikanaan hiipuneelle harrastukselle saattaa löytyä paremmin tilaa kalenterista uudelleen vaikkapa silloin, kun lapset ovat jo kasvaneet isommiksi. Partion voi aloittaa uudelleen vaikkapa uudella paikkakunnalla tai uudessa lippukunnassa.

Nuori partiolainen Mari Lehtisalo vuonna 1990
Mari Lehtisalo lähdössä Tervas suurleirille vuonna 1990. Lapsuuden partioharrastus jäi nuorempana, mutta Mari palasi partioon aikuisena. Lue Marin tarina alempaa.

Osa palaa aikuisena aiemman lippukuntansa toimintaan, esimerkiksi oman lapsensa aloittaessa harrastuksen. Toiset puolestaan löytävät tiensä takaisin partion pariin monipuolisiin vapaaehtoistehtäviin tai projektien ja tapahtumien pesteihin. Perhepartio on myös mainio mahdollisuus palata partion pariin alle kouluikäisten lasten kanssa.

Vaikka partiota harrastetaan aikuisena eri tavoin kuin lapsena, yhdessä tekeminen ja kannustava ilmapiiri säilyy silti. Haluatko mahdollistaa monelle lapselle sellaisen partiokokemuksen, kuin sinullakin oli? Palaa partioon ja tule taas mukaan toimintaan!

Näin voit palata partioon

Voit ottaa yhteyttä lähialueesi lippukuntaan eli paikallisyhdistykseen. Kerro esimerkiksi lippukunnanjohtajalle minkälaisia toiveita sinulla on vapaaehtoistyösi suhteen. Voit myös jättää sähköisen jäsenhakemuksen lippukuntahaun kautta löydettyäsi sopivan lippukunnan.

Löydä lähin lippukuntasi

Tarkista myös keskusjärjestön ja piirien avoimet vapaaehtoistehtävät eli pestit. Osaan tehtävistä ei tarvita aikaisempaa partiokokemusta ja valinnan varaa on vaikka kuinka paljon! Löydät keskusjärjestön ja piirien vapaaehtoistehtävät pestihausta.

Siirry pestihakuun

Voit palata partioon vaikka uudella paikkakunnalla tai muuten vain vaihtaa lippukuntaa. Ehkä omassa vanhassa lippukunnassasi on riittävästi nuoria toiminnan pyörittäjiä? Tai kenties haluat vaihtaa meripartiosta eräpartioon? Vaihtoehtoja riittää!

Miltä tuntuu palata partioon aikuisena?

Lue aikuisena partioon palanneiden tarinoita ja palaa itsekin mukaan toimintaan! Oletko valmis?

Aikuisena partioon palannut partiolainen Risto Isosomppi
Risto Isosomppi palasi aikuisena partioon, ja ryhtyi avuksi paikallisyhdistyksen viikkotoimintaan ja tapahtumiin. Kuva: Riston kotiarkisto.

Risto Isosomppi Tampereelta palasi takaisin partion pariin harrastettuaan lapsena partiota. Kun oma lapsi innostui partiosta, ajatus paluusta kypsyi myös isän mielessä. Kun Ristoa pyydettiin mukaan paikallisyhdistyksen, eli Kaukapartio lippukunnan, viikkotoimintaan sekä avuksi tapahtumiin, vahvistui hänen päätöksensä palata partioon aikuisena.

Suurena motivaattorina Riston partioharrastuksessa on lasten harrastuksen ja elämysten mahdollistaminen. Hän nauttii siitä, kun näkee lasten nauttivan harrastuksesta ja pääsevän kokemaan asioita, joita he eivät välttämättä muuten pääsisi kokemaan.

Ristoa on ilahduttanut myös uudet ystävyyssuhteet, joita partion parista on löytynyt myös aikuisena. Riston mielestä parasta partiossa ovat samanhenkiset ystävät sekä koulutukset, joita partiossa on tarjolla paljon. Partion monipuolisuus sekä laajuus onkin yllättänyt Risto positiivisesti.

Riston koko haastattelun partioon paluusta aikuisena voit lukea Hämeen Partiopiirin verkkomedia Täplästä.

Aikuisena partioon liittynyt Mari huivi kaulassaanMari harrasti pienempänä partiota Halikon Sinisissä, mutta lopetti yläasteikäisenä ennen ryhmänjohtajaksi siirtymistä, kun elämään tuli muita mielenkiinnon kohteita.

Marin tie takaisin partioon alkoi pikkuhiljaa omien lasten kautta. ”Toiminta ja ihmiset Sipoon Puskapartiolaisissa vaikuttivat kivoilta ja auttelin aina tarvittaessa, mutta sitten kolmannen lapsen kohdalla tuntui, että on aika antaa toiminnalle isommin oma panokseni”, kertoo Mari. Ryhmään kaivattiin vetäjää ja Mari oli vuotta aiemmin suurleiri Roihulla ollessaan huomannut partion olevan juuri sellainen harrastus, jonka hän halusi itselleen.

Mari kaipasi merkityksellistä vapaaehtoistyötä, uutta harrastusta ja vastapainoa työlle. Hän halusi tarjota osaamistaan lasten ja nuorten tueksi, aloittaa partion omien lastensa kanssa, oppia uutta ja kehittää itseään. Maria pyydettiin mukaan toimintaan ja hän tapasi samanhenkisiä ihmisiä. ”Pääasia ja ydin on, että saan viettää aikaani mukavan toiminnan parissa, lapseni ja hänen kavereidensa kanssa ja mahdollistaa heille samalla tämän monipuolisen ja hienon harrastuksen”, toteaa Mari.

Marin koko haastattelun partioon paluusta aikuisena voit lukea Uudenmaan Partiopiirin verkkomedia Pärskeestä.

Aikuinen partiolainen Ari huivikaulassaan polviseisonnassa lumella
Ari Arola on ollut tyytyväinen partioon palaamisesta aikuisena. Kuva: Emmi Turpeinen

Kempeleläinen Ari Arola palasi partioon aikuisena ja partiosta tuli koko perheen harrastus. Partiossa on mahdollisuus kehittää itseään ja oppia uusia taitoja. Ari on vapaaehtoistyön ansiosta oppinut erityisesti ihmisen kasvusta ja kehittymisestä.

Arin tarina on varmasti monelle muullekin tuttu omasta elämästä. Opiskeluiden jälkeen harrastus jäi, mutta kipinä partioon ei koskaan kadonnut. Arille partioon palaamisen viimeisenä sysäyksenä toimivat omat lapset ja partiosta tuli koko perheen harrastus.

Aikuisena Arin mielikuva partiosta on monipuolistunut. ”Erityisesti on kirkastunut, kuinka partio on nuorisojärjestö, jolla on selkeä kasvatuksellinen tavoite,” Ari kertoo. Hänen mielestään parasta partiossa ovat lapset ja nuoret, ja erityisesti heidän harrastuksensa tukeminen.

Arin koko haastattelun partioon paluusta aikuisena voit lukea Pohjanmaan Partiolaisten verkkomedia Pohjan Puhurista.

Punahiuksinen iloinen nainen nuotion äärellä pyörätuolissa
Partio on avoin harrastus kaikille, joka kutsuu kaikki mukaan. Lea ei ole kokenut, että hänen liikuntarajoituksensa ja pyörätuolin käyttäminen olisi este partiossa. Kuvaaja: Oskari Pajunpää

Lea Haapala aloitti partiossa sudenpentuna 1970-luvulla. Useamman vuoden ajan partio oli rakas harrastus. Lea toimi kasvettuaan vanhemmaksi muun muassa laumanjohtajana sekä kävi partionjohtajakurssin. Sitten opiskelu vei mukanaan ja partio jäi tauolle.

Tauon jälkeen Lea löysi paikkansa Oulusta Pohjolan Pirteiden perhepartiosta eli alle kouluikäisten lasten perheiden toiminnan parista. "Perhepartio kokoontuu kerran kuukaudessa, joka on ihan unelma. Yhdessä perheiden kanssa toimiminen ja tekeminen, lasten mutkaton palaute sekä perhepartion mahdollistaminen lippukunnassa on aivan mahtavaa," Lea kertoo.

Lea rohkaiseekin uusia aikuisia mukaan toimintaan ja olemaan rohkeasti yhteydessä oman paikkakunnan lippukuntaan eli partion paikallisyhdistykseen.

Lean koko haastattelun partioon paluusta aikuisena voit lukea Pohjanmaan Partiolaisten verkkomedia Pohjan Puhurista.

Three persons jumping from a platform hanging on to ropes.
Kuva: Toivo Laiho

Haluatko mukaan? Toimi näin!

  • Voit ottaa yhteyttä lähialueesi lippukunnanjohtajaan ja kertoa, minkälaisia toiveita sinulla on harrastuksen/vapaaehtoistyön suhteen. Lippukuntahaku auttaa sinua löytämään oman paikkakuntasi partiolaiset. Voit myös jättää sähköisen jäsenhakemuksen lippukuntahaun kautta löydettyäsi sopivan lippukunnan.
  • Tarkista myös keskusjärjestön ja piirien avoimet pestit. Osaan pesteistä ei tarvita aikaisempaa partiokokemusta ja valinnan varaa on vaikka kuinka paljon!
  • Aikuisetkin liittyvät partioon ja maksavat vuotuisen jäsenmaksunsa. Jäsenmaksu on alueesta riippuen 60-80 euroa. Partioon saa käydä tutustumassa kolme kertaa ennen jäsenmaksun maksamista.

Yläkuva: Kristian Jokinen